Зеленски спешно призова НАТО: Дайте ни оръжия с по-далечен обсег

Украйна контролира над 80 селища и 1500 кв. км в Курска област
18 авг 2024 09:05, Петър Бойчев
226
Зеленски спешно призова НАТО: Дайте ни оръжия с по-далечен обсег
Снимка БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отново спешно призова Запада да предостави на Украйна оръжия с по-дълъг обсег на действие на фона на напредването на войските му в руската Курска област, предаде ДПА.

Способностите на украинските въоръжени сили да използват такива оръжия срещу Русия е най-важният стратегически въпрос на тази война, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

По думите му в момента липсват необходимите решения от страна на западните съюзници. Той даде за пример Великобритания, което според него е станала по-бавна в действията си.

Смелостта и издръжливостта на украинските войници в момента компенсират колебанието на западните партньори, каза още украинският президент.

"А ние бихме могли ефективно да отнемем всяка възможност на окупатора да напредва и да нанася щети, ако нашите способности за нанасяне на удари с далечен обсег на действие бяха достатъчни", добави Зеленски.

Той неведнъж е искал разрешение да използва ракети и крилати ракети срещу цели в Русия, посочва ДПА. Понастоящем съществуват ограничения за това.

Светът е видял колко ефективно Украйна защитава своята независимост и тя се нуждае от по-нататъшна помощ, каза Зеленски.

Украинският президент отново спомена и разговор с главнокомандващия въоръжените сили Олександър Сирски, който го е информирал за по-нататъшния напредък в руската Курска област.

"Операцията се развива точно така, както очаквахме. Храбростта на украинците постига големи успехи. Сега укрепваме позициите си", заяви Зеленски.

Той също така отново спомена, че Украйна пленява все повече руски военнопленници в района на Курск, за да попълни броя им за следващата размяна с Русия. По думите му целта е да се върнат у дома войници и цивилни в руски плен.

По последна информация от Киев Украйна контролира над 80 селища и 1500 кв. км площ в Курска област. Агенция ДПА отбелязва, че не може да потвърди тази информация чрез независими източници. Приблизително 10 000 украински войници са разположени в Курската област.

Зеленски възнамерява чрез започнатата на 6 август офанзива да засили натиска върху Москва за прекратяване на бойните действия чрез преговори, посочва ДПА. От руска гледна точка обаче тези преговори изглеждат все по-малко вероятни заради украинската офанзива, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде, още един мост над река Сейм си заминал, а също така украински дронове са подпалили нефтена база в Ростовска област! Иначе нашите форумни копейки всеки ден "отблъскват" и "обграждат" украинците... ХАХАХАХАХАХА
31
7
 
4
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 1 месец
До 29. Прав си, че това са корпоративни интереси. Коментара ми не е "яростен ", но когато обвиняват Зеленски, че изпращал на смАрт момчета, Путин ги изпраща на спа релакс ли? Забавни са чебурашките.
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Етнически Българин 35. По съветски е напълно цивилизовано.
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Счеаш слушаме Хитлер от края на войната: нашите храбри аойници, с новото страшно оръжие ей сега ще нанесат съкрушителен удар и ще донесат победата.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 36. А за предните 8 години разбира си с амнезия...
27
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кой гори държавата на Зеленски , кой топи народа му ? Не е ли болен този който нападна Украйна ? Май и ти не си добре
26
6
 
13
 
! Отговори
Дам... преди 1 месец
Този докато не подпали нова световна война, няма да миряса! Знае само да иска още и още оръжия. Крайно време е натовците, да почнат да проумяват, че целите на този далеч не са миролюбиви!
25
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички на трибунал , Путин , Шойгу , алкохолика Медведев , Соловьов , Симонян и разбире се -травестита Захарова
24
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Болен човек. Държавата му гори, народът му се топи, той тръгнал в Курск да дири мир.
23
6
 
4
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 1 месец
До 27. Алоу, сега сме 2024 година и *** е главнокомандващ.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 24. Нямаме информация по този въпрос. Тя е дълбока тайна и за двете страни в конфликта. Не можете ли да се усетите, че и двете страни лъжат и мажат по този въпрос в публичното пространство. Можем само да гадаем защо е тая СВО, но е свързана с гигантски корпорации примерно. Не знам защо продължавате по абсолютно детиснки да бърборите за "съветски, "болшевики" "комунисти" и т.н. Това отдавна го няма. Има само корпоративен капитализъм навскъде. Много сте комични в яростните си коментари.
21
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напред към Масква , да се изкара изкуфелият дъртак от бункера му и да се обеси публично на Червения площад ...За назидание на всички пернати комунисти по света
20
5
 
11
 
! Отговори
Андрей преди 1 месец
Битката при Курск е една от големите операции на Източния фронт. В нея вземат участие 4 милиона войници, 13 000 бронирани машини, 50 000 оръдия и 12 000 самолета[22]. ТОВА Е ПОСЛЕДНАТА голяма немска офанзива срещу Червената армия. Част от битката при Курск е и най-голямата танкова битка в историята. - уикипедияТова ознаменува решаващия край на германския настъпателен потенциал на Източния фронт и разчисти пътя за големите съветски настъпления 194445 години.- ОЧЕВИДНО НЕ СА ЧЕЛИ ИСТОРИЯ
19
0
 
9
 
! Отговори
Оооо тигрее тигрее преди 1 месец
Хайде Борци - дайте ми пари! Хубави жени...
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19. По съветски си е баш цивилизовано.
17
18
 
5
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 1 месец
До 14. А Путин ги изпраща на спа релакс 18-19 годишни момчета, дето са си деца все още. Зеленски брани родината си, а рашките чий го търсят там?
16
19
 
7
 
! Отговори
Х преди 1 месец
даваме, защото Русия нападна една малка и слаба държава. Това е като едно голямо дете да бие малко и ти да не се намесиш.
15
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един голям украински Курск за Путин ...
14
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия се провали с тази война тотално. Всичкото мужик у нас иска да живее мрачно, гнусно, нецивилизовано по съветски.
13
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единственото , което иска Зеленски е да се разрасне до световна война. С тези разрешения за ракети с далечен обсег, европейски градове ще станат легитимна мишена за Русия.