Бъдещият министър Сибига - тежката категория в украинската дипломация

Украинският парламент прие оставката на външния министър Кулеба
5 сеп 2024 14:00, Елка Василева
53
Бъдещият министър Сибига - тежката категория в украинската дипломация
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски е предложил на мястото на досегашния външен министър Дмитро Кулеба да бъде назначен първият заместник-министър на външните работи Андрий Сибига, предаде Ройтерс, като се позова на документ, публикуван днес в базата данни на парламента на Украйна.

Още по темата
Върховната рада на Украйна прие по-рано днес оставката на министъра на външните работи Дмитро Кулеба, съобщи в "Телеграм" украинският депутат Ярослав Железняк, предаде агенция УНИАН. Решението беше прието с 240 гласа "за", допълни Железняк. По думите на украинския депутат Кулеба не е присъствал на гласуването и не е представил доклад за дейността си.

43-годишният Кулеба беше начело на украинското външно министерство от 2020 г. Той го оглави, когато беше само на 38 години и стана най-младият украински външен министър, припомня Франс прес. След президента на Украйна Володимир Зеленски Кулеба беше най-разпознаваемият за международната общност украински представител. Кулеба беше и един от силните гласове на украинската съпротива срещу руската инвазия в Украйна, обобщават Франс прес и Ройтерс. Той неуморно обикаляше света, за да защитава украинската кауза и да иска повече западни оръжейни доставки на Украйна, допълва Ройтерс. Кулеба беше и най-високопоставеният украински представител, посетил Китай от началото на руската инвазия в Украйна, припомня Асошиейтед прес.

Засега мотиви конкретно за оставката на външния министър не се посочват, но от президентството неотдавна са били изразени критики относно функционирането на външното министерство, отбелязва Франс прес, като се позовава на високопоставен източник от украинското президентство.

Освен това изявление на Кулеба относно историческите различия между Киев и Варшава е предизвикало през август вълна от негативни коментари в Полша, което беше нов епизод в напрежението между Украйна и този неин ключов съюзник срещу Русия, отбелязва Франс прес.

Според източници от кулоарите на властта в Украйна влиянието на Кулеба и без това е било ограничено и той е бил под опеката на влиятелния шеф на украинската президентска администрация Андрий Ермак, посочва Франс прес.

Предложеният от Зеленски негов заместник на поста външен министър Андрий Сибига е бивш заместник-ръководител на украинската президентска администрация. Той беше назначен за заместник-външен министър през април и тогава това беше разтълкувано като стъпка, вписваща се  в усилия за по-добър контрол от страна на президентството върху ключовото министерство, посочва Франс прес.

Сибига, който е на 49 години, е по-малко известен в сравнение с Кулеба. Той обаче е възприеман като „фигура от тежка категория“ в украинската дипломация, посочва Франс прес. В периода 2016 и 2021 г. Сибига е бил и посланик на Украйна в Турция.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от Водещи мобилна
Северна Корея наказа олимцийците си, които се снимаха със съперниците от Юга
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колибата се изниза тихомълком и заминава за Аржентина да си харчи милиардите . Но ми се струва че рано или късно ще пие чай с полоний
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До мак Па сигурно е някой бивш боксьор, това ще да е!?
28
0
 
8
 
! Отговори
До 26 преди 1 седмица
Не, простто е по-дебел ако му видиш снимката
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е, добре де колко килограма е?
26
0
 
15
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
Тежка категфория, как да го разбираме? Че още по-нагло ще моли, нарежда и обижда, ако не е на кеф?
25
4
 
1
 
! Отговори
Украине преди 1 седмица
Ако бяха българи, вече щяха да са умрери !,робите
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А от кога Зеленски е отново президент ? Мандата му свърши преди месеци а избори в Украйна не е имало ?
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна дипломация няма. За тях това понятие опира до непрестанно искане и съответно мърморене ако не го получат. Пропаганда. И не на последно място саботажи като северен поток.
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тежка категория звучи саракастично като му гледам огромната волска глава и малките злобни очета. И той ли е евреин?
21
16
 
2
 
! Отговори
До Разместват преди 1 седмица
Разместени са ти невроните в лилипутския ти Бър Коч наподобяващ мозък. Заслужи си 15-те копейки. Ползвай ги непълноценно.
20
2
 
15
 
! Отговори
Кулеба преди 1 седмица
Вече е на частния самолет в посока САЩ..
19
6
 
6
 
! Отговори
Потър преди 1 седмица
Този форум е помийна яма, както цялата ни бивша държава - щото сега е някакъв сбирщайн от мутри и старци
18
2
 
9
 
! Отговори
Разместват преди 1 седмица
Столовете на дека на потъващия Титаник..
17
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А Зеленски как ли им завижда на тия! И той иска да се махне, натрупал е купища имоти по цял свят, яхти, а САЩ го принуждават да гние в някакъв бункер и да държи речи срещу Путин. Нерадостна съдба е да се правиш на велик владетел, когато просто си оръфан клоун трета категория. Как му се ще да пийне биричка в имението си в Крим, където щеше да е сега, ако Джонсанюк не му беше скръцнал със зъби, че трябва да се воюва до последно. Жалка е съдбата на главните марионетки.
16
20
 
5
 
! Отговори
Слава Украини! преди 1 седмица
Героем Слава! Ако бяха като нас, по -добре до не бяха живи!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега от западните служби ще го скрият завинаги като продажника Скрипал.
14
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То държава няма те министър назначават
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ученик уби четирима и рани 9 при стрелба в училищеТрагедията е в гимназията "Апалачи" в град Уиндър, щата ДжорджияПрочети още на: https://dnes.bg/crime/2024/09/05/uchenik-ubi-chetirima-i-rani-9-pri-strelba-v-uchilishte.619217И ЗА ЕДНА ГОДИНА ОЩЕ 40 000 ЖЕРТВИ НА МАСОВЕТЕ СТРЕЛБИ. ИСТИНСКА ДЕМОНОКРАЦИЯ
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"По думите на украинския депутат Кулеба не е присъствал на гласуването и не е представил доклад за дейността си."..............Какъв отчет? Напълнил е банковите сметки за два живота напред и се пенсионира.
11
1
 
19
 
! Отговори
Хъ хъ хъъъ! преди 1 седмица
Същият мишеморко като предишният, с тази разлика, че отбира няколко турски думички. За бозаджия става.