Божидар Андреев слага край на състезателната си кариера

Целта ми беше медал, доволен съм, че я постигнах, каза щангистът
Обновена: 9 авг 2024 11:10 | 9 авг 2024 11:04, Елка Василева
23
Божидар Андреев слага край на състезателната си кариера
Снимка: Lap.bg

Божидар Андреев заяви, че е смята да прекрати кариерата си, след като е изпълнил целта си със спечеления бронзов медал в категория до 73 килограма на олимпийския турнир по вдигане на тежести в Париж.

Още по темата
При второто си участие на най-големия спортен форум българинът записа двубой от 344 килограма след 154 килограма в изхвърлянето и 190 килограма в изтласкването и заслужи място на почетната стълбичка, донасяйки първи олимпийски медал за страната в шангите от 20 години.

"Чувствам се много добре. Всичко беше измерено до последния килограм. Можех и още повече да направя. Не беше максимумът, но целта беше медал. Не случайно направих шест успешни опита. Благодаря на треньорите ми, на всички, които са ме подкрепяли и са били до мен. Постижението, което направих, е благодарение и на моя, и на техния труд. Винаги има болки, нормално е. Все пак тренираме вдигане на тежести, а не нещо друго. Това са щанги, тежко е. Но стабилен ли си психически, нищо друго не може да те спре", коментира 27-годишният Андреев.

"Моята цел беше медал, без значение какъв. Доволен съм, че я постигнал. След предишната Олимпиада ми минаваше мисълта да се откажа. Беше ми наистина много трудно. Тогава си бях ударил и рамото седмици преди състезанието в Токио. Но вече бях обещал да взема медал от Олимпийски игри и нямаше как да не продължа. Радвам се, че изпълних това обещание", допълни той.

Андреев призна, че е останал изненадан от провала на абсолютният фаворит Шъ Джъйон (Китай), който претърпя крах в изтласкването и не успя да защити олимпийските си титли от Рио 2016 и Токи 2020. Китаецът записа нула във второто движение след три неуспешни опита на 191 килограма, които дойдоха напълно неочаквано след представянето му в изхвърлянето, в което той без никаква конкуренция със 165 килограма,  с десет повече от най-близките му конкуренти.

"Доста се изненадах, че китаецът направи нула на тласкане, което за първи път го виждам да го прави. Той по принцип е доста силен. Също се изненадах и от тези 198 килограма в изтласкаването на тайландеца, ако не ги беше вдигнал, щях да стана втори. Но не съжалявам за нищо, защото взех това, за което дойдох", каза Андреев.

Вичума Веерапон (Тайланд) стана вицешампион след успешен последен опит от 198 килограма в изтласкването, което е световен рекорд за младежи в движението, с който той събра двубой от 346 килограма и се добра до сребърния медал.

Андреев смята да приключи със състезателната си кариера.

"Засега това е точката на моята кариера. Мисля да спра. Оттук-нататък си взимам доста дълга почивка, може и години да са. Ще дам път на младите. На този етап не съм мислил за треньорска работа", каза той. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
16
 
! Отговори
Боримечката преди 1 месец
Тези същите треньори които ти опропастиха състезанието защото сямо провала на Китаеца ти донесе бронза! Тези треньори ти наредиха опитите на бърза ръка и те лишиха най малкото от среброто да не казвам нещо повече! Ти самият казваш а и се видя че можеше да вдигнеш още по големи тежести.Жалко но вече всичко е минало.Успех занапред в живота момче!
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво искате от момчето? Той е по-българин от Везенков!
18
1
 
11
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 месец
Браво земляк. Гордост за Тополчане,СЛИВЕН а и за ЯМБОЛ. Село Тополчане е на 24 км от ЯМБОЛ.
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на момчето! На друго място прочетох, че 20 !!! години не сме имали олимпийски медал във вдигането на тежести! Ето истински повод за задоволство от постижението. Още повече, като се има предвид скандалното, срамно състояние на тяхната федерация.
16
16
 
6
 
! Отговори
Герман преди 1 месец
И сега охрана бияч в някой чалгаджийница :)
15
2
 
21
 
! Отговори
Никой преди 1 месец
Да одел да копа.А като,,копаше"с ЩАНГАТА,НИКОЙ НИЩО НЕ КАЗА!!!БРАВО!!!ЮНАК БЪЛГАРСКИ!!!
14
6
 
6
 
! Отговори
Йокин преди 1 месец
От пять медалов,один НАШ.Остальние,натуразилирани.
13
3
 
29
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 месец
Чудесно представяне на Божидар Андреев! Виждах го със сребро, изкара малшанс в последния момент, но преди това пък фаворита се препъна нелепо. Да, това не бе първият медал за България на тази олимпиада, но е първият българин с медал на олимпиадата. Още веднъж: чудесно представяне, много се радвам за него. Стефка да не се заблуждава от спечелените медали за България, те са изковани другаде, ние просто се възползвахме от ситуацията. Да си направи СЕРИОЗНИ изводи Стефка и може би да хвърля кърпата.
12
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Haли ще вземе олимпийска пенсия. Млад пенсионер. За кво му е да се мъчи повече.
11
22
 
2
 
! Отговори
с медал е добре преди 1 месец
защо да се излага повече . злато няма . българската био лаборатория амортизира хората . таланти има .
10
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ще си вземем някой тайландец да вдига вместо тоя талибан.
9
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ходи да копа на село с мотиката сега :)))
8
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, Божидаре! Благодарим ти! 27 годишна възраст не е малка за щангите, затова наистина по-добре си гледай здравето! И дано стане добър треньор от теб!
7
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** до къде стигнаха с напредъка на съветската хромозома "Z"?
6
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами, донесе медал на страната си, осигури си яка пенсия момчето, що да не се откаже...
5
1
 
26
 
! Отговори
KALki4 преди 1 месец
Честита олимпийска пенсия до живот. 3 минимални заплати всеки месец преведени под Олимпийска пенсия.
4
3
 
17
 
! Отговори
До 3,4 преди 1 месец
блажев,ще споделиш ли какво работи р одителката ти в Гърция бе тролей
3
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Настроението на koпeйkaджиaтa от вчера е потънало до дъно като Курск.
2
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От вчера koпeйkиte са в шок.
1
2
 
59
 
! Отговори
Хах преди 1 месец
Браво за медала и правилно решение. В щангите физическото натоварване е невероятно тежко. Нека си гледа живота и здравето. Няма какво да доказва повече .