Русия прилага тактиката на "опожарената земя" на фронта в Украйна

Доставките на F-16 могат да доведат до обрат?
13 юли 2024 16:30, Александър Попов
210
Русия прилага тактиката на "опожарената земя" на фронта в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унищожителни плаващи бомби, дронове камикадзе, газови бомби и гранати: в Украйна руснаците прилагат тактиката на "опожарената земя". Украински войници от някои градове казват, че вече не е останало какво да защитават, пишат Андреа Беер и Биргит Фирних от ARD, цитирани от "Дойче Веле".

Фронтовата линия в Украйна е над 1200 километра. Битки се водят на юг край Херсон, на югоизток край Запорожие, както и в Харковска, Донецка и Луганска област на изток. Луганск почти изцяло е под контрола на руската армия, а на много горещи точки от конфликта положението е драматично, разказват украински командири и войници.

Тактика на "опожарената земя"

"Руските сили засилват своята офанзива, като все по-често хвърлят тежки бомби от въздуха, които опустошават градовете и селата", коментира пред АРД украинският военен експерт Олександър Коваленко. Медията цитира и войници от град Часов яр, които споделят, че вече не е останало какво да защитават.

Руската армия прилага тактиката на "опожарената земя". Повече от една трета от сраженията се водят в района на Покровск, а в Донецка област те продължават с бомбардировки да разрушават цели райони. Североизточните гранични райони около Суми и Чернигов са подложени на постоянен обстрел. Руската армия се възползва от въздушното си превъзходство, обобщава Коваленко.

Русия използва унищожителни плаващи бомби, които са безшумни, както и дронове камикадзе срещу украинските позиции в Донецка област, обяснява пред АРД Серхий Осачук, който е офицер на граничните сили в Краматорск. Руската армия използва също така газови бомби и газови гранати, които са забранени от международното право. Украинската армия публикува резултати от радиохимичното разузнаване, според което Русия е използвала боеприпаси със забранени химически съединения 715 пъти през май 2024 година.

Доставките на F-16 могат да доведат до обрат?

Въпреки натиска Осачук заявява, че успехите на руските войски е можело да бъдат предотвратени - например с помощта на украински и чужди безпилотни системи. В същото време руската страна губи много войници и военно оборудване, твърди Украйна.

Украинската депутатка Олександра Устинова казва, че в момента общото мнение е, че доставката на изтребители F-16 може да подобри драстично ситуацията, в която е изпаднала украинската защита, въпреки че обучението на украински пилоти в САЩ буксува. По информация на "Ню Йорк Таймс" Белгия, Дания и Нидерландия са се ангажирали до края на годината да доставят над 60 самолета F-16 на Украйна. Все още не е ясно обаче кога те ще могат да бъдат използвани във войната. Към момента осем украински пилоти се обучават в американския щат Аризона, а още 12 - в Дания, което е крайно недостатъчно. На срещата на върха на НАТО Зеленски разкритикува забавянето на доставките на изтребители. Украйна се нуждае от 128 изтребители, тъй като Русия ежедневно може да разчита на 300. Украйна е принудена постоянно да чака, каза Зеленски.  

Русия отдавна се подготвя за доставката на изтребителите F-16 в Украйна. От юни 2024 насам Кремъл системно атакува военни летища в страната. По данни на британското разузнаване тези атаки са свързани именно с предстоящите доставки на бойни самолети.

Ударът срещу детска болница - демонстрация на сила

Противовъздушната отбрана страда от дефицити, предупреждава главнокомандващият на украинската армия Олександър Сирски. В същото време за командирите става все по-трудно да намерят обучени и мотивирани войници. Много от войниците, които имат натрупан опит в Донбас от 2014 година насам, са загинали, казва военният експерт Густав Гресел от Европейския съвет за външна политика. Украйна разполага с добре обучени бойци, но и с много аматьори. "Това е проблемът на всяка мобилизирана армия", обяснява Гресел. В началото на войната украинската армия имаше възможността да се сражава по-гъвкаво. Сега тя е изправена пред предизвикателството да защитава фиксирана фронтова линия, която е разделена на различни сектори.

Според Киев нападението срещу детска болница в началото на седмицата беше знак от Русия към НАТО, който целеше да демонстрира сила. Нападението с крилати ракети показва, че Украйна се нуждае от висококачествена въздушна защита подобна на тази, с която разполага Израел, смята военният експерт Олександър Коваленко. Коваленко се надява, че Западът ще разреши на Украйна да използва доставените високотехнологични оръжия, за да атакува цели на територията на Русия. "С доставените ракети АТАСМС Украйна би могла да достигне до летища в Русия", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
1
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 3 седмици
Много интересно е как никой не вижда и не казва каква тактика прилага Израел в окупираните от него палестинки територии. Това е срам за ЕС и другите претендиращи за демократични държави.
187
2
 
6
 
! Отговори
12345 преди 3 седмици
То по принцип от международното право е забранено и да палиш живи хора, да ги караш да скачат от третия етаж и да ги застрелваш след това в главата
186
2
 
7
 
! Отговори
Големия памперс преди 3 седмици
Тактиката на опожарената земя, ***, се прилага когато отстъпваш пред врага!!!
185
2
 
8
 
! Отговори
Niki13 преди 3 седмици
До Менепотърси в интернет "Сирия поиска сащ да платят откраднат петрол за 115,2 млрд. и да изтеглят войските си от сирийските петролни находища"
184
2
 
2
 
! Отговори
Мене преди 3 седмици
Едва ли е така .
183
3
 
4
 
! Отговори
Niki13 преди 3 седмици
До До 175по-голма глупост няма, какъв комунизъм в Русия, а това направо кърти мивки "И не Запада иска да завладее нечии чужди земи и богатства, убивайки хиляди невинни животи и от своя народ и от други народи" - и сега американската армия седи в Сирия я районите н нефтодобив
182
2
 
7
 
! Отговори
Niki13 преди 3 седмици
ако руската тактика е опожарена земя, как точ трябва да я наречем в газа. там такъм върху камък не остана . Ама си мълчите , вече даже и не пишете за войната там. Нищо че обитите цивилни са няколко пъти повече отколкото в украйна.
181
2
 
9
 
! Отговори
Троян преди 3 седмици
Абе малоумний и неграмотний и неначетений. наполеон бонапарт, адолф хитлер да ти говорят нещо? Банда евреи начело със ленин са натресли болшевизма на иначе добрия руски народ.
180
11
 
6
 
! Отговори
До 175 преди 3 седмици
Или си напълно заблуден, или умишлено лъжеш, а може и двете! Първо Руската дилтатура е комунистически анти-християнски безбожен измамен грабителски геноциден агресорски престъпен вражески и на България режим, а не християнски, нито братски. И не Запада иска да завладее нечии чужди земи и богатства, убивайки хиляди невинни животи и от своя народ и от други народи, а именно продали се на дявола корумпирани нечестиви врагове на Бог като комунистически ислямски нацистки алчни ненаситни грабители.
179
10
 
4
 
! Отговори
Правда преди 3 седмици
Руският комунистически диктаторски режим доказа многократно че е безбожен корумпиран престъпен измамен грабителски каквито са всички нацистки ислямски комунистически диктатури и диктаторите са престъпници и срещу човечеството и правосъдието и мира и заслужават хиляди дори милиони смъртни присъди за всяка терористична атака и всяка жертва както и съучастниците на тези престъпни режими като ислямските терористични групи Горко им Божият съд идва с огън от небето за да въздаде на всички злодеи!
178
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НАТО няма надеждна противовъздушна защита за Украйна. Това се видя. НЙищо не може да спаси украинчетата вече освен милостта на руснаците и осъзнаването, че украинците са си 100% руснаци, на които няколко продажни политика организираха промиване на мозъците на държавнониво. Един ден украинците ще проклинат тези политици, разделили ги от Русия. А между другото, какво стана с българските Ф16? с 5 - те милярда, дето май станаха 7?
177
6
 
17
 
! Отговори
Нахалник абсолютен преди 3 седмици
Украйна се нуждае от висококачествена въздушна защита подобна на тази, с която разполага Израел. . . Когато нямаш пари и оръжия си траеш! Още от древния Рим знаем, че сенаторите искащи територии са длъжни били да имат пари, войници и оръжия за тази цел! Само този ненормалник обикаля света да събира пари и оръжия, като вече е и даже нелегитимен поради изтеклия му мандат! Свободния Запад надлежно затваря очи пред фактите и развива тезата за демокрацията!
176
24
 
4
 
! Отговори
БМДТ преди 3 седмици
Има една българска поговорка: ЩОМ МЕЧКАТА ИГРАЕ В КОМШИЯТА, ЩЕ ДОЙДЕ И У НАС!Заради това, трябва да помагаме на украинските бойци да защитят държавата си. Те бранят и нас!И накрая ще се случи същото, като в песента за Димо Терфеллията:" ХУКНАЛА МЕЧКА ДА БЯГА"!
175
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бутафорията или Квази държавата Покрайна побеждавала,по голяма тъпня от това едва ли може да се роди в нечия глава!Жалко само за и без това бедните украинци,който се хванаха като шарани на голaa kуkа на западната пропаганда и вмирисаният шут-наркоман!
174
0
 
19
 
! Отговори
плаващи преди 3 седмици
"плаващи бомби" ............... - що за журнално творение?
173
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Успех на Русия, да приложи най-добрата тактика срещу фашистка Украйна!
172
33
 
11
 
! Отговори
Фют преди 3 седмици
Каквото и да правят руснаците, накрая всички руски войници в Украйна ще бъдат избити.
171
15
 
36
 
! Отговори
Слава на братска Рус преди 3 седмици
Слава на православна Русия и нейните съюзници по целия свят, които се изправят срещу човеконенавистната сатанинска върхушка от западния блок, целяща пълната власт над света. Истината и справедливостта са на страната на нашите руски братя! Победата ще е за нас!
170
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 172: Абе келешоидМръсен,над 40 дървави с техните икономики,барабар с най-голямата иконоМъка в света,както се кичат краваристанскитгФашаги са се нахвърлили СРЕЩУ САМО ЕДНА ДЪРЖАВА,РУСИЯ!Ако имахте поне малко срам краваристанскиБоклуци,поне щяхте да си мълчите!!!!!ЕДНА РУСИЯ,СРЕЩУ ЦЕЛИЯ БОКЛУКЧАРСИ ЗАПАД,КЪДЕТО СМЕ НАМЪРДАНИ И НИЕ,НАЙ ГОЛЕМИЯбОКЛУК НА ПЛАНЕТАТА!Срам и позор за нас!Ако я нямаяе Русия и следа нямаше да има от пикливата ви територийка,а от вас/нас,като "народ"!!!!!
169
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На пострадалите болница в Киев са намерени американски елементи за ракети от системите на ПВО. От три пъти познайте чия е ракетата поразиха болницата