Украйна порази руски кораб, отплавал от България през май

Корабът е превозвал контейнери за военни цели
24 юли 2024 07:48, Александър Попов
76
Украйна порази руски кораб, отплавал от България през май
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украински безпилотни самолети атакуваха руски товарен кораб, акостирал в южно руско пристанище точно срещу анексирания от Москва Кримски полуостров, като убиха един човек и раниха четирима, съобщиха местните власти.

Генералният щаб на Украйна призна, че е извършил нападението, като заяви, че „корабът на окупаторите е сериозно повреден в пристанище Кавказ“ и публикува снимка на черен дим, издигащ се от горящ плавателен съд.

Пристанището Кавказ се намира в Краснодарския край, на Керченския проток, който разделя Русия от Крим, и се намира на 12 км от Керченския мост, който Киев смята за символ на незаконното анексиране на полуострова от Русия през 2014 г.

Един човек е загинал, а четирима са хоспитализирани с наранявания, двама от които са в тежко състояние, съобщиха властите на Краснодарския край.

Генералният щаб на Украйна заяви, че военноморските ѝ сили в координация с други сили „са нанесли значителни щети на товарния кораб „Славянин“ на противника“.

Корабът „Славянин“ е транспортен превозвач, плаващ под руски флаг, който е отплавал от пристанище в България през май, съобщи глобалната служба за проследяване MarineTraffic.

Русия „е използвала този кораб за превоз на железопътни вагони, превозни средства и контейнери за военни цели“, заяви Украйна.

Откакто Москва започна военната си офанзива през февруари 2022 г., Киев извърши множество нападения и опити за нападения срещу Керченския мост.

Руските власти временно затвориха моста по време на нападението във вторник.

От февруари 2022 г. насам Украйна е унищожила и повредила няколко руски военни кораба в Черно море - това принуди Москва да премести черноморския си флот от историческата база в Севастопол, в югозападния край на Крим - в Новоросийск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: дронвойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
гемията е ферибот контейнеронос пренасял е много работи от пясък до отработено гориво от Арц Козлодуй .. по важното е 4е е БЕЩЕ само е4дин от трите всъщност и последния оцвелял от тях способни да пренасят тещка руска техника ... крим става все пове4е обраден а мис()ирката ни е гей комунист трето поколение .. и пак е пияна на работа
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добра новина! Очакваме следващата! Руснаците бомбандират болници, убиват хиляди деца, те не заслужават съчувствие,
54
0
 
8
 
! Отговори
хахахахаха преди 1 месец
санде поповий!що си на кофти дрога ве...Ние нямаме никакви отношения с рашите,даже не може да се плаща на руснаци,ти за кораб с ВОЕННИ контейнери пишеш...Майко майчице...редакторите,четете ли кво драскат тия бездарници?
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Четейки новината подразбирам ,че от България се изнася военно оборудване за Русия.
52
8
 
3
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
Само така, бой по руските въшкарници!
51
14
 
7
 
! Отговори
Питам преди 1 месец
Путин дали се разкайва поне малко за д-иво-тия-та която направи с тази безпричинна война ?Не спечели нищо , а изби един милион души , ей така от скука.
50
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата статия е ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ!!! "Контейнерния кораб" всъщност е малък ферибот, който превозва контейнери и камиони в Крим, за да не пречат на леките коли по кримския мост, защото има огромно натрупване от леки коли, желаещи да влязат в Крим по него. "За военни цели" е чиста инсинуация. За военни цели руснаците ползват сухопътния коридор. И голямо чудо - дронът гръмнал, докато кораба бил в пристанището, предизвикал пожар на 20 кв м, който е потушен за 30 минути без значителни щети.
49
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Снимката от 2022 г., "новината" от повече от 24 ч. Да ви съобщя и аз една стара новина от вчера. Руснаците удариха ВВС-базата в Николаев с няколко ракети "Искандер". Летището и прилежащите територии мощно горяха през целия ден. Имаше яки повторни детонаций. Днес не съм гледал дали са успяли да се справят с огъня, защото първо трябва да спрат взивовете.
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог да проати жертвата!
47
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ше четем, *** пак има съборени 20 хангара индефектиралото ПВО на Украйна сигурно ще отнесе покрив на поредния блок.
46
3
 
17
 
! Отговори
Пак преди 1 месец
Тази снимка с пушещият кораб е стара....
45
24
 
17
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 месец
Червеният терор трябва да бъде брутално наказан!
44
34
 
22
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 месец
НИЕ ПОДКРЕПЯМЕ УКРАЙНА!
43
10
 
25
 
! Отговори
САЩ преди 1 месец
НИЕ ПОДКРЕПЯМЕ ДЕМОКРАЦИЯТА, НО НЕ Я ПРАКТИКУВАМЕ!
42
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Степан Бандера 46 И като дръпнеш чертата Русия настъпва а Украйна губи територии постоянно. Да се чудиш как хем украинците избиват руснаците, хем губят войната.
41
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нова чудесна новина! Нека продължава все така!
40
13
 
9
 
! Отговори
Карачанаков преди 1 месец
Фалшива новина ,ПЕСков и Мара казаха че един боевик Сергей въпреки заповедта да не се пуши не се е съобразил хвърлил си е фаса и затова ще бъде наказан.
39
11
 
25
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Вижте, няма логика руски кораб да акостира в натовско пристанище ей така. Тоя кораб няма как да е руски. Или е български или плава под някакъв друг флаг. Ако бе български кораб да отплава от Крим, да, може. Ама руски от натовско пристанище...айде стига ни правихте на балами!
38
24
 
17
 
! Отговори
Степан Бандера преди 1 месец
за денонощие ВСУ са ликвидирали 1120 рашисти, с което общата бройка минава 570 000.любопитното е, че красная провежда по 150 атаки на ден, а по бройката унищожена бронетехникатехника към личен състав - 15 танка и 16 БТР - става ясно, че такава липсва.само мясо остана на фронта
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха па да го бяха гръмнали в пристанището в България.