Саудитска Арабия строи сграда на бъдещето за $50 млрд

В нея ще има ресторанти, офиси и апартаменти
28 окт 2024 21:26, Инна Ангелова
10
Саудитска Арабия строи сграда на бъдещето за $50 млрд
Снимка: Кадър Youtube

В Саудитска Арабия официално е направена първа копка за това, което се очаква да бъде "най-голямата сграда в света". Амбициозният проект за 50 милиарда долара - наречен Mukaab - в Рияд е част от вълна от футуристично строителство в арабската столица.

Небостъргачът ще има формата на куб с 400-метрови ребра. Това ще бъде супервисок небостъргач - сграда с височина над 300 метра и съвсем логично ще бъде най-високата не само в Рияд, но и в света, пише New York Pos.

Във футуристичния небостъргач ще има изискани ресторанти, търговски площ и офиси, а много от богаташите ще могат да нарекат това място и "дом", защото ще включва 104 хиляди жилищни апартамента и 9 хиляди хотелски стаи.

Строителят се хвалят, че сградата ще мисли за хората, зелените площи и всичко ще бъде много достъпно -  в рамките на 15 минути от всяко място в куба.

New Murabba Development Company също се хвали, че ще използва изкуствен интелект, за да създаде завладяващи изживявания за посетителите на Mukaab.

Въпреки че проектът има за цел да придвижи Саудитска Арабия към по-модерно бъдеще, компанията каза, че черпи вдъхновение за дизайн от местната екология и регионална архитектура.

Сградите и районът около нея са вдъхновени от wadis - арабският термин за речно корито. Извити структурирани пътеки, частично облицовани с по-малки сгради, ще пресъздадат подобието на пустинни потоци, протичащи през скалисти скали, водещи до извиващата се сграда.

Проектът се планира да бъде завършен преди 2030 г. като част от проекта "Визия 2030“, който се финансира от Държавния инвестиционен фонд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Свободно време.
Как колегите да ви харесат?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
Геометър преди 43 минути
Ти не си разбрал, това са не просто 300 метра. Сградата е куб. Това са 300 кубични метра!
8
1
 
3
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 час
Надпревара,за какво? Мегаломански простотии. А Земята може ли да издържа?
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Това ще бъде супервисок небостъргач - сграда с височина над 300 метра и съвсем логично ще бъде най-високата не само в Рияд, но и в света", пише New York Pos. Схванахте ли какви глупотевини сте преписали. Днес най-високата сграда в света е почти 3 пъти повече от тези жалки 300 метра.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Хахахаха а като свърши нефта шО ке праИм?!?Кщакто дубай... Появиха се от пясъците и ще потънат пак в пясъка.. Тия араби са като наЩе братя роми - има ли пари харчат като за последно, а утре кво шЕ праим няма значение.... И то пА една сграда!!!! Кубче.... Все едно си пльоснал една тухла в пустинята. Срамота за всеки архитект, ама имат излишни пари арабеските та нека си харчат!!!!
5
0
 
2
 
! Отговори
Гаспаров преди 1 час
Това при Хадж-а им - колко маангалета е необходимо да се хванат за ръце, за да го обикалят екзалтирано в свински тръс, припявайки маанета?
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен0011 преди 1 час
С цените на имотите в София, нищо чудно да се окаже по-евтино да си закупиш на зелено имот в тази сграда от колкото в Люлин.
3
0
 
6
 
! Отговори
Тошко преди 1 час
Цялата амбиция идва от човешката суета, а арабите претендирт за много най-, като най-голяма сграда, най-висока, най-.. Ако я построят, сградата след 100 г ще б ъде един паметник на суетата всред пустинните пясъци. Вътре щяло да има хотелски стаи, магазини. Също като лакомите инвеститори в София. Хотелите са полупразни, обаче строят още хотели.
2
2
 
2
 
! Отговори
ЗОРО преди 1 час
А къде сме ние?
1
1
 
6
 
! Отговори
Емо преди 1 час
Аз за това повече от 45 милиарда не бих дал.