Русия прилага тактиката на "опожарената земя" на фронта в Украйна

Доставките на F-16 могат да доведат до обрат?
13 юли 2024 16:30, Александър Попов
210
Русия прилага тактиката на "опожарената земя" на фронта в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унищожителни плаващи бомби, дронове камикадзе, газови бомби и гранати: в Украйна руснаците прилагат тактиката на "опожарената земя". Украински войници от някои градове казват, че вече не е останало какво да защитават, пишат Андреа Беер и Биргит Фирних от ARD, цитирани от "Дойче Веле".

Фронтовата линия в Украйна е над 1200 километра. Битки се водят на юг край Херсон, на югоизток край Запорожие, както и в Харковска, Донецка и Луганска област на изток. Луганск почти изцяло е под контрола на руската армия, а на много горещи точки от конфликта положението е драматично, разказват украински командири и войници.

Тактика на "опожарената земя"

"Руските сили засилват своята офанзива, като все по-често хвърлят тежки бомби от въздуха, които опустошават градовете и селата", коментира пред АРД украинският военен експерт Олександър Коваленко. Медията цитира и войници от град Часов яр, които споделят, че вече не е останало какво да защитават.

Руската армия прилага тактиката на "опожарената земя". Повече от една трета от сраженията се водят в района на Покровск, а в Донецка област те продължават с бомбардировки да разрушават цели райони. Североизточните гранични райони около Суми и Чернигов са подложени на постоянен обстрел. Руската армия се възползва от въздушното си превъзходство, обобщава Коваленко.

Русия използва унищожителни плаващи бомби, които са безшумни, както и дронове камикадзе срещу украинските позиции в Донецка област, обяснява пред АРД Серхий Осачук, който е офицер на граничните сили в Краматорск. Руската армия използва също така газови бомби и газови гранати, които са забранени от международното право. Украинската армия публикува резултати от радиохимичното разузнаване, според което Русия е използвала боеприпаси със забранени химически съединения 715 пъти през май 2024 година.

Доставките на F-16 могат да доведат до обрат?

Въпреки натиска Осачук заявява, че успехите на руските войски е можело да бъдат предотвратени - например с помощта на украински и чужди безпилотни системи. В същото време руската страна губи много войници и военно оборудване, твърди Украйна.

Украинската депутатка Олександра Устинова казва, че в момента общото мнение е, че доставката на изтребители F-16 може да подобри драстично ситуацията, в която е изпаднала украинската защита, въпреки че обучението на украински пилоти в САЩ буксува. По информация на "Ню Йорк Таймс" Белгия, Дания и Нидерландия са се ангажирали до края на годината да доставят над 60 самолета F-16 на Украйна. Все още не е ясно обаче кога те ще могат да бъдат използвани във войната. Към момента осем украински пилоти се обучават в американския щат Аризона, а още 12 - в Дания, което е крайно недостатъчно. На срещата на върха на НАТО Зеленски разкритикува забавянето на доставките на изтребители. Украйна се нуждае от 128 изтребители, тъй като Русия ежедневно може да разчита на 300. Украйна е принудена постоянно да чака, каза Зеленски.  

Русия отдавна се подготвя за доставката на изтребителите F-16 в Украйна. От юни 2024 насам Кремъл системно атакува военни летища в страната. По данни на британското разузнаване тези атаки са свързани именно с предстоящите доставки на бойни самолети.

Ударът срещу детска болница - демонстрация на сила

Противовъздушната отбрана страда от дефицити, предупреждава главнокомандващият на украинската армия Олександър Сирски. В същото време за командирите става все по-трудно да намерят обучени и мотивирани войници. Много от войниците, които имат натрупан опит в Донбас от 2014 година насам, са загинали, казва военният експерт Густав Гресел от Европейския съвет за външна политика. Украйна разполага с добре обучени бойци, но и с много аматьори. "Това е проблемът на всяка мобилизирана армия", обяснява Гресел. В началото на войната украинската армия имаше възможността да се сражава по-гъвкаво. Сега тя е изправена пред предизвикателството да защитава фиксирана фронтова линия, която е разделена на различни сектори.

Според Киев нападението срещу детска болница в началото на седмицата беше знак от Русия към НАТО, който целеше да демонстрира сила. Нападението с крилати ракети показва, че Украйна се нуждае от висококачествена въздушна защита подобна на тази, с която разполага Израел, смята военният експерт Олександър Коваленко. Коваленко се надява, че Западът ще разреши на Украйна да използва доставените високотехнологични оръжия, за да атакува цели на територията на Русия. "С доставените ракети АТАСМС Украйна би могла да достигне до летища в Русия", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А някой може ли да обясни какво е това име пРосия? Това е че путинака ходи дс проси прк прасчо ракетки ли?
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евроатлантиците що реват ? Нали искаха война . Сега и ЕС ке падне след войната . Да вземат наще евроатлантици за рецеклиране . Освен това като гледам Германия кво прави много е възможно Германия да загуби трета световна война и България пак с нея . Руснаците като нищо могат да им пуснат някоя ракета .
105
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имах долари 1978! Рубла още не съм виждал!
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тактиката на опожарената земя е друга, поне аз така знам, не знам автора на статията откъде черпи информация :)) По времето на ВСВ, както и по времето на Наполеон, рашките си изпепеляват селищата и градовете, за да не оставят нищо в ръцете на врага, от там идва така наречената тактика опожарена земя :))
103
1
 
2
 
! Отговори
До 94 преди 1 месец
Е да от украинците дето дойдоха заедно с руснаците като част от червената армия и като гледам пак украинци ги носят отново.Впили са се в страните от ЕС и само гледат да цоцат
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия може да прави каквото си поиска във фашистка Украйна недоволните могат само да пишат простотии и да скимтят като кучета. Прехваленото НАТО се оказа гола вода както и прехвалените им оръжия.
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 94 1944 я донесаха не руснаците , а фашисткия режим на Борис, който ни вкара във войната на страната на диккатора Хитлер, както сега ни вкараха във войанта на странта на диктатора Зеленски
100
0
 
0
 
! Отговори
МОЧА преди 1 месец
ще има ли в Киев?
99
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аве, някоя кАпейка знае ли колко стигна курса на долара на черно в масквето след като путинака го дедоларизира? Корекомите им вече работят ли? Хахах
98
2
 
4
 
! Отговори
ген. Лукова Главичка преди 1 месец
Оня нацяга футболния хулиган светльо, приятеля на расате тук му купиха униформата и оборудването (за хиляди левове). Отиде в урина в края на ноември. Там се изучи момчето за месец и киевския режим го прати на първа линия под Купянск в края на декември, след 3 дена беше денацифициран хахахаха. Повоюва си добре момчето и отиде при ген. Луков, където му е мястото. Евала БГ демократи-нацяги. Дано идете всички при вашия генерал.
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Въшките 94. Така е. Ти си една от тях.
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако я прилагаше досега от Украйна нищо нямаше да е останало. Стига писахте глупост след глупост.
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинското ПВО е причинило повече разрушения и жертви от колкото руските кинжални удари. Никой не разполага ПВО и оръжейни складове до болница, освен ако не си укронаци
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Контингента от гласуващи за пп-дб възлизат общо на до 90 хил човека... За Гроб колко гласуваха?Възраждане събраха над 604 хил подписа за референдум, който беше отклонен. Защо така?
93
5
 
3
 
! Отговори
Въшките преди 1 месец
в България ги донесоха руснаците 1944!
92
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой едно време ти взе нивите бе русофобе? Руснаците ли ти ги взеха? Кой напляска дедо ти? Руснаците ли го напляскаха? Да ти кажа ли кой ти взе нивите и напляска дедо ти?И сега като ти върнаха нивите какво направи с тех? Работиш ли си нивите сега бе тарикат-русофобе? Работил ли си на нивата да видиш какво е? Или всичките си ниви ги продаде да си купиш кола 5-та употреба с обратен волан? Зареждаш ли я с Путински бензин бе цръвул? Ти русофобе си кеуеме недоделано!!!
91
5
 
9
 
! Отговори
Нали преди 1 месец
Ако Русия, прилагаше тази тактика до сега Украйна да я нямаше.
90
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофоби какво правите още тука, а не ходите да помагате на вашите приятели укронацягите в Донбас? Мога да ви кажа и координати къде да отидете ))))
89
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човек който обстрелва с ракети детски болници може да бъде определен само по един начин - психичноболен. Последните минути от живота на лилипутин ще бъдат мъчителни.
88
8
 
6
 
! Отговори
Само въшката преди 1 месец
е създадена в Русия!