Орбан: Европа отива към забрава, новият световен ред е ориентиран към Азия

Настъпва промяна невиждана от 500 години
27 юли 2024 21:00, Стела Стоянова
492
Орбан: Европа отива към забрава, новият световен ред е ориентиран към Азия
Снимка БГНЕС, архив

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че Европейският съюз се плъзга към забрава, в обширна антизападна реч, в която предупреди за нов, ориентиран към Азия "световен ред".

Орбан същевременно изрази подкрепата си за кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ, предаде АФП.

„Европа се е отказала да защитава собствените си интереси“, каза Орбан в Бейли Тушнад, град с преобладаващо унгарско население в Централна Румъния. „Единственото, което Европа прави днес, е да следва безусловно външната политика на САЩ ... дори с цената на самоунищожение“.

„Настъпва промяна, която не е виждана от 500 години. Това, пред което сме изправени, всъщност е промяна на световния ред“, добави той и посочи Китай, Индия, Пакистан и Индонезия като превръщащи се в „доминиращ център“ на света.

Орбан също така твърди, че САЩ стоят зад експлозиите през 2022 г., които повредиха газопроводите „Северен поток“, изградени за пренос на газ от Русия до Германия, като ги нарече „терористичен акт, извършен по очевидното указание на американците“. Той не предложи никакви доказателства в подкрепа на твърдението.

Забележките на крайнодесния лидер идват на фона на нарастващите критики от страна на европейските му партньори, след като по-рано този месец той предприе пътувания с „мирни мисии“ до Москва и Пекин, целящи да постигнат прекратяване на войната в Украйна. Широко разпространено е мнението, че Орбан е в най-топли отношения с Кремъл сред всички лидери на ЕС.

По отношение на Украйна Орбан изрази съмнение, че разкъсваната от войната страна ще стане член на НАТО или на ЕС. „Ние, европейците, не разполагаме с пари за това. Украйна ще се върне към позицията на буферна държава“, каза той и добави, че международните гаранции за сигурност „ще бъдат записани в споразумение между САЩ и Русия“.

По време на пълномащабната война на Русия в Украйна Орбан скъса с други лидери на ЕС, като отказа да предостави на Киев оръжия за защита от руските сили и редовно забавяше, размиваше или блокираше усилията за изпращане на финансова помощ на Киев и за налагане на санкции на Москва.

Понастоящем Унгария е ротационен председател на ЕС, а Орбан даде "клетва" да „направи Европа отново велика“ и открито подкрепи кандидатурата на Тръмп на тазгодишните президентски избори в САЩ. Орбан посети Тръмп два пъти тази година в крайбрежния комплекс на бившия президент в Мар-а-Лаго.

Днес Орбан заяви, че кандидатурата на Тръмп за преизбиране има за цел „да върне американския народ от постнационалната либерална държава към националната държава“ и повтори множество консервативни тези, че Тръмп е наказан несправедливо, за да се предотврати избирането му.

„Ето защо те искат да го вкарат в затвора. Ето защо искат да му отнемат активите. И ако това не проработи, искат да го убият“, каза Орбан, визирайки опита за убийство на Тръмп на митинг в Пенсилвания този месец.

През 2014 г. Орбан за първи път обяви намеренията си да изгради „нелиберална държава“ в Унгария, а през 2022 г. предизвика международно възмущение, след като се обяви срещу превръщането на Европа в общество на „смесени раси“. Днес той потвърди отдавнашната си антиимиграционна позиция, като заяви, че тя не е отговор на застаряващото население на страната му.

„Не може да става дума за намаляване на населението, допълвано от миграция“, каза той в съботното си обръщение. „Опитът на Запада показва, че ако гостите са повече от собствениците, тогава домът вече не е дом. Това е риск, който не бива да се поема.“

Унгарският премиер се превърна в икона за някои консервативни популисти заради твърдата си опозиция на имиграцията и правата на ЛГБТ+. Той също така е обвиняван в репресиране на пресата и съдебната система в Унгария, нарушаване на стандартите за правова държава и демокрация. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


492
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Луд Мрази ЕС но много обича парите му
384
2
 
2
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 месец
Той полският министър ти го каза, хващай пътя и към Азия.Стига се занимава с тая пропаднала Европа.
383
3
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Блатниците скоро не са се надували за контрола над износа на украинско зърно. Е няма как да се надуват, защото нямат кораби в Черно море с които да оперират. Ама така, героично, пАбедоносно са ги изтеглили.
382
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 385Това в коя американска приказка си го чел? Щото нямат течаща вода, милиони руснаци бяха блокирани по световни туристически дестинации, след като им бе спрян достъпа до паричните средства по картите. Аз пък четох, че живеят в наколни жилища, или землянки без ток. И ходят само с една препаска, щото немат пари за дрехи и обувки.
381
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Коментатор 393Самсунг къде се произвежда, че не знам? Ейпъл май го закъсаха, когато Ковида плъзна в Китай? Защо ли?
380
1
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 1 месец
Ами купувайте си коли, телефони и други от Китай и Индонезия. Никога повече Самсунг или Апъл.
379
1
 
2
 
! Отговори
... преди 1 месец
Ясно, че е прав, но не ни изнася. Извън темата - сравнете София и Будапеща?
378
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко хора го виждат това. Не, че Западното влияние ще изчезне, ще го има но няма да е фактор номер 1 а 2.
377
4
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Най-накрая разбрах защо всички русофили си мислят, че като не си русофил си американофил. Ами в руската конституция е заложено, че САЩ е враг номер 1 на Росия, следователно всички тука за тях сме американофили. Аз пет стотинки не давам за САЩ, а за Росия и по-малко не давам.
376
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Премахнете този купения. Плаши децата.
375
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С една дума САЩ повлече Европа на дъното, а продължили това с ЕС, НАТО е свършено. Не случайно Германия обяви, че финансирането за Украйна ще е вече на половина, защото и трябват пари, а дълга и се е увеличил. Същото ще ги грози, и други държави в Европа. Влагайте лична логика в нещата това, че се говори Украйна ще победи са пълни глупости. Още от самото начало беше ясно всичко това. Проблема на Европа е прогнилата политическа класа, която е на доизживяване както и при нас.
374
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблема е в това, че САЩ си изиграха грешно картите с Украйна, като си помислиха, че много лесно ще надвият Русия давайки им оръжие. Да ама не, и на тази въдица се хванаха всички *** от ЕС, и краха ще е пълен за Европа. Орбан е най обрания енергичен политик с проницателен ум, които много добре си е разчел картите. Проблема, е че в Европа има мекерета на САЩ, и от там идва целия проблем. Не случайно избраха Урсула отново. Целта е прокарване на Американската политика в Европа с цел унищожение
373
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много просто е обяснението на всичко това САЩ започнаха войната в Украйна те я финансират, и те използват украйнския народ като средство за постигането на целите си. Зеленски е марионетка на САЩ избран след майдана в Украйна, които също САЩ сътвориха с цел Украйна да нападне Русия. Това всичко, колко и странно да е е пълната истина, само, че европейските политици са твърде глупави за да го проумеят, и в това е проблема, защото голяма част от европейските политици са марионетки на САЩ.
372
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой русофил може ли да обясни на нас, простите нерусофили, защо руски частни паравоенни групировки стопанисват златни и диамантени мини в Африка, а средностатистическия руснак в Русия няма течаща вода, а за канализация само е слушал истории. Въпросът е реторичен.
371
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новина от Мали - туарегите са разбили база на руската паравоенна групировка Вагнер, взели са пленници и сега ги предлагат на украинската армия. Това е руския войник - беден *** алкохолик, заминал да се бие в Африка да пази златна мина за да може Путин да си купи още един дворец.
370
3
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
До До Кравар Евроатлант Айде и ти си поредния пишман професор да се изкаже. Аз пет пари не давам за петродолара и за БРИКС. Тук е БЪЛГАРИЯ, а не САЩ или Росия. Аз искам да живея извън руския мир, благодаря, дръж си рублите.
369
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евроатлантико, къде ви е икономическия растеж, като подвадим инфлацията. Нали сте мощни икономики, що чертежи а не реална продукция ммм, кой ви е крив че ви мързи да произвеждате а разчитате на гола пропаганда от такива като тебе.
368
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кравар ЕвроатлантикНикой не се бута тук, където си ти гастарбайтер, българите взеха да си идват обратно. Ти си остани там ако искаш.
367
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато този човек говори истината речта му била антизападна. А когато западните политици лъжат че на запад е добре, прозападни ли са. зАПАДА ОМИТА ВСИЧКО ОТ ИЗТОЧНА еВРОПА ЩОТО НЯМА КАЧЕСТВЕНА РАБОТНА РЪКА И СУРОВИНИ. пълни мизерници. Българи работете си тук и правете бизнес тук, не ходете да слугувате на тези западащите. украинската им аватюра е признак на крайно отчаяние.
366
8
 
9
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Аман от шишман професори и лицемери русофили. Европа била най-зле, най-бедната, не знам си кво си, ама ВСИЧКИ тука се бутате. Айде бегайте в Африка или Азия като не ви изнася, няма да ми липсвате.