Елена Йончева: В Йемен съм, в опит да се срещна с пленените българи

Евродепутатът предала писмо от името на роднините
Обновена: 19 сеп 2024 08:36 | 19 сеп 2024 07:10, Анисия Иванова
26
Елена Йончева: В Йемен съм, в опит да се срещна с пленените българи
Снимка: Facebook

Евродепутатът Елена Йончева е предала в Сана, Йемен, писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат при семействата си. Това съобщи Йончева на своята страница във Фейсбук и публикува снимки от срещата.

По-рано днес тя написа, че се намира в Йемен в опит да се срещне с българите от товарния кораб - капитана Любомир Чанев и старши помощник-капитана Данаил Веселинов. Двамата, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хусите от 19 ноември 2023 г., посочва евродепутатът.

„В Йемен бях посрещната с изключително уважение. Проведох среща с министъра на външните работи на Сана Jamal Amer, както и с неговия заместник Abdul Wahed Abu Rass. В разговорите с тях изтъкнах, че България е признала Палестинската държава още през 1988 г. Свидетелство за добрите отношения между двата народа е и фактът, че близо 6000 йеменци са завършили висшето си образование в България. Инженери, лекари, специалисти в авиацията и много други са допринесли за развитието на страната. Тези безспорни факти бяха оценени от домакините“, написа по-късно Елена Йончев във Фейсбук.

„Предадох на министъра на външните работи на Сана писмо от името на роднините на българските моряци с молба да се приберат при семействата си“, пише още евродепутатът.

През ноември 2023 г. товарният кораб „Галакси Лийдър“ с екипаж от 25 души от няколко страни, сред които български граждани, беше отвлечен. Плавателният съд е собственост на британска компания, но е с японски оператор и плава под флага на Бахамските острови.

Хусите се включиха в конфликта в Газа в подкрепа на палестинците и "Хамас" с нападения срещу кораби в Червено море, които според тях са свързани с Израел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Общество
1971 г.: Пак на 13 септември, пак на "Графа", загива пилот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Да така е, тогавашна преди 7 часа
България не е днешна България! . . . . . че близо 6000 йеменци са завършили висшето си образование в България. Инженери, лекари, специалисти в авиацията и много други са допринесли за развитието на страната. . . . . . . А колко са завършили след 1990 г.? Пак с лаврите на соца се пъчите!
19
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 8 часа
Плевнелиев защо не е там? И Петър Стоянов. Бойко Борисов. Беевски и Пешев-Гешев. Йончева е повече мъж от всички взети заедно.Със здраве
18
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 9 часа
успех
17
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 10 часа
Трябва най-напред да отиде в Москва, а после да занесе "прошението" на Кремъл до хуситите...! За съжаление там нас вече ни броят за джавкащи пудели на Запада.
16
1
 
2
 
! Отговори
Смешник преди 10 часа
А тази от къде изплува Взела ли е разрешение от Пеевски да ходи в Йемен
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
А някой пита ли я къде е? Или снима филм? Човек се хвали с резултатите си, а не си прави евтин PR за сметка на пленени българи с неясна съдба. Ако предложи част от хонорарите си и заделеното по офшорки + годишната й евродепутатска заплата, може пък да ги омилостиви хуситите. И те са хора. Иначе този многострадален израз на лицето и Нинова няма да трогне.
14
0
 
1
 
! Отговори
Илиянския преди 11 часа
Хути ве, мааму стара, не хуси!!!!!!
13
1
 
1
 
! Отговори
Това обяснява ДПС преди 11 часа
кандидатурата и...
12
3
 
2
 
! Отговори
Обича преди 11 часа
ги другарката обрязаните, още от времето на Шамил Басаев
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Тази сега разграничава ли се от позицията на феноменалния председател на ДПС, към което тя се числи? Защото Пеевски дава безусловната си подкрепа за Израел и не съм го чул да каже нещо в подкрепа на Палестина и срещу Израел или САЩ. Българските мюсюлмани трябва да накажат ДПС/и двата лагера/ само заради липсата им на адекватна позиция за Палестина.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Елена се бутам където и казва Москва. Ще се интересувам , какво ще направи
9
7
 
13
 
! Отговори
Юлия от Раднево преди 12 часа
Браво на Елена! Тя е единствената, на която и пука за пленените българи. Тя не щади ресурси, време и усилия за да ги спаси и със сигурност ще успее!
8
16
 
7
 
! Отговори
до itso преди 12 часа
От кога рускинята Йончева, самосиндикално решила да си направи реклама, прави политика на ЕС? Всъщност тя е по-скоро представител на рушия и путлеръ и няма нищо общо с либерастията и евроджендъризма, които толкова ти пречат.
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Поне се опитва да направи нещо. Правителствата пръста не си мръднаха. Най-вече външния. Помня как Тагаренко се изцепваше в подкрепа на Израел и как твърдеше че България щяла да се включи в акция против хутите, без да му пука че живота им е в опасност. Когато роднините бяха отишли да му кажат, че с изказванията му ги поставя в сериозен риск, тоя гаалфоон беше казал "Ама тях не ги ли пуснаха". Та постъпката на Йончева е достойна за уважение.
6
7
 
10
 
! Отговори
Itso преди 12 часа
Не се гледа добре на жена в арабския свят, особенно когато казва на мъжете какво да правят. ЕС се проваля навсякъде в дипломацията с разните си феминистки претенции и евроджендърски амбиции.
5
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Покъртително. Просълзих се. Лично татко Шиши и е дал благословията си, та тя е героиня! Ще ги освободи, ще ги върне на семействата, пък може да почистят паяжината й, тя има отлични спомени от региона и мъжките представители, те не са много придирчиви и взискателни.
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Всички си я пазят!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
Всички тия пазят.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
Е, Хубав ден!
1
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
Елена Йончева: Руските служби ме пазят. Както винаги. Актив.

Спонсорирани публикации