1077 лв. трябва да бъде минималната работна заплата за 2025 година

Според КНСБ, новият размер може да е ясен на 30 август
26 авг 2024 21:05, Гергана Попова
49
1077 лв. трябва да бъде минималната работна заплата за 2025 година
Снимка: БГНЕС

1077,65 лева вместо досегашните 933 трябва да бъде минималната работна заплата за страната за 2025 година. Това сочат сметките на КНСБ, съобщава БНР.

От КНСБ уточняват, че до 1 септември е законовият срок, в който социалният министър Ивайло Иванов трябва да подготви правителственото постановление, в което да се запише новият размер.

От Института за пазарна икономика се обявиха за промени в механизма за определяне на минималната заплата с аргумента, че има големи регионални и отраслови различия в съотношението между нея и средната заплата.

Съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя до 1 септември на текущата година. Тя е 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

От КНСБ допълват още, че тъй като 1 септември е неделя, е възможно новият размер на най-ниското възнаграждение да стане ясен още на 30 август в петък. В анализ на Института за пазарна икономика се посочва, че прилагането на новия механизъм фиксира минималната заплата за 2024 г. на 933 лв., което доведе до увеличение от 153 лв. за една година – най-голямото увеличение през последните 25 години. Сметките на експертите в Института също показват сумата 1077 лева за догодина или 144 лева повече спрямо сегашния размер.

От Института казват, че големите отраслови и регионални различия в условията на пазара на труда изискват да се мисли в посока на въвеждане на диференциация, която да не позволи на минималната заплата, цитирам, с агресивния си ръст да се превърне в прекалено голяма бариера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от Свободно време.
Таро прогноза за 2 - 8 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
До 25 преди 3 седмици
Българският не ти е силен. Доста си неграмотен.
26
0
 
5
 
! Отговори
Мистър кеш преди 3 седмици
Петков излезе по-богат от Борисов, Пеевски държи 997 хил. лева в кеш
25
9
 
8
 
! Отговори
е да бе преди 3 седмици
напрао да я праат 5к и всички да са доволни. То тва националната лотария. По принцип който бачка на минималка и чака да я вдигнат е тоталка и никога няма му стигнат парите. Само надуват инфлацията. А и с тия неквалифицирани кадри просто бизнеса като му стане скъпо ще бяга на по удобни места. А тука корупция, лоша инфраструктура, няма кадърни кадри и то остана единия нисък данък, който може да го нагласиш по другите държави и евтината работна ръка. Като поскъпне няма смисъл се мъчиш тука
24
1
 
5
 
! Отговори
До нн преди 3 седмици
Групости си написал. Средната заплата в Китай е 12 хиляди долара на година. Освен това такива папагалчета като теб не знаят какво е разликата между бруто и нето заплата. В държави като Китай с огромно застаряващо население и много ниска раждаемост, данъците са огромни.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Златото за първи път измества еврото в централните банки
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как така на депутати министри заплатите се актуализират постоянна откъде пари за тези а за обикновените работещи все няма и няма а цените хвърчат нагоре постоянно УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДОХОДИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ АДЕКВАТНО А НЕ НА НИЩОПРАВЕЩИТЕ СЕГА
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия само си говорят празни приказки, а реално членовете им плащат напразно. Тези не могат да актуализират заплатите на дългогодишните служители, които получават в хиляди по малко. На новите се измислят разни нови длъжности и заплащането става в пъти повече. В енергетиката е фрапираща разликата. Човешки ресурси вземат повече от инженер, което е абсурдно.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докога ще дигат по 1 път заплата в годината а цените всеки месец. И така 20 г. Ами нека я заковат на 10 бона тогава без да дигат цените повече. Освен това извън София е масова безработица та никой не я зима. Обявите уж е висока заплата е после се оказва че никой не може да в земе заради спънките.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да я вдигат още от сега.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кога ще има КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР в ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО????????
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Понятието "средна класа" няма нищо общо със средни по доходи.
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Затваряйте го този институт щом мислят 70 евро за " агресивен ръст" , все едно дават 700. Тук и бежанци от войни не спират, ей!!!
15
3
 
3
 
! Отговори
1100лв преди 3 седмици
може да се окаже положително и за раждане на повече деца
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И повечето ще се надяват само на държавна работа тогава.
13
5
 
3
 
! Отговори
нн преди 3 седмици
ДО:8В Китай отдавна 83% от работещите са средна класа. Казва го световната статистика, средения годишен доход на работещ в Китай е 25000 американски долара, което автоматично го прави средна класа.
12
3
 
4
 
! Отговори
Коко преди 3 седмици
Ега пук-не.те
11
2
 
2
 
! Отговори
Коко преди 3 седмици
Ега ***
10
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 3 седмици
Напротив. Мисля, че в повечето случаи хората ще бъдат по-спокойни и ще могат да отделят време за разходки, физическа дейност (спортуване), пътуване (сами, с приятел/и, със семейството), хобита (рисуване, реновация, музика, градинарство и т.н). Дори мисля, че може да се окаже положително и за раждане на повече деца. За съжаление, няма да е далеч времето когато автоматизацията ще остави много хора без препитание. Остава само изходът с ББД.
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В същото време държавата всеки месец дава по 1.4 милиона за 10 хиляди украинци за да безделничат по хотелите. Вече трета година.
8
4
 
6
 
! Отговори
До реалист преди 3 седмици
Коя е тази продукция, която се търси и не може да бъде създадена някъде в Китай, Бангладеш, Индия и Пакистан, където хората работят за 200 долара на месец?