Западът никога няма да промени позицията на Путин за Украйна

Американските власти искат Путин сам да спре конфликта
3 сеп 2024 17:00, Гергана Попова
244
Западът никога няма да промени позицията на Путин за Украйна
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стратегията на САЩ остана същата след началото на специалната военна операция в Украйна, пише Foreign Affairs. Американските власти искат руският президент Владимир Путин сам да спре конфликта заради редицата санкции, наложени на страната.

Още по темата
Вашингтон иска едновременно да подкрепи Украйна и да "накаже Русия", както и да намали рисковете от ескалация. Според чуждестранно издание руският лидер иска да направи всичко по силите си Украйна да не се превърне в бастион, който след това Западът да използва. И пое лична отговорност за постигането на този резултат. Въпреки че сега Путин има достатъчно власт, за да разреши мирно този конфликт.

Но въпреки че Путин има силата да спре войната, дали някога ще е готов да го направи? Американските политици до голяма степен отговориха утвърдително на този въпрос, твърдейки, че с достатъчен натиск той може да бъде принуден да изтегли войските от Украйна или поне да договори прекратяване на огъня. За да промени изчисленията си, Вашингтон и неговите съюзници наложиха широки икономически санкции на Русия, като дадоха на Украйна военно оборудване и разузнавателна подкрепа и изолираха Москва на световната сцена.

Под тази политика се крие убеждението, че Путин е фундаментално опортюнист. Той търси напред и, когато открие слабост, той напредва, но когато го срещне със сила, той се оттегля. Според тази гледна точка атаката на Путин срещу Украйна е водена както от неговите имперски амбиции, така и от усещането му за слабост на Запада и в Украйна. По думите на президента Джо Байдън, Путин има „страшна жажда за земя и власт“ и очаква, че след като руските сили нахлуят в Украйна, „НАТО ще се разпадне и раздели“. Ако това е диагнозата, тогава правилното предписание е да покажем сила и издръжливост. Увеличете достатъчно разходите за войната и той в крайна сметка ще заключи, че опортюнизмът му не се отплаща, пише още изданието.

Фактът, че войната е толкова извън характера на нормалните рискови изчисления на Путин предполага, че той е взел стратегическо решение за Украйна, от което не желае да отстъпи. Решението му да изпрати по-голямата част от руската армия в Украйна през 2022 г. и след това да мобилизира повече сили, когато първоначалната му атака се провали, показва, че той смята войната за твърде важна, за да се провали. И въпреки цялата цена на решението си да нахлуе, Путин вероятно смята, че цената на бездействието щеше да бъде по-висока – а именно, че Русия нямаше да може да предотврати появата на привързана към Запада Украйна, която може да послужи като трамплин за „цветна революция“ срещу самата Русия.

Ако Путин не успее сега, смята той, Русия е обречена да понесе същите разходи. Като се има предвид, че това вероятно е начинът, по който Путин претегля сценариите пред него, западният натиск едва ли ще се доближи до това да го принуди да промени решението си и да прекрати войната при условия, приемливи за Киев и Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от Русия
Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
това не е путин, това са архивни снимки. Като вчера помня как шефът на ЦРУ през 2022 намекна, че двойниците не са путин. Шефът на ЦРУ намекна през 2022, че путин не е между живите.
211
1
 
12
 
! Отговори
Обратен ефект !!! преди 1 седмица
В момента който прочетох "...Решението (на Путин) му да изпрати по-голямата част от руската армия в Украйна през 2022 г. и след това да мобилизира повече сили, когато първоначалната му атака се провали"-стана ясно че мисирките отново са мобилизирани от Галя от Посолството и пищат глупости. Точно писането на глупости заедно с подценяването на интелектуалния потенциал на четящите са най- голямата пропаганда в полза на Русия, и руснаците я получават НАПЪЛНО безплатно.Браво на МИСИРКИТЕ и Галя от П.
210
0
 
2
 
! Отговори
вятъра на промяната преди 1 седмица
До Виктор 200 Няма ли да е след три дни?
209
4
 
15
 
! Отговори
тя преди 1 седмица
Западът може да управлява Европа чрез Урсулата ,но Путин се интересува само от интереса на РУсия
208
6
 
5
 
! Отговори
путин беше късметлия преди 1 седмица
умря си в 2022. И руснаците не го хвърлиха от Кремъл на Червения площад.
207
5
 
4
 
! Отговори
позицияНаУмрялВ2022г преди 1 седмица
чакаме Тръмп, Обама и Байдън са комунисти, през 2014 продадоха Донецк, Луганск и Крим на Русия. Но Тръмп е събрал материал за да вкара сина на Байдън на топло, за далаверите му в Украйна по време на проруския режим... Идва Тръмп и КРАЙ на Русия, Китай и Иран. ЩЕ ГИ ОВЪРГАЛЯ САМО КАКТО ТОЙ СИ ЗНАЕ !
206
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Позицията на един бивш таксиджия, може да се промени само от действащ таксиджия
205
10
 
11
 
! Отговори
НА РУСИЯ С ЛЮБОВ преди 1 седмица
Русия яде авганистански сега ще опита украински
204
6
 
4
 
! Отговори
путин беше късметлия преди 1 седмица
умря още през 2022. Няма руснаците да го хвърлят от Кремъл на Червения площад.
203
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма да само дето това му е краят на Путин и на Русия
202
2
 
8
 
! Отговори
Съвет от Чичо : преди 1 седмица
Дори и след 10 години няма да знаете какво е ставало в Украйна и в Русия, по простата причина, че информация ако попадне във врага, може да повлияе съдбите на милиони ! Така че, вместо да се пенявите, пийнете нещичко по свой вкус и имайте пред вид, че в роман на Жул Верн може да намерите повече по въпроса, отколкото в подобна статия ! Нямам нищо против журналистите ! И те трябва да ядат хляб ! Но военна информация понякога дори генералите нямат... а за президентите... там е още по напудрено...
201
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Армянский премьер-министр Пашинян объявил о намерении выйти из ОДКБ, а также провел совместные военные учения с США на территории страны. Сербия продавала оружие западным странам, которые могли использовать его против РФ. Эта деятельность принесла Белграду 800 млн евро.
200
10
 
6
 
! Отговори
ония в Кремъл преди 1 седмица
не спират войната, за да не отговарят за убийствата на милионите в Сирия, Грузия, Чечня, Украйна, Газа, Израел, Ливан и т.н.. За милионите емигранти залели Европа и цял свят. За причинения хаос на световните пазари, за разоряването на десетки милиони семейни фирми. Но войната ще спре, защото икономиката на Русия рухва. И поробените отпреди столетия народи ще се отделят и ще ползват богатствата си за собственото си развитие, а не за милиардните банкови сметки на Кремълските криминални по света.
199
1
 
3
 
! Отговори
тоти преди 1 седмица
ОТ КАДЕ ТОЛКО АКЪЛ,ТАМ ДА ИМ ВЛАСТ И ЗАБРАВИ ЗА СВОБОДА !!! ДА СА ОПРАВЯТ <САМИ СА СИ ВИНОВНИ ЩОМ ТЪРПЯТ !!
198
10
 
7
 
! Отговори
от 107 г. насам преди 1 седмица
Русия изнася революции по света, воюва, избива десетки милиони собствено население с глад, партийни чистки, в Сибир, с примитивно здравеопазване и психически терор. Най светлите умове на Русия редовно емигрират. Тираните се страхуват от мислещи хора и ги преследват. Търпят само страхливи поданици. И до ден днешен по света се печатат повече книги, вестници и списания от руски емигранти, отколкото в цяла Русия. Русия постоянно губи мислещите си хора. Остават заблудените, страхливите, примирените.
197
10
 
8
 
! Отговори
РФ що е то ? преди 1 седмица
путин умря в 2022. След като за 22 години закри стотици хиляди производствени предприятия, изсякоха горите и дълбаят дупки за нефт и газ. Сега Русия внася лекарства, храни, електроника, автомобили и стоки за бита от чужбина. Ония в Кремъл, без идеи как да превърнат огромната страна в процъфтяваща градина, решиха че с производство на бомби и убиване на мирни жители ще повишат културата и стандарта на Русия. ВИЖДА МИ СЕ СТРАННА ТАЯ ЛОГИКА !
196
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От хора изповядващи евроатлантически ценности, какво друго от демагогия и лъжи да очакваш? Типичен пример Жозеп Варел: "Никой не иска война с Русия, но трябва да дигнем забраната за удари по руската територия" . Ей такива невменяеми диктуват що е то евроатлантическа ценност - лицемерие, подлост, демагогия......за сексуалните им ценности няма да коментирам......
195
3
 
7
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
Как не се умориха да пишат глупости и лъжи...
194
14
 
12
 
! Отговори
Анализатор преди 1 седмица
Копейките преливат от пусто в празно.На кого му пука за Путин бе?Идеята е не да се промени мисленето на Путин,а мнението на руснаците за ПРЕСТЪПНИКА Путин.Путин си заминава и то безславно.
193
3
 
6
 
! Отговори
Прозрение преди 1 седмица
Пропагандата нито е новина, нито е коментар. Просто е налагане на мнение на останалите в интерес на плащащия, като налаганото мнение е в паралелна реалност.