Храни, които са подходящи срещу ежедневния стрес

Подобряват и настроението
12 окт 2024 15:39, Александър Попов
4
Храни, които са подходящи срещу ежедневния стрес
Снимка: БГНЕС

Нездравословен хранителен режим или спазване на диети, употреба на алкохол, тежка физическа работа, умствено натоварване - всичко това може да доведе до стрес, който да се отрази както на здравето, така и на поведението и концетрацията ни.

Има храни, които помагат за облекчаване на напрежението и намаляване на нивата на стрес в тялото.

Бразилски орех

Освен плодовете, чрез които си набавяме витамини, ядките също са много полезни за консумация. Те ни дават енергия и подпомагат имунната ни система. Бразилският орех е подходящ за всеки сезон и може да замести хранителни добавки. Антиоксидантите и органичните съединения, присъстващи в него го правят мощен имуностимулатор. Това свойство се дължи и на съдържанието на витамин С, което се свързва чудесно със селен и цинк. Селенът също е свързан с подобряване на настроението, по-ниска тревожност и намален риск от депресия. Препоръчителната доза на ден е 3-4 ядки.

Червена боровинка

Червената боровинка е смятана за един от супер плодовете в природата. Тя е известна със своите уникални качества за превенция и лечение на инфекциите на пикочните пътища, но също така е полезна и за нормализиране на психо-физическо състояние. Съдържа витамини А, К, Е и група В и рекордно количество аскорбинова киселина, която намалява нивото на кортизола, хормона на стреса. Червената боровинка се препоръчва на хора, изпитващи силен емоционален стрес. Има благоприятен ефект върху функционирането на кръвоносните съдове и намалява нивото на "лошия" холестерол.

Чай от лайка

Най-популярното успокоително, което може да се намери в почти всяка кухня. Релаксиращият ефект на чая се обяснява със съдържанието на апигенин в лайката, който има положителен ефект върху емоционалното състояние. Този чай помага и в борбата с безсънието, което спокойно може да се нарече бичът на съвременния човек. Основното нещо е да пиете чай не по-късно от час и половина до два часа преди лягане, за да не се събудите на следващата сутрин с подуто лице.

Целина

Колкото и изненадващо да звучи, целината е отлично средство срещу стреса. Това се дължи на баланса на микроелементите в състава му. Високото съдържание на калий, аскорбинова киселина и витамини А, С, В1 и Е има положителен ефект върху емоционалното състояние, облекчава напрежението и помага за преодоляване на стреса. Особено полезен е сокът от целина. В корените и листата на целината се съдържат ценни аминокиселини, аспаргин, тирозин, каротин и никотинова киселина. Регулира баланса на pH-то в кръвта, което е от съществено значение за цялостното здраве. Тя има още диуретични, антисептични, апетитовъзбуждащи, освежаващи и тонизиращи свойства. Най-полезна е, когато се консумира в суров вид.

Маруля

Тази салата е богата на калций и калий, които спомагат за доброто емоционално състояние. Свойството на марулята да помага при безсъние, е свързано с вещество, успокояващо нервната система и насърчаващо съня. Може да се включи към вечерното меню или да се консумира преди сън. Зелената салата съдържа лактуцин, който предизвиква релаксация и съответно сън. Тя е подходяща за диети, тъй като е богата на хранителни вещества, осигурява на организма витамини и минерали и в същото време е с ниско съдържание на калории и не съдържа мазнини. Внимавайте обаче, салатата не се препоръчва за хора, които имат проблеми с отделителната система.

Черен шоколад

Само няколко праченца черен шоколад могат да свалят натрупаното през деня напрежение. Неговите естествени флавоноиди повишават нивото на ендорфините в мозъка и бързо ни подбряват настроението. Черният шоколад е три пъти по-богат на антиоксиднати в сравнение с млечния. Той контролира нивата на кръвната захар, защитава кожата, помага при очното здраве, а също така бори стреса и подобрява настроението ни. Шоколадът съдържа веществото анандамин, което влияе върху нивото на производство на допамин, който е отговорен за чувството да се чувстваме отпочинали. В допълнение, шоколадът съдържа аминокиселината триптофан, която е естествен антидепресант, помага за добър сън, намаляване на раздразнителността и агресивността, както и подобрява настроението.

Кайсии

Кайсиите са богати на витамин B2 или рибофлавин, който е от съществено значение за психологическото ни състояние. Помага за облекчаване на главоболието и подобрява концентрацията. Калият е най-голямото минерално вещество в кайсиите. Пресните плодове съдържат около 300 мг от него, докато в сушените има около 1,5 гр. Магнезият в оранжевия плод се бори със стреса и напрежението. Най-добре е да се консумират пресни, но сушените също могат да бъдат полезни за емоционалното състояние.

Моркови

Морковите са богати на витамин А, който помага за облекчаване на стреса и нормализиране на съня. Яжте моркови през целия ден, за да предотвратите развитието на нервни симптоми, или изпийте чаша сок от моркови преди лягане, за да спите по-добре. Те са ценни и за предотвратяване на различни заболявания, включително сърдечносъдови и някои видове рак. Не трябва да се прекалява с консумацията им, тъй като може да доведе до сънливост и главоболие.

Нахут

Турският грах е богат на аминокиселината глицин, която е показана при претоварване на организма. Глицинът предизвиква чувство на удовлетворение и спокойствие, намалява раздразнителността и потиска тревожността. Препоръчва се и за тези, които страдат от внезапни промени в настроението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 27 минути
Е що у рая има е е дневен стрес, нали всичко е супер.
3
1
 
0
 
! Отговори
Гларус преди 51 минути
Чаят не е храна, нито целината и марулите.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Копане с мотиката на село у ТКЗС-то :)))
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
А вие ни го разваляте. Войни, вируси и т.н. За да сме под стрес