10-те най-полезни храни, които намаляват риска от рак

Хапвайте домати
10 юли 2024 18:58, Михаела Лазарова
5
10-те най-полезни храни, които намаляват риска от рак
Снимка: Istock

Ракът е едно от най-опасните и коварни заболявания. Развитието на ракови клетки зависи от много фактори. Начинът на живот и хранене е един от факторите наред с генетиката, външните влияния, вредните навици и пороци, възпалителните процеси в организма. Има различни храни, които могат да намалят риска от поява на рак.

Храната, която консумираме има огромно значение и ето защо е добре да обърнем поглед към някои особено полезни в тази посока храни. Те съдържат богата палитра най-вече от антиоксиданти, които имат мощни противоракови и противовъзпалителни свойства. Богати са още на витамини, минерали, фибри, полезни микро- и макроелементи.

Кои са 10-те най-полезни храни, които намаляват риска от опасното заболяване?

1. Ананас.

Ананасът има особени ползи в борбата с рака. Той съдържа ензими, по-специално бромелаин, който има изразен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Бромелаинът намалява риска от рак, като стимулира нормалното делене и регенериране на клетките, включително на ДНК. Този процес е от голямо значение за превенцията на рак.

2. Ябълки.

Ябълките съдържат множество фибри и антиоксиданти. Не обелвайте кората им, защото именно в нея са концентрирани всички прекрасни борещи се с раковите клетки вещества.

Още по темата моцже да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Свободно време.
10 знака, че той може би се среща с друга и ви мами
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поддържайте си Метаболизма висок и няма болести - Шафран, Ашвагандха, Лют Червен Пипер, Цинамон от Цейлон, Турмерик - Куркумин, Какао на Прах. Мляко от Овесено семе. Маслинено и Конопено Олио извлечени на студено. Едно яйце на ден. Конско и Магарешко мляко. Овче и Козе мляко. Овче и Козе сирене. В машина за сок - в блендер един Магданоз заедно с Кисело мляко и вода. Доктор Пепер. Бягане и вдишване на чист въздух и пиене на бистра водица.... Годично Изяждайте по една Костенурка, Змия и Заек!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До zzzz (2) - а също и ферментиралите храни.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Филе Елена и руйно вино :)))
2
0
 
7
 
! Отговори
zzzz преди 2 седмици
всъщност най-полезни са ядките на кайсиите , пък не виждам да са в топ-а
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
моркови, лимони, мед