Украйна порази руски кораб, отплавал от България през май

Корабът е превозвал контейнери за военни цели
24 юли 2024 07:48, Александър Попов
76
Украйна порази руски кораб, отплавал от България през май
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украински безпилотни самолети атакуваха руски товарен кораб, акостирал в южно руско пристанище точно срещу анексирания от Москва Кримски полуостров, като убиха един човек и раниха четирима, съобщиха местните власти.

Генералният щаб на Украйна призна, че е извършил нападението, като заяви, че „корабът на окупаторите е сериозно повреден в пристанище Кавказ“ и публикува снимка на черен дим, издигащ се от горящ плавателен съд.

Пристанището Кавказ се намира в Краснодарския край, на Керченския проток, който разделя Русия от Крим, и се намира на 12 км от Керченския мост, който Киев смята за символ на незаконното анексиране на полуострова от Русия през 2014 г.

Един човек е загинал, а четирима са хоспитализирани с наранявания, двама от които са в тежко състояние, съобщиха властите на Краснодарския край.

Генералният щаб на Украйна заяви, че военноморските ѝ сили в координация с други сили „са нанесли значителни щети на товарния кораб „Славянин“ на противника“.

Корабът „Славянин“ е транспортен превозвач, плаващ под руски флаг, който е отплавал от пристанище в България през май, съобщи глобалната служба за проследяване MarineTraffic.

Русия „е използвала този кораб за превоз на железопътни вагони, превозни средства и контейнери за военни цели“, заяви Украйна.

Откакто Москва започна военната си офанзива през февруари 2022 г., Киев извърши множество нападения и опити за нападения срещу Керченския мост.

Руските власти временно затвориха моста по време на нападението във вторник.

От февруари 2022 г. насам Украйна е унищожила и повредила няколко руски военни кораба в Черно море - това принуди Москва да премести черноморския си флот от историческата база в Севастопол, в югозападния край на Крим - в Новоросийск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: дронвойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
20
 
18
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 1 месец
Вън наглите окраинци!
35
8
 
11
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Бас ловя, че тоя кораб е български.
34
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов Референдумите не са за глупави хора. В България например референдума ще доведе само до по-лошо, съдейки за интелекта на българина по твоя интелект.
33
7
 
15
 
! Отговори
Тик Ток преди 1 месец
Много ясно , Русия го каза - НАТО има в пъти по-голям бюджет и силите са несъизмерими.При пряк конфликт няма вече да се води конвенционална война , а ще полетят стратегическите ракети ...след което ще оцелеят само управлявашите на Запад и в Русия в бункерите си.Останалите отиват на оня свят ..
32
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Поредната стария, която изтъква, че референдумите са незаконни според демократичните 20% от света.
31
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пратката на президента Радев за спасяването на любимата му Русия е изгоряла. За да си отмъсти на украинците тов. Радев се противопостави на назначението на Ненчев за посланик в Киев.
30
10
 
16
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
500 000 утилизирани украинци на фронта , 12 милиона в чужбина ....браво Зеленски , това и африкански диктатори в Руанда или Судан не са постигнали
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНапротив воюва си, макар и неявно. Ако стане явно ще е ядрена война. Ти това ли искаш??? Да не би случайно да имаш бомбоубежище дълбоко под земята в което да се скриеш??
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това сега ли се е случило защото кораба е пристигнал в пристанище Кавказ на 28,05,2024.и оттдавна е разтоварил товара си.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименТова трябваше отдавна да го нарпавят и войата щеше да е свършила вече! Е трябва и ЖП линиите към съседните държави да се разрушат.
26
6
 
15
 
! Отговори
Кубрик преди 1 месец
Родени нацисти и подкрепяни от урсули и другите фашистки партии,само това могат, ракетите по торговските центрове,плажовете, селата със пенсионери.
25
4
 
6
 
! Отговори
Любопитен преди 1 месец
Потънала ли е гемията?
24
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе копейкаджии маломозъчни. Набийте си го в главите! НАТО в момента не воюва с фашистка русия! Ако това стане - край с русия!
23
13
 
9
 
! Отговори
Владимир преди 1 месец
Давай Вова ...Kill Em All ! И последният слуга на Зеленски трябва да стане тор за червеите !
22
11
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Земята и морето ще горят под нозете на окупаторите! СЛАВА НА УКРАЙНА - БРАТЯ!
21
17
 
9
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Наследниците на същите изверги избиваха и руснаците в Донбас в продължение на близо 8 години , Путин реши да избие киевската нацистка гад ..Господ здраве да му дава да отърве Европа от украинската чyма !
20
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Търговски ферибот. НАТО се подготвя за война в Черно Море. Съответно отговорът ще бъде да спрат с дронове целия трафик на стоки и зърно за Украйна.
19
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Войната на свободният свят срещу обединените диктатури трябваше да се случи, за да заживеем по добре, и ще завърши с крах на диктатурите! СЛАВА УКРАИНЕ!
18
14
 
4
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Миналата година говорител на полското външно министерство заяви, че Украйна не разбира напълно важността на въпроса за поляците и президентът Володимир Зеленски трябва да поеме "повече отговорност.Украинският посланик в Полша Васил Зварич нарече "опитите да се наложи" какво трябва да правят украинците по отношение на общото им минало като неприемливи.
17
17
 
9
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
От началото на 1943 г. украинските националисти извършват убийства и прогонват поляци от домовете им във Волиния и Източна Галиция. Кулминацията на събитията от 1943 г., които се наричат ​​Волинското клане, се счита за 11 юли - на този ден националистите атакуват около 150 села едновременно. Полските историци определят тази трагедия като геноцид и етническо прочистване.