"Не спират натиска" – Русия превзе още две села в Донецка област

Те се намират на 30 км северозападно от Авдеевка
30 юли 2024 13:05, Елка Василева
284
"Не спират натиска" – Русия превзе още две села в Донецка област
Снимка: архив, БГНЕС

Руските сили са превзели две села на фронтовата линия в източната част на Донецка област след непрестанни нападения, които са част от летния натиск на Кремъл за преодоляване на защитата на бойното поле, заяви сержант от украинската армия вчера, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Отделно от това според изявление на Генералния щаб на Украйна атаки на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в руската Курска област са засегнали редица подстанции, което е довело до прекъсване на електрозахранването. Заявлението за поемане на отговорност дойде, след като Русия заяви, че е осуетила нощна атака с украински дрон.

"Те не спират натиска“ да превземат Вовче и Прохрес, заяви за радио "Свобода“ главният сержант на 47-ма отделна механизирана бригада на Украйна Олех Чаус. "Изпратиха голям брой войници, които досега не бяха използвани“, добавя той.

Олександър Ширшин, заместник-командир на батальон в 47-ма бригада, също потвърди пред местни медии, че селата са били превзети. Той обвини за неуспехите лошата подготовка на войниците, ниските способности на офицерите, мотивацията и недостатъчното оръжие.

Министерството на отбраната на Русия заяви през последните дни, че е поело контрола над селата, но украинският генерален щаб не направи официален коментар.

Селата се намират на около 30 км северозападно от Авдеевка, градът, който руската армия превзе през февруари след продължителна битка. Тази победа беше последният голям триумф на Кремъл във войната, която продължава вече трета година.

Настъплението на Русия, подхранвано от голямото ѝ количествено предимство на войници и оръжия, многократно принуждаваше украинците да се оттеглят от отбранителни позиции, за да не бъдат пленени или убити, отбелязва АП.

Украинският президент Володимир Зеленски късно в неделя определи ситуацията в Донецка област като "изключително предизвикателна“.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
4
 
4
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
До 157. И руснаците в Кипър, Израел, Германия, Великобритания, Испания, Франция, Швейцария и др. ли? А вселената кога щяхте да превземате и нея?
157
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
путин "обединителя" защо обединява с нож и кръвопролития?
156
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До УкраинецУкраинците бяха използвани за пушечно месо от нацистите за пореден трети път, но това няма повече да се повтори, Украйна да се прибира в реалната си родина Русия и да върнат Прибалтика на Русия, в Прибалтика, населението е над 60% руско, въпреки провежданата асимилация, лъжлива пропаганда и хората не ви искат ЕС, защото се оплакват от насилие, страх и бедност, откакто са влезли в ЕС!
155
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бившето семейство на путин на запад ли е? защо на запад а не в иран?
154
15
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
До 153. След 20 години Украйна ще бъде член на ЕС и НАТО. А може да не съществува измислената РФ.
153
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кой последния диктатор от над 30 години в Европа путин ли е това?
152
1
 
2
 
! Отговори
Русофоб преди 1 месец
До 152. Когда?
151
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия отново ще обедини всички руснаци в единна държава Това е естествен, логичен процес. Не е ясно защо евро пеперудките пърхат така нервно. Това не може да бъде спряно.
150
15
 
5
 
! Отговори
Украинец преди 1 месец
До 150. Нещо яко си се объркал, съветски шушляк. Защото МЕСТНИТЕ са украинци, които намразиха завинаги гнусните сибирски агресори. И се бият за свободата си, понеже знаят какво е да си под жесток руски ботуш.
149
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
путин ли беше начело на войските при превземането на тези села или беше в бункера?
148
4
 
14
 
! Отговори
. преди 1 месец
Мачкат нацизма братушките! Слава на Русия!
147
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Довчера нямаше държава Украйна... Всички руснаци живееха заедно от векове. На никой няма да липсва след прекратяването си. Дори след 20 години никой няма да си спомня че въобще е имало такава измислена държава.
146
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наше дело правое, враг будет разбит, победа будет за нами!
145
7
 
3
 
! Отговори
Ушшанки преди 1 месец
Ако карат така с тези селца някъде към 2050 година може и да стигнат до Харков.
144
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинската държава се смалява полека лека. Реално промяна за местните няма да има никаква. Просто юрисдикцията се сменя.
143
4
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Руският пилот на Су-35С постави световен рекорд за най-дълъг успешен удар по въздушна цел. Той успя да свали изтребител МиГ-29 на украинските въоръжени сили на разстояние 213 километра, съобщи пилот от руските
142
2
 
8
 
! Отговори
до Зозо преди 1 месец
Зозе , как върви контранастъплението ? Нали ти лично щеше да ходиш и да громиш руснаците ?
141
0
 
0
 
! Отговори
@134 преди 1 месец
До Анонимен Точно пък един ***, който пише за стотинки и няма къде да се завре при една ядрена война да призовава за такава, не бива.
140
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вечна слава на непобедимата руска армия Това , кат идеш на руските гробища ли го викаш? Викай! Викай!
139
13
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Другари копейки, вижте на картата това село на колко км. от Донецк е и тогава продължавайте да фантазирате тука :)))))))))))))))))))))))))))))) Болни!