Глобалното затопляне стигна до Антарктида

Температурите са се повишили с 10 градуса
9 авг 2024 18:30, Инна Ангелова
25
Глобалното затопляне стигна до Антарктида
Снимка: Pixabay

Температурата на Антарктида, обхващаща по-голяма част от ледената покривка на континента, се е повишила средно с 10 градуса над нормата през последния месец, пише в. "Гардиън". Въпреки че температурите остават под нулата през зимните месеци на континента, през някои от дните те достигат до 28 градуса над очакваното.

През последната година Земята преживява рекордно топло време, като температурите постоянно надхвърлят 1,5 градуса по Целзий. Това е дългосрочният праг на затопляне, определен в Парижкото споразумение от 2015 г., който не бива да се надвишава, за да не се стигне до критични ситуации по целия свят.

Учените, които се занимават с изменението на климата, отдавна предвиждат, че най-засегнатите места от глобалното затопляне ще бъдат именно полярните региони.

Зик Хаусфадър, учен от Бъркли Ърт, смята, че горещата вълна на Антарктида определено е един от основните фактори за рязкото повишаване на глобалните температури през последните седмици.

"Антарктида, както и целият свят, се затопля през последните 50 години, а по-голямата част от повишаването на температурите през последния месец се дължи на горещата вълна", каза той, пише БНТ.

Топлинната вълна е втората, която засяга региона през последните две години, като тази през март 2022 г. доведе до скок от 39 градуса по Целзий и предизвика срутване на част от ледената покривка с размерите на Рим.

Повишените юлски температури на Антарктида се дължат и на климатичния феномен Ел Ниньо. Това е явление, което води до временно затопляне на части от Тихия океан и влияе върху времето на цялата планета.

Джонатан Виле, изследовател в областта на науката за климата в швейцарския Федерален технологичен институт в Цюрих, смята, че горещата вълна се дължи на затопляне, което е продължило седмици наред в южната стратосфера на региона.

"Такива случаи са наистина редки за Антарктида, така че не е съвсем ясно как това ще се отрази на условията на повърхността на континента", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
4
 
! Отговори
ТУ СТУДЕНО, ТУ ТОПЛО преди 1 седмица
"...както и целият свят, се затопля през последните 50 години..." - Пълна боза, ПРЕЗ 70-80г. масово всички медии пишеха, че Европа, и останалия свят замръзват, така беше преди 40-50г. Нагло, арогантно и лъжливо налагане на една теза, която не е ПОДТВЪРДЕНА. ОСВЕН ОТ ГРЕТА, УРСУЛА И АЛ ГОР..
17
0
 
1
 
! Отговори
Фатален бяс преди 1 седмица
"Евро-Атлантическите Западни ценности" са юдео-ционистки мерзости - духовна мръсотия, от която цялата планета Земя е болна!
16
0
 
2
 
! Отговори
На кой да вярвам? преди 2 седмици
Не е възможно, в този сайт е пълно с много учени хора които казват "глупости,млупости климатични промени от човешка намеса такова животно нЕма".Имат и доказателство "Вервай ми, брато!"
15
0
 
2
 
! Отговори
Армагедон преди 2 седмици
Аз пък чух, че тази година слънцето ще достигне своя пик, което се случва на около 40 години... Нещо неясно...
14
0
 
4
 
! Отговори
вс преди 3 седмици
Идва краят на човекопитаещото ! Блейте и разхищавайте още ... поколението ще плаща цената !
13
3
 
2
 
! Отговори
Ем ко пък.. преди 4 седмици
От утре почвам да копам землянка и да живея под земята кат партизан. Бе напрао шса крия кат прасе у шума и шси трая...Хем ракийката на ладно под земята, хем далеч от окото лакомо на данъчните, а и мезето на ладно ше стои до пролетта и нема да плащам ток на ЕнергУтУ.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъкмо като се разтопи леда там ще могат да живеят още 1 милиард души, екстра.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А малко затопляне и за там, всичко живо ще е щастливо, ако наистина е така, а дано, ама надали.:))
10
0
 
3
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Кой ще поеме отговорността ? Великите сили ,надали ! Ние плащаме скъпи горива и газ ,а тия които ги продават се уляха!
9
2
 
9
 
! Отговори
Напротив преди 1 месец
До Анонимен 3 - плиткоумните смятат, че човекът е замесен.
8
0
 
2
 
! Отговори
хх преди 1 месец
До OЛЕЛЕкога ще е това?
7
9
 
1
 
! Отговори
Да те светна преди 1 месец
До Ямболски цървуль - горите се увеличават.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо ни разправят че въглеродния двуокис било причина за парников ефект, после като видяха че пропагандата не минава смениха от глобално затопляне на климатични промени и по небето из цял свят хората виждат химическите следи от самолетите и хоп температурите се вдигат. Уж казваха че ще пръскат да отразяват слънчевите лъчи а се получава парников ефект.
5
3
 
12
 
! Отговори
OЛЕЛЕ преди 1 месец
изчакайте малко да мине пика на слънчевата активност, пък да видим как ще заговорите за глобално застудяване.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом е глобално, вече отдавна ще да е по целия свят.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мятайте бомби избивайте се то всичко е цъфнало и вързало. Важното е парата и интересите да са в норма пък другото татка му
2
1
 
19
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 месец
Продължавайте да изсичате горите и другата година ще е с още 28 град. по-топло!
1
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма по-глупаво и просто животно от човека. Затова и вероятността да изчезнем като вид е доста голяма.