Радев призова от Пловдив: Да не забравяме личната отговорност, да се разделим с беззаконието

Президентът присъства на тържествената заря-проверка в Пловдив за Съединението
6 сеп 2024 21:02, Анисия Иванова
133
Радев призова от Пловдив: Да не забравяме личната отговорност, да се разделим с беззаконието
Кадър: БНТ
Президентът Румен Радев призова, търсейки гордост в миналото, да не забравяме за личната си отговорност да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията.

Тържествената заря-проверка в Пловдив е кулминацията на празничния 6 септември. Тя се провежда на площад "Съединение", на нея присъства президентът Румен Радев, зам.-министърът на отбраната Аделина Николова, както и представителни формирования от Съвместното командване на специалните операции, 110-ти логистичен полк и 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на Сухопътните войски, Трета авиационна база и 24-та авиационна база от състава на Военновъздушните сили.

 "На днешната паметна дата за мен е чест да бъда в хилядолетен Пловдив, където вече 139 години оттеква най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост. Дело, сътворено с волята и единомислието на будните хора от всички краища на българските земи - на офицерите и войската, на държавниците, на политическите и духовните водачи. Днес отдаваме дължимото на това забележително поколение светли личности, които без да се съобразяват с Великите сили, със силата на своя идеал пометоха границите на една огромна историческа несправедливост. На тези, за които един западно европейски очевидец ще напише, че се бяха наели на леко сърце да правят световна история.

Които без колебание защитиха своето Съединение и пред световната общност и по бойните полета на Сливница и Драгоман, водени от вярата, че когато правото е на своя страна, то се отстоява непоколебимо и до край. Поколение, което ни даде урок, че политици и граждани могат да се възприемат и действат като творци на историята, а не като нейни безпомощни заложници. Днес ние търсим гордост в миналото и често забравяме и загърбваме своя дълг към настоящето и към бъдещето, хлъзгайки се по пътя на разединението и безверието. Но нека е ясно, че нихилизмът не е изход, изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 година.

В гражданската преоценка и личната отговорност на всеки от нас, в способността ни като общество да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията. За да можем да изпълним заветите на тези, които посветиха живота си на това свято дело - Съединението. Да се разделим с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие напред.

И най-вече когато дойде и нашето време и когато и самите ние застанем пред взискателния взор на потомците - да можем с лекотата на изпълнен дълг да повторим думите на министър-председателя Петко Каравелов - "Ние извършихме това, което можахме и което можехме, вървяхме с народа и сега, без да се срамим пред никого, можем спокойно да чакаме съда на историята. Поклон пред радетелите на българското Съединение! Да живее единна и свободна България."

Кметът на Пловдив Костадин Димитров отбеляза проявените от хората разум, толерантност, мъдрост и достойнство по време на Съединението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от Политика
България и Германия със споразумение за покупка на зенитно-ракетни комплекси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
5
 
! Отговори
Венци преди 1 седмица
Този зелен кремълски чорап е позор за президентската институция!
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обречено е на разпад от руска окупация, руска диктатура и избиване в концлагери, приватизация на имуществото и измислен преход по руски модел със силови групировки и олигарси. И продажни политици като всички вас тези 35 години.
106
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Радев говори сега с Доган е с дерибеите е и с шарлатаните
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като ще се разделяме с беззаконието, дайте първи пример и подайте оставка! Вие сте беззаконието, спуснат с парашут от Кремъл, м-р Кеш, под прикритие на "натовски генерал". Да, ама няма нищо натовско в Радев, той дори отказа да присъства на последната среща на НАТО
104
0
 
3
 
! Отговори
1950 преди 1 седмица
БОТАЖ БЕ ц ъ р в у л !!!!!!
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
30 % инфлация е ти къде живееш какъв ГЕРБ ти се привижда Радев и Киро уволниха Калин Стоянов Радев не назначи Горица заради Калин Стоянов Киро и ДПС Доган саботираха правителство да има Българи КАКЪВ ГЕРБ какви лъжи
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И около какво да се обедини народът, около верността на Радев към Путин ли? Не става ясно..И няма как да се случи такова обединение, да не се надява!
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В ютюб снощи гледах Неизбежния Караколев който влезе в парламента и зададе на 12-13 депутати въпросите на кои дати и години са Съединението на България и Независимостта на България. Половината не можаха да отговорят. И това са депутати които не знаят елементарни неща. К'во си говорим повече.Исках да срещне Костадинов в кулоарите на парламента за да видя реакцията му. Като може би най-добрият историк от депутатите сигурно щеше да се усмихне и да му каже на Караколев" Ти шегуваш ли се с мен." :)
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кремъл ски погром точно ясно истинско но как ние които живеем тук да спрем това нямаме власт как
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Животът навън е Излез виж работи грижи се за семейство ОСВЕН ако не си от тези шарлатаните или имаш нещо друго
98
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До кремълски погром: Това по информация на Щиши и Боко медиите ли ?Те са най големите птриоти и милеят за България ! А едни лоши Хамериканци и Ингилизи да вземат да ги вкарат в едни корумпирани списаци!На Боко само министъра на финанците !ама той Боко почти него познава1
97
1
 
6
 
! Отговори
да ама не преди 1 седмица
Другарю *** Коонституцията е основен закон и вие го нарушавате а призовавате другите да не нарушават законите Гиди лицемерен кагебист решетниковче.
96
2
 
9
 
! Отговори
кремълски погром преди 1 седмица
Инфлация при лошите от ГЕРБ- НСИ калкулатор инфлация - март 2020г/март 2021г- 0.6%- при великият демократ Юмруков и Кремълските олигарси- 28.8%, а лятото на 2021г дизелът стигна 3.90Лв, справка ФУЕЛО- след Олигарсите на юмрука- погром!
95
1
 
12
 
! Отговори
фатмакът преди 1 седмица
От лятото на 2020 година живеем под юмрука на болшевишкия копой мистър кеш и резултатът е болезнено очеизваден .
94
1
 
12
 
! Отговори
КАЖИ ГО НА ПУТИН преди 1 седмица
ТОЙ "БЕЗЗАКОННО" СИ ПРИСВОИ КРИМ, А ТИ ГО ПОДКРЕПИ.... ЗНАЧИ РАДЕВ Е БЕЗАКОНИЕТО
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 101 а ти от коя кесия черпиш че смяташ така за другите Българите се събудиха 101 4 години саботажи
92
5
 
12
 
! Отговори
Този мръсник преди 1 седмица
ще мър, сува още дълго време. След като му изтече мандата, ще направи партия и ще продължи да съсипва майка България!
91
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЦИК ОСТАВКА Радев и Киро заедно уволниха Калин Стоянов защо А сега мълчат Радев виж намеси се
90
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пеевски е развързал кесията Много дежурни с опорните му
89
2
 
5
 
! Отговори
Бренда преди 1 седмица
ЕЙднес изтича крайния срок даден от ЦИК и шоуто започва.То пък вместо да регистрират едната коалиция дали указания,с които вадят една партия(ДПС)от участие в изборите като че ли е заличена като партия въобще.Естествено ще отказът за регистрация ще бъде обжалван и обжалването спечелено.Ще са интересни дни,а ако станат и седмици,което е възможно и времето остане по-малко от 35 дни преди изборния ден и партия ДПС не бъде регистрирана поради администрацията Пеевски ще оспори изборите и шоу ще има.