Антибиотична резистентност - може да умрат над 39 млн. души до 2050 г.

Смъртността при възрастни хора е скочила с 80 процента
17 сеп 2024 10:58, Елка Василева
33
Антибиотична резистентност - може да умрат над 39 млн. души до 2050 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Антибиотичната резистентност може да причини смъртта на над 39 милиона души до 2050 г. Това е изводът на изследване, публикувано в научното издание „Лансет“.

За първи път подобно проучване оценява въздействието на антибиотичната резистентност през годините и се опитва да прогнозира развитието й.

От 1990 г. до 2021 г. над 1 милион души в света са умирали на година заради антибиотична резистентност. Авторите на изследването са се  фокусирали върху 22 патогенни агента, 84 комбинации между патогени и лечения и 11 инфекциозни синдрома при хора на всякакви възрасти в 204 страни и територии чрез данни за над 520 милиона души.

През тези три десетилетия смъртта на деца до 5 години, пряко причинена от антибиотична резистентност, е спаднала с над 50 процента, тъй като превенцията и контролът при пеленачетата и малките деца са се подобрили.

По-малко чести при тези деца, инфекциите обаче са станали по-трудни за лечение, когато възникнат. Паралелно с това смъртността при възрастни хора на и над 70 години е скочила с 80 процента за същия период заради бързото застаряване на населението и по-голямата уязвимост на възрастните на инфекции.

Що се касае до патогенните агенти, смъртта, дължаща се на златист стафилокок, устойчив на метицилина, е най-нараснала в света.

В идните десетилетия смъртните случаи, дължащи се на антибиотична резистентност, ще нараснат още повече.  Според моделите на изследователите броят на преките жертви може да достигне 1,91 милиона годишно в световен мащаб до 2050 г., което е скок с повече от 67% в сравнение с 2021 г. До средата на този век антибиотичната резистентност ще играе по-голяма роля за 8,22 милиона смъртни случая годишно, което е увеличение със 74,5% в сравнение с 2021 г. Общо между 2025 и 2050 г. антибиотичната резистентност би могла да бъде пряка причина за повече от 39 милиона смъртни случая в световен мащаб и би била свързана със 169 милиона смъртни случая, според учените.

Възможни са обаче и по-малко песимистични сценарии, отбелязват авторите на изследването. Те припомнят и че подобряването на лечението на инфекциите и на достъпа до антибиотици би могло да предотврати от своя страна 92 милиона смъртни случая в света между 2025 и 2050 г., особено в Южна Азия и Субсахарска Африка.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Свободно време.
Нумерологична прогноза за 16 – 22 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Айде сега да излязат с едно проучване колко ше умрат от ненавременно изписване на антибиотична терапия и чакане "да мине" както се случва масово в държави като Великобритания. Като има резистентност, да се финансират проучвания за нови терапии.
31
3
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 ден
Нищо неочаквано, всичко си върви по предвидената линия :). Имам си на стената, за вдигане на настроението, една антибиограма с ~30 антибиотика (включително от тези, които се пазят за много специални случаи, drugs of last resort) на пациент от една софийска клиника (няма да цитирам коя). Прави впечатление буквата 'R' на всичките редчета, а изолатът е стара и добре позната бактерия (също няма да цитирам коя) :). Пациентът и той се излекува, само че от всички болести, бъдещи включително :))).
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"Бактериите развиват резистентност точно в тези хора, мутират и се възпроизвеждат само в най-леталната форма и някой ден се връщат при теб!" - Глупсоти на търкалета е това с "само в най-леталната форма" ...
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Пропагандата пак с пълна сила ... че взеха и да вярват. Вече не са ужни платени и ботове.
28
0
 
3
 
! Отговори
Дофтор преди 1 ден
Путин ще излекува антибиотичната резистентност, както направи и с Ковида. Активно лечение на фронта, санаториум в Сибир или нагревки с плутон и всички ще са излекувани.
27
2
 
2
 
! Отговори
THE BEST преди 1 ден
Никой няма да умира от антибиотична резистентност, понеже антибиотиците са с Е-РЕЦЕПТА.... Нали трябва да има файда и от е-рецепти..... СМЯХ....
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Защо ТАРЗАМ..... се бие отпред по ГЪРДИТЕ? И вика: "АЗ СЪМ ЗДРАВ И ВЕЛИК'!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Като имаш настинка, кашлица, бронхопневмония... сложи си в устата около венците "ПРОПОЛИС", "Полски Хвощ" и "Пиринска Билка".... Избиваш всички БАКТЕРИИ В УСТАТА, НОСНАТА КУХИНА, МОЗЪКА, БЕЛИЯТ ДРОБ ..... понеже ХВОЩА има СИЛИЦИЕВА КИСЕЛИНА и понеже нашите НЕРВИ са изградени от СИЛИЦИЙ .... то тялото ни получава ТОЧНА ИНФОРМАЦИЯ как Белите кРъвни телца да се бият.... Освен това се ТУПАЙТЕ ОТТПРЕД НА ГЪРДИТЕ да давате Инфо на Имунната система за Бой.... Да се Бие със недобрите БАКТЕРИИИ
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ако не ти отива парцалчето с алкохол..... намажи си отпред гърдите със виетнамска Тигрова мас. Намажи се около ушите, вътре в носа.... челото...
23
1
 
1
 
! Отговори
Бобер Курва преди 1 ден
Който пие антибиотици, да си му бере гайлето
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Освен това, ако ти се появи Магарешка Кашлица.... отиди на село. Намери някой, който има женско магаре което дава мляко и пий на ден по една чашка. Ако е трудно да намериш магарешко мляко, започни да пиеш конско мляко.... не само настинката, не само магарешката кашлица но и бронхопневмонията ще ти изчезне за една седмица. Природата така ни е създала нашата имунна система - белите кръвни клетки със знания от нашите деди... но трябва когато се раждаш да те оставят около плацентата 30 минути!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Всички ще умрем с или без АБ резистентност.
20
0
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 1 ден
Не може ли просто да изпия 100-200 грама Jameson вместо да правя тия бабешки процедури? Съгласен съм за антибиотиците, ама тва с мазането с алкохол не го разбирам.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Намокрено парцалче с ракия си сложи не само на гърдите, но и на челото и така спи цяла вечер.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Като имаш настинка, намокри едно парцалче с ракия. Сложи си го на гърдите и върху него сложи един найлон. Легни, завийсе за да ти се повиши температурата на тялото. Повишената температура унищожава бактериите причиняващи настинката и кашлицата. До температура 39.5 градуса всичко е нормално. Не понижавайте температурата с лекарства, понеже настинката ще продължи дълго. След един два дни настинката минава и докторската параноя си заминава! Не вземайте антибиотици!
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Не вземайте антибиотици, понеже това е докторски патоген!
16
4
 
8
 
! Отговори
до asd преди 1 ден
Ти не пиеш антибиотици ама милиони други го правят! Бактериите развиват резистентност точно в тези хора, мутират и се възпроизвеждат само в най-леталната форма и някой ден се връщат при теб! А имунната ти система няма да е готова за новото поколение мутирала бактерия и приключваш скоропостижно от банална инфекция.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Взимайте АБ за хрема и това е резултатът!
14
0
 
10
 
! Отговори
Значи е време преди 1 ден
за ваксина против антибиотичната резистентност. Фармамафията начело с мъжа на Урсула да запретва ръкави.
13
1
 
1
 
! Отговори
и какво от това преди 1 ден
нито един от тях,няма да е българин