Малка промяна с голямо значение: Защо площад "Европа" в Москва стана "Евразия"?

Отношенията между тях се разпадат
27 юли 2024 20:40, Нели Христова
247
Малка промяна с голямо значение: Защо площад "Европа" в Москва стана "Евразия"?
Снимка: БГНЕС

Площад Европа в Москва вече го няма. Кметът на града Сергей Собянин подписа заповед за преименуване на това място на площад "Евразия".

Това е малка промяна, която казва много за посоката, в която Русия се движи - далеч от Запада.

Това не е най-красивият площад в руската столица. Със сигурност не може да се сравнява с Червения площад със спиращите дъха куполи на катедралата Василий Блажений и Кремъл.

Площад "Евразия" е построен до оживената "Киевска гара" и хотел, където някога се е намирал московският офис на BBC. Има фонтан и необичайна композиция, създадена от белгийски скулптор, озаглавена "Отвличането на Европа".

Спомням си, когато този площад беше построен преди малко повече от 20 години. Построен е като символ на единството на континента Европа. Някога тук са се веели десетки знамена на различни европейски държави. Те бяха премахнати миналата година и сега името също го няма.

Сбогом Европа. Здравей Евразия.

Но какво точно е Евразия?

Различните страни имат различни концепции за Евразия. Президентът Владимир Путин официално определи Русия като евразийска сила. Той използва думата, за да означава, че Русия е географски в Европа и Азия, но цивилизационно различна от двете.

Паметната плоча на площад "Европа" все още стои. Тя гласи:

"В знак на по-силно приятелство и единство между европейските страни правителството на Москва реши да създаде ансамбъла на Площада на Европа в руската столица."

Реалността е, че войната на Русия в Украйна и западните санкции поставиха под огромно напрежение отношенията между Москва и Европа. Сега руските власти постоянно говорят за необходимостта да се наклонят на изток и да обърнат поглед към Китай, Северна Корея, Азия като цяло.

Европа не просто е излязла от мода - тя е представена от руските власти като враг.

Това не е първият път, когато московските власти си играят политика с имената на улиците след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. През юни 2022 г. улицата, където се намира посолството на САЩ, беше преименувана на "Площад на Донецката народна република", препратка към самопровъзгласилия се отцепнически регион на Украйна, за който Русия по-късно твърди, че е анексиран.

По подобен начин на следващия месец районът около британското посолство се превърна в "Площад на Луганската народна република".

"Не искам да съм в Европа"

Обратно на (бившия) площад Европа, какво смятат минувачите за промяната в Евразия?

"Това е правилното решение", казва Олга. "В момента не сме приятели с Европа. Не искам да съм в Европа."

"Евразия е добра", казва Анна. "Русия граничи с Европа и Азия. Роден съм в Казахстан, така че това е добре за мен."

"Сега Европа има други стандарти", на мнение е Паша. "Те мислят по различен начин. Постепенно се разделяме."
Но Евгения е разочарована. Тя вижда смяната на името като "знак за конфликт между различни страни". "Толкова е тъжно", добавя тя.

Но в крайна сметка има ли наистина значение името?

След Руската революция от 1917 г. толкова много улици и площади в Русия бяха преименувани, за да съдържат думата "комунизъм". Помогна ли на Съветския съюз да изгради комунизъм? Ни най-малко.

Решението да се изхвърли думата Европа от квадрат не означава, че Русия няма един ден отново да погледне на Запад.

Коментарът е на Стив Росенберг, коренспондент на BBC от Москва

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин умря в 2022 Никой не взема насериозно двойници, тройници и четворници на умрелия бункерен плъх ! Какъв руски план ви свири вКРАТУНИТЕ ? Русия няма легитимен президент ! Никой не ги бръсне ЗАслива !
190
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 2024 дронове атакуваха 15 НПЗ в 10 руски региона. Шефът на Gunvor Group за търговия с нефт Торбьерн Торнквист заяви : Русия дневно губи до 600 000 барела преработен нефт. До средата на март 2024 са загубени 16 процента от руското производство на автомобилни горива : НПЗ Роснефт вРязан, Лукойл в Кстов, които снабдяват Москва. Славянский НПЗ в Краснодарский край, Сыранский и Куйбишевский НПЗ в Самарска област и т. н. За ремонта са нужни импортни резервни части.
189
0
 
8
 
! Отговори
Въпросче преди 1 месец
Хм, странно. Неизвестно защо, за 3 ( трети ) път ме трият. Да не би да има някакви правила, които не спазвам ? Кой да ти каже...Та, да питам пак.Забелязал съм, че ако напишеш к.U.r. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?
188
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възможно е бандеровците претендират че са работили с ислямска държава в мали това е заевено публично днес Андрей Юсов говорител на ГРУ
187
8
 
5
 
! Отговори
ДОЛУ ЦЕНЗУРАТА преди 1 месец
зАПАДА ОТ СТОТИЦИ ГОДИНИ ИСКА ДА ЗАВЛАДЕЕ рУСИЯ, ПОСТИГНА ЛИ ТОЗИ ЛЕЛЕЯН ИДЕАЛ НИ НАЙ-МАЛКО.
186
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БРИКС, С ПО-НИСКИ ЦЕНИ НА СТОКИ И УСЛУГИ ИМА ПО-ГОЛЯМ бвп ОТ Г-7 А ВИЕ СИ ПРОПАГАНДИРАЙТЕ. ЗАРАВЯЙТЕ СИ ГЛАВАТА В ПЯСЪКА.
185
10
 
4
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 месец
Европа вече не е нито политически, нито икономически, нито културен фактор. Изоставането на Европа спрямо Азия става много по-бързо от очакването. Всички, които смятат, че Русия е изостанала държава, мисленето им е замръзнало на ниво 1992г и оттам всички ъпдейти са спрени.
184
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антируската пропаганда с цялата и несъстоятелност и пошлост. Западните наемни тролевее, вижте си икономиките на рециклирането на *** без суровини докъде ще ви доведат. С какво отчаяние запада драпа да завладее слабата Русия и не може и не меже и не може пет века да направи това.
183
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бонго БонгоВерваме ти.
182
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То цяла западна Европа е евразия плюс Африка. Редно е площада да отразява обективната етническа реалност на континента.
181
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зашото такъв континент като Европа няма. Има Евразия.
180
9
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 1 месец
Да ама преди 1917 западняците препознаваха белогвардейците като врагове на комунизма ,а сега тези действаха с комунистически методи срещу запада 40 г и накрая му обявиха война и то с кръста - каква пародия. Сега запада ги мачка ,а комунистите не ги познават за свои ....
179
5
 
13
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
Защото повече руснак няма да стъпи в Европа никога ...
178
4
 
14
 
! Отговори
умните руси бягат преди 1 месец
след 1917 само в Берлин са печатали повече руски издания, отколкото в Москва и Петербург взети заедно ! Извод : болшевизмът, сталинизмът и путинизмът причиниха ЕМИГРИРАНЕ на ЦВЕТА на Русия ! УМНИТЕ НЕ ТЪРПЯТ БОЛШЕВИШКИ КАСАПИ !
177
5
 
15
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Някой знае ли колко медала взеха до сега руснаците от игрите в Париж? Поне четири златни са им гарантирани в дисциплината бягане с перални, тичане с тоалетна чиния, крадене на маратонки и отвличане на деца. Цял свят ги презира
176
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според много руснаци е трагедия, че Собянин не се изнесе към Израел или западна европа като Пугачова и ней подобните когато 22 година започна СВОто.
175
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро ще се казва- "Блатньй"....
174
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е Европа- защото блатото Русия мина Индия и Китай по мизерия
173
2
 
22
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Хубави наистина хубави руски жилища стават български.
172
5
 
21
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Много съм щастлив от една новина, че руснаците се изпаряват със скоростта на сто Бийти пиндерса от Равда, Поморие, Камчия ареее метем плажа.Санкциите са стопирани руските банки и руснаците немогат да си погасят плащанията и усещат омразата към тях и си продават имотите.Призовавам бг в чужбина да си купуват жилища по морето.