Алжир си защити боксьорката Хелиф: Неетични обвинения

Докъде ще стигне скандалът с двете боксьорки в Париж
Обновена: 1 авг 2024 15:37 | 1 авг 2024 15:36, Красимир Ангелов
65
Алжир си защити боксьорката Хелиф: Неетични обвинения
Снимка: Getty Images

Алжирският олимпийски комитет нарече обвиненията към боксьорката Имане Хелиф "безпочвени", след като тя и тайванката Ю-Тин Лин бяха допуснати до Олимпийските игри, въпреки че Международната боксова асоциация ги наказа, тъй като не са издържали тестове за полова идентичност и не могат да докажат, че са жени.

През миналата година Хелиф бе дисквалифицирана преди мача си за златния медал по време на световното първенство в Индия. Олимпийските игри обаче се организират от Международния олимпийски комитет, който прие, че Хелиф покрива изискванията да участва в категория до 66 килограма при жените.

"Алжирският олимпийски комитет строго осъжда неетичното нападение и злепоставяне на нашата уважавана спортистка Имане Хелиф, която е мишена на безпочвена пропаганда от определени чуждестранни медийни издания. Такива атаки към нейната личност и чест са несправедливи, особено когато тя се подготвя за върха в своята кариера - Олимпийските игри. Алжирският олимпийски комитет ще вземе нужните мерки, за да защити нашата шампионка”, посочиха от алжирската федерация.

Още по темата
Както Dnes.bg съобщи, Хелиф започна с победа на ринга в Париж, след като нейната съперничка - италианката Анджела Карини, се отказа след само 46 секунди на ринга. Карини получи няколко тежки удара, след което се отказа, защото по думите й “никога не са я удряли толкова силно”.

Още преди мача от италианския щаб изразиха притеснение. Италианският министър на семейството Еуджения Рочела и спортният министър Андреа Абоди също изразиха учудване, че "на такова високо международно ниво няма стриктни критерии", които да изискват "конкретни параметри на хормоналните нива".

В сагата страна взе и Международната боксова асоциация (ИБА), която през миналата година бе изключена от структурите на МОК. От ИБА заявиха, че Имане Хелиф и Ю-Тин Лин не са издържали два теста за полова идентичност. На световното първенство в Индия Лин бе дисквалифицирана преди награждаването си с бронзов медал в категория до 57 килограма. Отличието ѝ бе отнето и бе дадено на българката Светлана Каменова, която загуби от Лин на четвъртфиналите.

Любопитното е, че двете могат да се срещнат и на четвъртфиналите на Олимпийските игри, ако успеят да спечелят мачовете си от първия кръг.

"Спортистите (Имане Хелиф и Ю-Тин Лин) не са преминали тест за нива на тестостерон, а специален тест за съответствие на пола, подробностите за който са поверителни. Резултатите от тестовете показаха, че състезателките не отговарят на критериите за участие в състезанията при жените и имат предимство пред своите съпернички. Тестовете бяха проведени по време на Световното първенство през 2022 година в Истанбул и година по-късно по време на световното първенство в Ню Делхи", заявиха от ИБА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
8
 
! Отговори
Аре стига! преди 1 месец
Абе какви тестове за пол, какви хромозоми, какво чудо?! Мматка ли има или ппростата?
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джанмарко Кардильо-шампион на Италия по бокс, заяви, че в продължение на две седмици се чувства жена и е готов да предизвика Имане Халид.
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква "боксьорка"? Биологичен мъж,дето даже не е транс, а просто е писан в паспорта жена. Искат да убие някоя жена? Поне хората почват да се усещат докъде води либерастията. Уж са за права на жените, а тотално се подиграват с тях и ги принизяват до нищо. Какво е жена? Всеки с цици и грим? Не е ли майката, полът, който ражда децата и се грижи за тях? Не, жена е просто въпрос как се чустваш.
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Позор! Тези които защитават учасгието на биологични мъже женския турнир по бокс са сексисти, които мразят женския род.
52
0
 
15
 
! Отговори
Бг преди 1 месец
Значи всеки вече може да стане олимпийски шампион отива пребива една жена взима злато и пари
51
0
 
1
 
! Отговори
Граф Промоций преди 1 месец
О.....изненадаааа. Любопитен съм като всеки активен мъж и много искам да се запозная с оУбрязана мюсюлманка. Ще вика своя Бог много след мен!
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алжирците му/ъ пуснаха видеа като малък/малка. Май май ситуацията е много по-конфузна от колкото си мислим, щото наистина е от тия с генетическите дефекти.
49
1
 
21
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Етично ли е мъж да се състезава с жена? Нормално ли е, имат ли еднакви шенсове?Това, че по паспорт е жена не означава, че е жена. Това е дискриминация по полов признак спрямо жени, но за това не се говори, говори се само, че променените и въобще - различните са дискриминирани.
48
0
 
27
 
! Отговори
Курти преди 1 месец
Предлагам Кубрат Пулев да се пише жена и ще си имаме шампион на Вселената при женски бокс докато се пенсионира.
47
2
 
14
 
! Отговори
До 40 преди 1 месец
Айде няма нужда, то има кой да им дърпа гащите. На предишни състезания не са ги допуснали да се състезават като жени. Въпроса е що на олимпийските? Ама кой финансира МОК СЗО, ООН, ,и прочее? Не е ли един и същ и фондациите му? Един Сорос
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
по точно онуй нещо което нито мъж, нито жена :)))
45
0
 
19
 
! Отговори
Откога преди 1 месец
Мюсюлманите преха таз перверзия, или за медали всичко е ок?
44
0
 
15
 
! Отговори
Няма шок преди 1 месец
Защастие Алжир не са пример за отношение към жените , даже всички тренират пердах над жените си.
43
5
 
7
 
! Отговори
До Бай ви Тодор преди 1 месец
тощото по твойто време брежнев не цалуваше в устата със сякакви дедовци..
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 27 - "Защо в държави, в които хомосексуалността се наказва със смърт е разрешена смяна на пола?" Ами как защо ,нали след "смяна на пола " после няма да е хомосексуализъм :))) Явно и в Алжир е както казват от МОК ,важно е какво пише в паспорта ,а не какво има в гащите :)))))))
41
5
 
14
 
! Отговори
Бай ви Тодор преди 1 месец
Да ви е честита демокрацията и евроатлантическите ценности
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой от "Трансформърите" не е съгласен... -))) Транси, расте ли пи:::тофъ, бе, ами ци::::те??? -)))))))
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нема ли кой да му дръпне гащите пред камерите да видиме колко е жена....
38
0
 
14
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Ако всеки мъж вземе да се прави на жена, само и само да спечели медал от ОИ, тогава какво правим? Докъде ще я докараме? Олимпийскят дух отива на кино и се превръща в шорошняшка извр.атеност. Измерване нивото на тестостерон, според мен, не е достатъчна гаранция за полът на състезателя. Трябва да се види има ли атрибут, няма ли, кълцан ли е, проверка за смяна на пола и т.н...Или накратко - сваляш гащ.ите и готоу. Алжирските ромчета естествено, че ще защитят "състезателката си" от мъжки пол.
37
3
 
12
 
! Отговори
до Въпрос преди 1 месец
""""Заклеймяваме ли насилието над жени или го излъчваме на живо по телевизията?"""" ------ Нови времена, нови "цености"!!!! Дамите спортистки да благодарят на Обама, на Кланът Клинтън, на Бай Дръннн... и сега на "Камала" с Филтър! -))))