Западът: Русия произвежда снаряди с главозамайваща скорост

Москва възстанови военната си машина "по-бързо, отколкото очаквахме"
11 юли 2024 08:15, Петър Бойчев
271
Западът: Русия произвежда снаряди с главозамайваща скорост
Снимка БГНЕС

Русия е възстановила успешно своята военна икономика и при това го е направила много по-бързо от очакваното. Сега произвежда значително повече артилерийски боеприпаси, отколкото преди началото на войната в Украйна, заяви ръководителят на военното министерство на една от страните от НАТО на вторник, пише Business Insider.

Преди началото на инвазията през февруари 2022 г. Москва произвеждаше до 400 000 152-милиметрови снаряди годишно, които са подходящи за теглени гаубици от съветската епоха. Но оттогава тази цифра е нараснала до два милиона снаряда годишно, заяви литовският министър на отбраната Лауринас Кашунас.

"Те работят много бързо“, посочи Кашунас по време на кръгла маса, организирана от списание Politico и германския телевизионен канал DieWelt в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, окръг Колумбия.

Руският президент Владимир Путин предприе значителни стъпки за преминаване на икономиката на страната към "съветски" тип военно положение, както се изразяват експертите. Така миналата пролет той промени военното ръководство на страната, за да увеличи производството на отбранителната промишлена база и да подпомогне масовото производство на оръжия.

Кашунас каза, че въпреки международните опити да се нанесат икономически щети на Русия, за да се накаже разполагането на войски чрез стъпки като санкции, "военната икономика“ на Москва се е възстановила "по-бързо, отколкото очаквахме“. Висши американски служители и генерали дадоха подобни оценки на руската военна мощ.

Основният показател беше скокът в производството на артилерийски снаряди. Производството на руски 152 мм снаряди надвишава прогнозите за производство на стандартните 155 мм снаряди на НАТО. В Европа например годишният обем на производство на този тип артилерийски боеприпаси е под 600 хиляди броя, а в САЩ е под 350 хиляди, пише Фокус.

Кашунас казва, че Путин е похарчил значителна част от БВП на страната (оценени на около 7%) за военни разходи, но ще трябва да поддържа икономиката по пътя, защото връщането към предишното състояние би рискувало "криза“.

"За това той има нужда от враг, има нужда от проблеми“, добавя Кашунас, "Може би след нея ще дойде ред на някой друг“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
12
 
15
 
! Отговори
Европеец с главно Е! преди 2 месеца
Крайно време е Европа да приоритизира войната в Украйна преди Путин да я е завладял. Трябва да се приоритизира производството на ракети, военно обучение на младите хора и утрояване производството на боеприпаси, да се разкрият нови заводи на 3 смени. Крайно недалновидни сме да си мислим, че Украйна сама ще се оправи. Който иска да е *** да заминава, но нормалните хора искаме да живеем в свободна и демократична Европа. Тъжно е, че Урсула фон дел Лайен е блага жена и мисли, че с добро ще стане!
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама вие сега ли разбрахте? Много сте спрели.
85
2
 
9
 
! Отговори
До 80 преди 2 месеца
Айде бе,а за Косово,какво ще кажеш или там било за демокрация .а такива държави от ония ден съседите могат да ти прекрояват границите могат и името да ти променят,както Гърция промени името на Македония
84
2
 
10
 
! Отговори
До пияница мистик преди 2 месеца
Така е, другарю центаджия, не им взима териториите, само им ползва и взема без пари ресурсите, а те да се оправят с останалото.
83
17
 
15
 
! Отговори
блатото Рашистан преди 2 месеца
Руската държава в това състояние е нещо сглобено между комунизъм, нацизъм, феодализъм, и крепостническа дивотия. Докато нормалните общества се развиват и просперират, руските мужици дрънчат оръжия и с ускорени темпове галопират в обратната посока .
82
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може и иска - произвежда. Не проси с "дайте.".
81
3
 
14
 
! Отговори
БГ Медии 2023 преди 2 месеца
Руснаците си разглобяват пералните и печките за да направят снаряди
80
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците си мислят,че Русия е СССР и тя имала нужда от враг ,ама НАТО се опитва да се разшири и да се опитва САЩ с това на НАТО да си продава оръжия
79
2
 
13
 
! Отговори
Голата истина преди 2 месеца
Туй сега завист ли е или злорадстване! Има факти. Снаряда не се прави от тенекия а от инструментална стомана. Пълни се с тортил а гилзата с барут. Русия,Китай и Индия са основните производители на тези неща съответно. И запъдните компании се редят на опашка за силитра и тортил в Индия и Китай но с руската стомана явно имат проблем.Не става само с ИТ,медии и печатане на пари ,понякога се искат и ресурси и индустрия т.е. реална а не евроатлантическа икономика.
78
15
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
До Shark === Защото другарю Олиг, НАТО не напада държавите ей така, за да им вземе териториите, докато свинаро-азиатците на Мордор затова живеят :))) Да грабят чужди територии
77
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не Путин има нужда от враг, а точно НАТО. Иначе съюзът ще стане излишен.
76
5
 
15
 
! Отговори
Shark преди 2 месеца
Защооо? А западът не произвежда ли??? Или само краваро-атлантиците имат право да произвеждат оръжия??!!
75
14
 
8
 
! Отговори
Крундел преди 2 месеца
да се чете " русия получава снаряди от северна корея, китай и иран", защото както те самите казват, дори пироните им са вносни, то снарядите ей така се произвеждат - директно на поляната...иначе че произвеждат, то е ясно, все пак са(или по-скоро бяха) един от топ три износители на оръжие, което си го изкупуват обратно в момента...
74
2
 
3
 
! Отговори
До 71 преди 2 месеца
Е ти си пиши и накрая няма да можеш да пишеш като не ти идва акъла в главата
73
0
 
3
 
! Отговори
до запознатия преди 2 месеца
И? и като ги имат всички тези екстри финландците могат ли най важното - да се защитят при нужда?
72
3
 
2
 
! Отговори
До 71 преди 2 месеца
Ами като те трият вземи се свети ,че си настъпил мачето,а не да се правиш на велик
71
0
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 2 месеца
Като жажда и глад налегнат сеета, всеки ще е враг на всеки. Ще се разпадне обществото. Звучи апокалиптично но е така. Кой знае дали и преди се е случвало в историята на Земята.
70
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само Вовата може да спаси света от и3poдите, като "пияница мистик" !
69
11
 
15
 
! Отговори
Северна Корея 2 преди 2 месеца
Нормално за про-фашистка държава с армия oт пандизчии и крепостни, чиито войници в 21 век крадат тоaлетни чинии като военни трофей, единственото което масово да произвежда да е оръжието.
68
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди войната са произвеждали по-малко, а по време на войната повече? Гениално. Следващата статия ще е "във войната използват оръжия". Щеше да е интересно да се бият с лъжици, ама... ШОК и УЖАС!! Използват оръжия.