Русия прилага тактиката на "опожарената земя" на фронта в Украйна

Доставките на F-16 могат да доведат до обрат?
13 юли 2024 16:30, Александър Попов
210
Русия прилага тактиката на "опожарената земя" на фронта в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унищожителни плаващи бомби, дронове камикадзе, газови бомби и гранати: в Украйна руснаците прилагат тактиката на "опожарената земя". Украински войници от някои градове казват, че вече не е останало какво да защитават, пишат Андреа Беер и Биргит Фирних от ARD, цитирани от "Дойче Веле".

Фронтовата линия в Украйна е над 1200 километра. Битки се водят на юг край Херсон, на югоизток край Запорожие, както и в Харковска, Донецка и Луганска област на изток. Луганск почти изцяло е под контрола на руската армия, а на много горещи точки от конфликта положението е драматично, разказват украински командири и войници.

Тактика на "опожарената земя"

"Руските сили засилват своята офанзива, като все по-често хвърлят тежки бомби от въздуха, които опустошават градовете и селата", коментира пред АРД украинският военен експерт Олександър Коваленко. Медията цитира и войници от град Часов яр, които споделят, че вече не е останало какво да защитават.

Руската армия прилага тактиката на "опожарената земя". Повече от една трета от сраженията се водят в района на Покровск, а в Донецка област те продължават с бомбардировки да разрушават цели райони. Североизточните гранични райони около Суми и Чернигов са подложени на постоянен обстрел. Руската армия се възползва от въздушното си превъзходство, обобщава Коваленко.

Русия използва унищожителни плаващи бомби, които са безшумни, както и дронове камикадзе срещу украинските позиции в Донецка област, обяснява пред АРД Серхий Осачук, който е офицер на граничните сили в Краматорск. Руската армия използва също така газови бомби и газови гранати, които са забранени от международното право. Украинската армия публикува резултати от радиохимичното разузнаване, според което Русия е използвала боеприпаси със забранени химически съединения 715 пъти през май 2024 година.

Доставките на F-16 могат да доведат до обрат?

Въпреки натиска Осачук заявява, че успехите на руските войски е можело да бъдат предотвратени - например с помощта на украински и чужди безпилотни системи. В същото време руската страна губи много войници и военно оборудване, твърди Украйна.

Украинската депутатка Олександра Устинова казва, че в момента общото мнение е, че доставката на изтребители F-16 може да подобри драстично ситуацията, в която е изпаднала украинската защита, въпреки че обучението на украински пилоти в САЩ буксува. По информация на "Ню Йорк Таймс" Белгия, Дания и Нидерландия са се ангажирали до края на годината да доставят над 60 самолета F-16 на Украйна. Все още не е ясно обаче кога те ще могат да бъдат използвани във войната. Към момента осем украински пилоти се обучават в американския щат Аризона, а още 12 - в Дания, което е крайно недостатъчно. На срещата на върха на НАТО Зеленски разкритикува забавянето на доставките на изтребители. Украйна се нуждае от 128 изтребители, тъй като Русия ежедневно може да разчита на 300. Украйна е принудена постоянно да чака, каза Зеленски.  

Русия отдавна се подготвя за доставката на изтребителите F-16 в Украйна. От юни 2024 насам Кремъл системно атакува военни летища в страната. По данни на британското разузнаване тези атаки са свързани именно с предстоящите доставки на бойни самолети.

Ударът срещу детска болница - демонстрация на сила

Противовъздушната отбрана страда от дефицити, предупреждава главнокомандващият на украинската армия Олександър Сирски. В същото време за командирите става все по-трудно да намерят обучени и мотивирани войници. Много от войниците, които имат натрупан опит в Донбас от 2014 година насам, са загинали, казва военният експерт Густав Гресел от Европейския съвет за външна политика. Украйна разполага с добре обучени бойци, но и с много аматьори. "Това е проблемът на всяка мобилизирана армия", обяснява Гресел. В началото на войната украинската армия имаше възможността да се сражава по-гъвкаво. Сега тя е изправена пред предизвикателството да защитава фиксирана фронтова линия, която е разделена на различни сектори.

Според Киев нападението срещу детска болница в началото на седмицата беше знак от Русия към НАТО, който целеше да демонстрира сила. Нападението с крилати ракети показва, че Украйна се нуждае от висококачествена въздушна защита подобна на тази, с която разполага Израел, смята военният експерт Олександър Коваленко. Коваленко се надява, че Западът ще разреши на Украйна да използва доставените високотехнологични оръжия, за да атакува цели на територията на Русия. "С доставените ракети АТАСМС Украйна би могла да достигне до летища в Русия", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
12
 
! Отговори
Кой какъв е преди 2 месеца
До Анонимен 25: Сраженията в населени места водят до разрушения - няма как да не е така. Но от разрушения до "тотално унищожение" има разлика. И тя може да се види например като се сравни превземането на Мариупол от руската армия и превземането на Ракка в Сирия от армията на САЩ. В Маруипол имаше разрушения, но днес Мариупол е с работещо пристанище, транспорт, болници и училища. А Ракка е разрушена до основи от бомбардировки от армията на САЩ и днес САЩ изобщо не ги е грижа какво става там.
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цената на американската техника падна в пъти, след като на фронта в украйна братушките унищожиха стотици Брадлита (железни ковчези). Кога ще ви видим и вас в тия железни ковчези бе русофоби? )))))
45
2
 
9
 
! Отговори
Русия, Китай преди 2 месеца
Северна Корея, Иран вече Преминаха в 22 век, а Барба Ганиос, още си мисли, че 1989 години и Запада - бил Фактор!
44
3
 
9
 
! Отговори
До41 преди 2 месеца
Ще ти е иска да е било за три дни,ама колкото по-бавно толкова по-гадно
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Видяхте ли облика на Пхенян? Модерен, чист и подреден град с небостъргачи и огромни паркове, чудесни улици и булеварди. София прилича на една разбита, м.р.ъ.с.н.а, сива кл0ака в сравнение с Пхенян. Сф с тия тъжни, полуразрушени от времето панелки прилича на разбомбения Бахмут. Въздухът и Сф е със съдържание като въздуха на планетата Венера. За населението на Сф няма да говорим едни селски шопляци от контингента на канадския парапет, шиши ш0пара и банкянския нерез.
42
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И Фъ 16 като почнат да падат като мухи ще обвинят украинските пилоти
41
9
 
5
 
! Отговори
До 30 леопарда преди 2 месеца
Ами промениха го! От 3 дни, трета година!
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С-400 часат с нетърпение допотопните кръстачки Ф-16.
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Журналистите нали знаете, че колкото повече продължавате с тая смешна пропаганда толкова по-малко хора ви вярват
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нарича се изработване на буферна зона. 40-50 години няма да може да се живее в тоя район.
37
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като се сетя до преди 30-години сме били "приятели" с руските фашисти и ми става лошо. Толкова презряна държава с длоен народ.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Виждаме как, Швеция и Финландия, влизат в НАТО, и как Украйна в РФ!
35
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мда, в необятната пРосия верно има хора, към 140 мил. Е, вече урките ги посъкратиха ама нищо. Иначе къде някой от ЕС ше се мери с колхозниците при положение, че в ЕС конкуренцията е между 400 мил. Естествено е колхозниците там да работят за малко пари щото качеството е отчайващо ниско. Един софтуер за москвича не можаха само да преведат. Та за това ние нормалните хора там работа нямаме. Обаче вие *** що не ходите там ами висите в ЕС? Що ония чебурашки драпат за имоти в ЕС?
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 5Манщайн е осъден за тактика на опожарената земя . Като се изтегля запалва всичко което е по полето за да няма кво да ядат руснаците и наистина е било голям глад . Ама при Термопилите ИС 2 му видя сметката и на наго . Казва на Хитер че руснаците имат нов танк срещу който германската техника е безсилна но Хитлер настоява да пробие блокадата в която са влезли германците . Загубите са огромни и Хитлер го уволнява . След войната го осъждат за опожарените жита .
33
4
 
6
 
! Отговори
Манафчик преди 2 месеца
Ако и педя украинска земя влезе в НАТО! То заклеам са си обръсна главите. Мдаааа.
32
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В НАТО се влиза доброволно, с чакане, изисквания! Към РФ те присъединяват със зелени човечета и танкове!
31
3
 
10
 
! Отговори
ПЕТKO KATЪPA преди 2 месеца
Статийката прилича на септична яма,и на вид и на аромат!
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо беха джавелините, Абрамсите и Леопардите, после Химарс, Патриотите и АТАКМС...всички щяха да променят хода на войната. Незнам верно ли има хора, които вярват че доставката на шепа самолети Ф16 е от значение?
29
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде стъпи американския мирижлив ботуш трева не никте. Стъпи в украйна и вече е с минус 20% територия и минус 50% население. БГ е вече 35 г. под краварско р0бство и от 9 млн вече сме има няма 6 млн. 1/3 от населението ни станаха р0би назапад, а останалите 1/3 са р0би на западни фирми у нас.
28
6
 
2
 
! Отговори
От фронта преди 2 месеца
Корейчетата са много пъргави и изпълнителни!