Ще има ли нова пандемия, сега от птичи грип?

Заразата се пренася с прекалено бързи темпове
19 юли 2024 15:42, Петър Бойчев
30
Ще има ли нова пандемия, сега от птичи грип?
Снимка БГНЕС

Болестта птичи грип е на път да предизвика нова пандемия, тъй като се разпространява прекалено бързо, а най-обезпокояващото е, че вече засяга хора и други видове бозайници.

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) издаде предупреждение, в което се отбелязва, че “е наблюдавано предаване между видове птици и бозайници, особено във ферми за животни с ценна кожа, където са докладвани огнища на заразата”.

Тя се разпространява предимно сред пернати, но в редки случаи може да премине в хора и млекопитаещи. Болестта се предава при контакт с инфектирана птица, не се прехвърля засега от човек на човек. Има много различни щамове на вируса на птичия грип. Повечето от тях не са опасни за нас. Но има 4, които предизвикват безпокойство през последните години: H5N1, H7N9, H5N6 и H5N8.

“Тези вируси продължават да се развиват в световен мащаб и с миграцията на дивите птици могат да се появят нови щамове, носещи потенциални мутации за адаптиране към нашия организъм”, се посочва още в предупреждението.

“Ако патогените на птичия грип A (H5N1) придобият способността да се разпространяват ефективно между хората, може да възникне пандемия поради липсата на имунна защита срещу тях”, алармират от EFSA.

Съобщението на европейския здравен орган идва на фона на необичайно висок ръст на случаите на заразени хора с щама H5N1 в американския щат Колорадо. През последните седем дни бяха потвърдени 5 случая на заразени работници от местна ферма. Опасният вариант засегна доста тежко търговията с птичи и млечни продукти в региона.

Смята се, че работниците са се заразили с вируса при директна работа със засегнати птици. Те са имали леки симптоми, включително конюнктивит и дихателни проблеми, но никой от тях не е бил хоспитализиран, съобщиха от щата в неделя.

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (ЦКПЗ) предполагат, че необичайно високите температури са били фактор за преминаването на H5N1 от пернатите към служителите на колорадската ферма.

“По времето, когато се предполага, че е станало предаването на инфекцията, в Колорадо е имало неистова 40-градусова жега, а в оборите вероятно е било още по-горещо. Поради това използването на лични предпазни средства е било предизвикателство”, казва д-р Нирав Шах, главен заместник-директор на ЦКПЗ.

Освен това, за да се намалят температурите в задушните обори, са били използвани големи промишлени вентилатори, които най-вероятно са раздвижвали въздуха, а с него и праха и перата. Известно е, че биологичните отпадъци от заразени птици пренасят вируса H5N1, пише 24 часа.

“Разбираме, че тези големи вентилатори са завихряли толкова силно въздуха, че служителите са се затруднявали да поддържат добро уплътнение на предпазните си екипи, които включват маска и очила”, каза Шах.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма страшно - ще измислят ваксина. Който не се ваксинира ще умре. 60 хиляди невасинирани умряха от ковид в България! А ваксинираните са си живи и здрави!
24
1
 
2
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 месец
Кукловодите мразят нормалният човек.Тиквеници,като този номер 19,дето нарича мислещите хора антиваксъри,са овце за стригане.Само дето нямат капацитета да го осъзнаят.Ковида е биооръжие.Да изкарва се тродно,но това,което ни представят като ваксини е експериментална течност с непроверен ефек,или по вероятно целящ меко казано недобър ефект за човешкото здраве.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой е решил да съсипе бизнеса с отглеждане на пилета.
22
1
 
5
 
! Отговори
9 преди 1 месец
Очакваме последното творение на Биг Фарма. Есента..чума примесена с птичи грип, последен модел патогени и някакво Бов примесено както преди. И най - важното да покажат виновният прилеп. Не е човек или лаборатория а е прилеп! Върви го търси. Така няма кого да посочиш с пръст, няма виновни. Стари тарикатлъци.
21
0
 
7
 
! Отговори
Ще имма преди 1 месец
Нова измишльотина ще има, агнетата да тичат да се бодат, то има ли вече бъркоч т.нар. "ваксина" за новата пландемия?
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Умнокрасивите защо спряха да се бодат? Има още дози, търчета да се предпазите от новия вариант на кромида, овце такива!
19
0
 
18
 
! Отговори
дедо поп преди 1 месец
Учените откриха нова болест която върлува в ЕС. Нарища се -"Запек в мозъка"
18
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
антиваксърите пак ще пукат кат мухи, чак ми е жал за тях, щото някой имат мозък но зомби коннспитата са им го промили
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пен делската шарка не хвана ли дикиш, сатанисти? Или тя ходи само по вашите зад ници?
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То стара нямаше, вие на нова се нндявате. Всъщност, нека да има, ше гледаме бустерирането на Кунчев втора част.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако американците продължат да губят войната в усраина ще има,краварите няма лесно да предадат световното господство.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще има - но ние нормалните хора сме поготвени с маски и тамифлу.
13
1
 
26
 
! Отговори
НЕ, НЕ И ПАК НЕ преди 1 месец
Ще има на МАЙКА ВИ ШУ Н ДА ТА! Услади ли ви се да тормозите хората, мръсни сатанисти? Вървете в ада и гнийте там! 100 ГОДИНИ не беше имало пандемия от испанския грип, сега ги карат една след друга! Май на та ви!
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако трябва и мравчи грип ще има за угода на кръвожадните слуги на рогатия. Крадците негодни но много угодни да не забравят че живота е много кратък и на финала се раздава правосъдие!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ако се "чифтосат" H5N1 и SARS-CoV2 каква ли пандемия ще настане ?
10
1
 
16
 
! Отговори
абе преди 1 месец
Предлагам да няма нова пандемия, за да не пламне накрая газа на Биг фарма. Никой не е забравил, как Путин ни отърва от задължителните "ваксинации". Защо е необходимо Си да повтаря операцията, примерно? Мисълта ми е началниците да си опичат акъла, че много взе да им става.
9
1
 
18
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 месец
Боц, боц, бееее, беееее
8
3
 
20
 
! Отговори
Тръмп ще излекува преди 1 месец
птичия грип, тъй както Путин излекува ковида.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аха огнището на заразата е открито,няма ли да им пуснете едно атомче и да спасите света от пандемия?Или трябва да се купува от новата ваксина.
6
14
 
4
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 1 месец
Новина гаргара за антиваксърите :)