Демографската криза е напът да хлопне вратите на някои вузове

По три свободни места за един първокурсник има във всеки университет
Обновена: 30 апр 2014 09:38 | 30 апр 2014 07:10, Камелия Цветанова
102
Демографската криза е напът да хлопне вратите на някои вузове
Снимка: Булфото, архив

"Демографията - бичът на университетите" и "Три места за един кандидат-студент", пише „Труд“. Нито пазарът, нито администрацията успяха да намалят броя на вузовете у нас, но демографската криза е напът да хлопне вратите на доста от тях, а у нас на 150 км има вуз.

Университетите изпадат в криза, местата за пръвокурсниците тази година са 77 000, но випускът е от 59 000 зрелостници. От завършващите кандидатстват само половината и дори с останалите от предните лета младежи бройката не може да бъде попълнена. Реалността - по три свободни места за един първокурсник има във всеки университет.

От всички зрелостници кандидатстват едва половината, дори като се добавят тези, които не са приети от предните години, броят им пак няма да стигне. Да не забравяме, че не всички успяват да издържат изпитите.

“Ако трябва да се пошегувам, този випуск ще ни се види голям през 2015-2016 година, когато броят на зрелостниците ще е около 32 000-35 000”, каза ректорът на ЮЗУ проф. Иван Мирчев.

Липсата на достатъчно първокурсници обаче пряко ще се отрази върху бюджетите на университетите, тъй като държавата им плаща на брой приети младежи. “Какво да правим в тази ситуация?! И да скачаме с бънджи от Стамболовия мост, младежи просто няма”, каза ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Лекгоступ. Той напомни, че от години университетите поставят въпроса за промяна на методиката на финансиране на вузовете, но без резултат.

Висшите училища вече са взели мерки да привлекат най-добрите младежи за студенти с атрактивни специалности и качествени програми.

Други са увеличили броя на магистърските програми и разчитат на прием на повече чуждестранни студенти. Трети разчитат на водещите си позиции в сферата на висшето образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
27
 
! Отговори
хаха преди 10 години
Не демографията е проблемът, а огромния брой "университети". Продължавайте да ги акредитирате....
59
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имайте предвид, че демографската катастрофа тепърва предстои, това сега е само прелюдия, инерция от соца.
58
2
 
23
 
! Отговори
BG преди 10 години
"Желязната Логика" на МОН е - защо да плащаме същите пари на университетите при условие че ще обучават по-малко студенти ако премахнем финансирането на БРОЙКА ! А бе, аланкоолу всеки преподавател знае че е във пъти по-трудно да преподаваш на студенти които са подбрани и наистина са там да учат и вземат занаят ! Да не говорим че е и във пъти по-смислено за държавата и икономиката! А сега - четеш лекции на 100 кретена дето се прозяват и си играят игри на мобилните, щото са само бройка !
57
0
 
20
 
! Отговори
звезделин преди 10 години
Аз съм на 40 години и тази година мисля да записвам и аз некво вишо.
56
1
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 10 години
през 44-та година Българите сме били 1.5м ...
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм на 40 години и тази година мисля да записвам и аз некво вишо.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е ще ги напълним тия университети с пенсионери белкем си спомнят спомените от някой 8-и декември.
53
1
 
31
 
! Отговори
bolka преди 10 години
То кое ни е наред, та университетите да са изключение?Да не говоря пък за измислените висши учебни заведения и още по-трагични преподаватели.Винаги се изумявам как провалили се политици стават преподаватели в различни непопулярни университети, особено в областта на икономиката.Жалка картинка, но очаквана и предвидима.И по-зле ще става, за съжаление.
52
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Неоспорим факт е, че откакто комунистите комунистите завзеха властта през 1945г , раждаемостта стремоглаво пада.
51
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честито, дами и господа управляващи! Изпълнихте мисията си блестящо! Днес няма студенти, утре няма да има кой да работи и ще внасяте работници от Пакистан! Браво на вас!
50
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Университетите по дефолт в Българиа са пълна скръб. Работих в 1 цели 9 години. Държат на служба хронични пияндета, интелектуална експлоатация на докторанти и дипломанти от техните науч. ръководители, слагат си имената в научни трудове без да са си мръднали пръста, формират се враждуващи помежду си кланове от цели семейства, работещи там..., правят се услуги на университета от приближени фирмички и съответно злоупотреби със ЗОП...
49
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работата в България отива на затъпяване. Не случайно Бойко Тиквата прати младите висшисти да стават овчари. Колкото е по *** народа, толкова по лесно такива като него ще печелят гласове, кой образован човек би повярвал на небивалиците и откровено налудничавите думи на един болен човек, не случайно същия този човек по известен като Тиквата опростачи и нацията и политиката и всичко до което се докосна. Простия народ лесно се управлява, дай му зрелище и простотия и това е то. Жалко.
48
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е криза, а катастрофа! С 8 човека намаляваме на час, раждаемостта е само ***. А президентът продължава да скимти, че приоритет била енергийната ефективност, Станишев, Сидеров, Бареков се изнасят към Брюксел, уж за да защитават интересите ни там и тук ще останат Местан и Борисов, които ще се прегърнат под одобрителния поглед на Доган. Университетите са ни най-малкия проблем. Не и давам повече от 20-ина години на тая държава.
47
5
 
17
 
! Отговори
Симо преди 10 години
Трагедията ще е пълна ,когато от тримата кандидати ,двамата ще са *** а третият ще е неграмотен. ДОКАТО БРАТЯТА ОТ ИЗТОК ДАВАТ УКАЗАНИЯ- ЗАДРЪЖТЕ НИЕ ЩЕ ДОЙДЕМ - НЕ ИМ ДАВАЙТИ ПАРИ НИЕ ЩЕ ДОЙДЕМ-- ТО НИЕ ВЕЧЕ ЗАБЛАТЯСАХМЕ,ВМИРИСАХМЕ СЕ, НЕ ЗНАМ ИМА ЛИ ПОВЕЧЕ НАКЪДЕ. ВЧЕРА ПО БТВ ПРАВЕХА РЕКЛАМА НА СИК И ВИС. ЩЕЛИ ДА СЕ ЗАВРЪЩАТ СНОВА СИЛА. ТОВА УВАЖАИМИ КОМУНИСТИ Е ВЕЧЕ ТОТАЛНО БЕЗСИЛИЕ.
46
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
> Висшите училища вече са взели мерки да привлекат най-добрите младежи за студенти с атрактивни специалности и качествени програми.От 10 години насам понижават входното ниво и разкриват нови специалности и факултети само и само за да имат повече студенти, еквивалентно на повече пари в съответния вуз.
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Демографията - бичът на увниверситетите". Какви са тия "увниверситети"? Вярно, че доста от завършващите са си овни по интелект, но тогава щеше да е "овниверситети".
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е това е защото нашите ВУЗ-ове са много елитни и българите ги е страх да учат в тях. Предпочитат изгнилите университети на Европа и Америка, че там по-лесно се избутва семестъра и сесията. А и се плаща.
43
0
 
15
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
Toва и заслужават за посредственото образование, което предлагат
42
0
 
29
 
! Отговори
ДОГАН СОПОЛА преди 10 години
СЪКЪН! шуменският междуградскиуниверситет недейте да затваря той толкова *** като мене и половината ДПС изучи !
41
0
 
58
 
! Отговори
Jangle leg преди 10 години
Не хлопвайте вратите! В тях ще учи бъдещето на България - ***. Разбира се, ще трябва малко да промените учебният процес: Висше образование да се дава не след 4 години, а само след 6 месеца учебен процес. Изпитите ще са събиране и изваждане на двуцифрени числа до 100 и азбуката. Който ром знае азбуката и може да смята до 100 да става висшист и да е готов за политик и управленски кадър. Това е