Китай и Русия оспорват претенциите на САЩ към морското дъно

Трябва да бъдат отхвърлени, смятат правителствени представители
31 юли 2024 17:30, Александър Попов
53
Китай и Русия оспорват претенциите на САЩ към морското дъно
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Претенциите на САЩ към огромна част от морското дъно - и потенциалните ресурси, заровени в него - нямат основание в международното право и трябва да бъдат отхвърлени, смятат правителствени представители на Русия и Китай, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Коментарите бяха направени по време на дебат на сесия на Международния орган по морското дъно в Кингстън, Ямайка, в отговор на неотдавнашните претенции на САЩ, които биха добавили около 1 млн. кв. км (386 100 кв. мили) към континенталния си шелф в Берингово море, Тихия океан, Атлантическия океан и Мексиканския залив.

Страните, които са ратифицирали Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г., преминават през дълъг международен процес за постигане на споразумение за границите на подводните континентални шелфове. Тези граници са важни, тъй като на тях се основават изключителните икономически права върху потенциално печеливши ресурси на морското дъно. Русия, Канада и Дания - от името на Гренландия - са предявили конкурентни претенции за райони в Източна Арктика, например, тъй като изменението на климата отваря региона за по-голям морски трафик и проучвания.

Органът за морското дъно не посочва имената на отделните делегати, когато те говорят от името на своята страна. Но представителите бяха категорични в защита на позициите на своите държави.

САЩ не са ратифицирали конвенцията на ООН и едностранните им претенции застрашават крехкото международно равновесие, както и целостта на конвенцията - заяви представителят на Русия. Делегатът заяви, че Русия отхвърля избирателния подход на САЩ към международното право.

Целият материал вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай е най голямата и силна световна икономика
41
5
 
0
 
! Отговори
Коко преди 1 месец
през 1917г с появата на болшевизма и по късно ссср с износа по света на соц.революции се опита да направи нов световен ред (хаос).Нали всички знаем как завърши тази авантюра .Сега русия отново се опитва в съдружие с китай пак да прави нов световен ред (хаос).Дали можем да познаем как ще завърши и тази авантюра без покритие
40
5
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
Русия и Китай са жалки недоубити комунисти и нямат право на глас.
39
9
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 1 месец
Няма никакво съмнение, че в дискусията участват пoлyдялu елементи от зaдyнaйcкaтa секция. Ако са oдъpтяли им е простено, но ако са от новата генерация - НЕ. :):)
38
21
 
10
 
! Отговори
САЩ приключват? преди 1 месец
Ама, моля ви се! Вашите СеСеСеРета приключиха, а сега Рассия-Pycпия начело с Путин се е устремила към дъното на "Марианската падина" и няма шанс за изплуване, а вие продължавайте да громите САЩ и "мръсния капитализъм". САЩ и Западна Европа нали ви дадоха интернета за да удавите мъката си по комЮнизЪмът. Действайте, разгромявайте, за да умрете, като родопски kaтъpu без история.
37
9
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
колко колонии имат щатите, англия, франция, испания, португалия, нидерландия......русия има ли една?.....кои са колониалисти и експлоататори?....затова новия световен ред е в ход!
36
4
 
11
 
! Отговори
Ех, преди 1 месец
Другаре, другаре,... Принципът на по-силния. Това е палажението тавагишчи.
35
19
 
10
 
! Отговори
До 29 преди 1 месец
Не са много русожопите елементи тук. Двама-трима СеСеСеРеняци бичат мнения с различни псевдоними. Явно съветската пасолька им е увеличила зарзавата в борша.
34
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цял свят са против крадливите и лъжливи кравари само нашите евроатлантици с удоволствие продават и родината си, и децата си, и родителите си в тежко краварско робство !
33
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахах, това все едно бившата ми жена да оспорва с коя се срещам, без нико да я е питал! ХАХАХАХАХАХА
32
12
 
27
 
! Отговори
до 37 преди 1 месец
Ще накараш вашингтонските ни магистрални труженички да се подмокрят. Те обичат да раздават български територии, ресурси и собственост на господарите си.
31
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уж демократичния САЩ май ще излезе най-големия лъжец и крадец на света.
30
14
 
27
 
! Отговори
До 13 преди 1 месец
Може и да им плащаме за Черно море. Краварите приемат закон, ето - Проектозакон S804, внесен в Конгреса на САЩ, обявява Черно море за зона на стратегическите им интереси.Проектът, наречен "Закон за сигурността в Черно море от 2023 г.", е публикуван на сайта на Конгреса и предстои да бъде одобрен от Камарата на представителите и Сената.
29
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Накрая ще излезе Блинкен пред ООН с епруветка в ръка да каже, че са открили химическите оръжия на Саддам заровени под морското дъно.
28
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само така! Краварите да го пушат!
27
14
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Конвенцията на ООН за морското право е приета през 1982-ра година а САЩ все още не са я ратифицирали, за какво говорим само. И тези с цялата си наглост поучават другите държави как трябвало да спазват международното право.
26
14
 
18
 
! Отговори
Kostas Linke преди 1 месец
Едуард Шеварднадзе --външен министер на СССР , без да пита Горбачов и ВЪРХОВНИЯ СЪВЕТ НА СССР, ПРЕЗ АПРИЛ 1990 година ХАРИЗА 1 МИЛИОН КВ КМ ВОДНА ПЛОЩ на САЩ в БЕРИНГОВО МОРЕ !!!..ТОВА Е ПОЛУЗАТВОРЕНО МОРЕ МЕЖДУ АЛАСКА (ОТ 1701 година--до 12 април 1867 година = РУСКА ЗЕМЛЯ) И РОССИЯ !!.....ВС на СССР НИКОГА НЕ Е ДАВАЛ ТАКИВА ПРАВОМОЩИЯ И ЗАПОВЕДИ НА ГРУЗИНЕЦА ШЕВА--НАДЗЕ ......ТАМ ВОДАТА И ВСИЧКО В НЕЯ = РИБНИ ПАСАЖИ, НЕФТ,ГАЗ, и ДЪНОТО = СА НА РОССИЯ !!!
25
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ нямат намерение нито да си върнат дълговете, нито да зачитат международното право.
24
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Претенциите на САЩ към огромна част от морското дъно - и потенциалните ресурси, заровени в него"-----------------Тоест, САЩ са открили диктатура на морското дъно и желаят да го демократизират.
23
12
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 13 "Сиреч според краварите нашето морско дъно е тяхно," - ц. Що да го казват? Вече поне 5 години европро'с'таците гласувате сами, САЩ да ви управляват.