Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство

Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват
16 сеп 2024 13:14, Петър Бойчев
47
Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство
Снимка БГНЕС

В украинските посолства лежат стотици хиляди молби за отказ от украинско гражданство, получени от украинци в чужбина. Това заяви депутатът от украинския парламент Николай Княжицки, цитиран от държавната руска агенция и украинското издание „Страна“. Причината е отказът на посолствата по нареждане на Министерството на външните работи на Украйна да предоставят консулски услуги на военнослужещи мъже.

По-рано тази година Украйна прие ново законодателство и приложи допълнителни мерки, с цел увеличаване на темпото на мобилизация в армията. По новия закон Киев изисква украински мъже, живеещи в чужбина, да актуализират информацията във връзка с военната си повинност.

Законът насърчава украинците да се завърнат и да се включат в сраженията.

Неотдавна укрианската депутатка Маряна Безуглая призова украинците в чужбина, които не искат да се регистрират в армията, да се откажат от гражданството си, припомня „Страна“, цитирана от "Труд".

Междувременно външният министър на Полша Радослав Шикорски заяви в Киев, че европейските правителства трябва да спрат социалните помощи за украински мъже в наборна възраст, които живеят в техните страни. Това е мярка, която според Шикорски ще помогне на Украйна да набере войници, за да се сражава с руските сили, предаде „Ройтерс“.

Повече от 4,1 милиона украинци са били със статут на временна закрила в страните от ЕС от юли тази година и около 22% от тях са били пълнолетни мъже, показват данни от Евростат.

„Спрете да плащате социално подпомагане за хора, които подлежат на украинска военна повинност. Не трябва да има финансови стимули за избягване на повиквателната в Украйна“, каза Шикорски на конференция на международни лидери в Киев. Украинският външен министър Андрий Сибига от своя страна заяви, че приветства призива на Шикорски.

В същото време германският канцлер Олаф Шолц изключи възможността страната му да предостави на Украйна прецизни оръжия с голям обсег на действие, независимо от решенията, които вземат съюзниците от НАТО, предаде ДПА.

Шолц изрази въпросната позиция по време на участието си в обществен дебат в гр. Пренцлау в източната германска провинция Бранденбург. Канцлерът посочи, че предоставянето на германски крилати ракети „Таурус“ на Киев би довело до „голям риск от ескалация“.

„Казах не“, подчерта Шолц, като поясни, че „това се отнася и за други оръжия“. Канцлерът допълни, че няма да промени позицията си, дори и ако натовски държави действат различно.

Миналата седмица Владимир Путин предупреди, че ако Западът позволи на Украйна да нанася удари на руска територия с далекобойни ракети, това ще означава война с Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от За да се разбираме
Таро прогноза за 16 - 22 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
9
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Украйна е жертва преди всичко на Зеленски. Ставащото там от както той е на власт е негова вина. Русия просто реагира. Хората за неговия инат на фронта няма да идат
23
5
 
59
 
! Отговори
Какво е диктатура преди 3 дни
Да умираш за артист който дори не те познава и не го интересуваш.
22
2
 
18
 
! Отговори
анонимус преди 3 дни
До АнонименЗащото в Русия нямат нужда от 0тпадъци бе,тъ пак пр03!
21
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
сега уж ще им продадем реакторите от Белене,а те никога няма да ги платят,няма да има държава Украйна
20
12
 
17
 
! Отговори
Незнайко преди 3 дни
Не знам дали Украйна ще влезе в Шенген, в НАТО и ще я приемат в Европейския съюз и ще и сменят валутата с евро, и ще се живее както в Швейцария. Но знам че Украинците вече са избягали и отдавна са в Шенген, и плащат в евро и са членове на НАТО.
19
0
 
10
 
! Отговори
мак преди 3 дни
До Анонимен17. хривна ли си? ес раздава кинти на калпак, затова са там и ти го знаеш.
18
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 13, няма да се рзпадне, ако ще и милион пъти да напишеш едно и също, ама виж - умиращата Расию може и да се разпадне наистина
17
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Отказват се, ама не се редят пред руското посолство за руско гражданство. Що така бе кoпейки?
16
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Само в Сърбия са избягали 30 000 руснаци след началото на СВО, основно мъже във възраст подлежаща на мобилизация! Честито другари копейки!
15
2
 
38
 
! Отговори
БАНко преди 3 дни
ХИЛЯДИ ДНЕВНО , ВЕЧЕ МИЛИОНИ !!! ФАШИСТКА ОСТАТЪЧНА У-КРАЙНА И СКАПАНАТА ЕВРОПА НА УРСЪСЕЛА И БАЙДЪНЧОВЦИ СЪСИПВАТ УКРАЙНА !!!
14
7
 
30
 
! Отговори
мак преди 3 дни
Големи патриоти, няма що. Скоро няма да има украинец на фронта, всичките ще си живеят в ес. А за спиране на помощи не ми се вярва, че това ще стане, като ги третират зле и им отнемат кинти, ще има рев, че са дискриминирани и че това е в полза на путин.
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
След края на СВО ЕС ще се разпадне.
12
3
 
37
 
! Отговори
аха преди 3 дни
Това е от патриотизъм и огромно желание да се жертват за вмирисаното Зеле и още по-вмирисаните началници. Напълно ги разбирам украинците. Но това е само началото, най-голямото шоу ще започне, ако НАТО се опита да мобилизира войници за в Украйна. Началниците го осъзнават отлично и затова се ослушват, като пръднал заек в люцерна.
11
1
 
54
 
! Отговори
Демократично преди 3 дни
Да умреш за интересите на мафията, колко демократично! Когато бившият им външен министър влезе в окопите, тогава ще им повярвам! Дотогава всеки да се спасява сам, че на никой друг не му дреме за живота и здравето на народа. Важи с пълна сила и за нашата територия.
10
3
 
15
 
! Отговори
Руски агенти са тва! преди 3 дни
Тя Украйна е върхът на копието на демокрацията, а съответно и най-добрата страна за живеене! Долни путински инсинуации! :D
9
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
По скоро са милиони а не хиляди молбите за отказ от украинско гражданство.
8
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Защо не се връщат в най-демократичната страна, начело на която е Най-Големия Демократ г-н Зеленски да защитят Демокрацията във Вселената!? Абсолютно неразбираемо поведение от тяхна страна!
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Скоро и Тагаренко ще опита да го върне, но ще бъде твърде късно! Ще се пише пръв русофил, както и много други.
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Това е фейк. Укрите доброволно се връщат, те даже не бягат от Окраина и ТЦК-то не ги лови като бездомни кучета по улиците. Истината е, че Русия изпитва голям недостиг на войници, това освобождават затворници. Ето така трябва да се пише политкоректно.
5
2
 
40
 
! Отговори
Обективни истини преди 3 дни
"законът насърчава да се върнат", брей какъв закон само ! Да се върна насърчен и да умра за зеленски,или аналогичн0 за шиши или Бойко. Дреме ми за гражданство маждансво, живота може да се живеене навсякъде и можеш да се определиш всякакъв стига да си жив. Все едно да вземе да умра за България-никога!