700 учени от БАН ги чака пенсия... Ще останат ли учени у нас?

Те искат труда им да е вързан със средната заплата
11 юни 2019 15:25,
271

След дни Българската академия на науките ще отбележи 150-годишния си юбилей с 2 700 учени на щат. След няколко години обаче академията ще изпита сериозен недостиг на кадри, защото 700 учени ще се пенсионират.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски алармира, че не се появяват нови млади техни колеги, които да ги заместят. По думите му в научната институция се опитват да правят възможното да ги привличат, но също трябва да се мисли и как да ги задържат.

Още по темата
"Миналата година беше първата, за която имахме по-голям бюджет от 2009 година. Младите като погледнат какво ще е тяхното бъдеще в БАН или в някое друго висше училище, са обезкуражени основно от заплащането. Или отиват към бизнеса след това, или към някоя чужда държава", посочи акад. Ревалски пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на БАН поясни, че от Академията се опитват да задържат младите учени чрез насърчаване с програми, но по думите му те искат перспектива за развитие.

Той обясни, че базовата заплата за професор в академията е 950 лева, към тях се добавят за доктор на науките и такива за прослужено време, а за асистент - 630лв.

"Ние предлагаме заплащането на труда на учения да бъде обвързано със средната заплата. Предложили сме една схема на Министерския съвет и очакваме да влезем в диалог във връзка с подписаното споразумение между Академията и правителството. Именно да се направи класификатор, който стъпва на база на средната работна заплата в страната", каза акад. Юлиан Ревалски.

Той се аргументира с това, че финансирането на БАН е обвързано с резултати, но сега 40% от приходите на Академията идват от различни проекти, по които работят учените.

Акад. Юлиан Ревалски посочи, че науката трябва да е приоритет по подобие на образованието, защото те вървят заедно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БАН са едни учени, нямам думи, захапали кокала и не пускат на 100 години, нищо не е обвързано с резултати. На запад професори стават на 20-30 години, защото тогава човек е най-креативен.
27
7
 
11
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Лъчезар Филипов? Дето си говореше с извънземните и е син е на каскета министър-председател Гриша Филипов.Той поне изнася лекции и има научни трактовки. Които трактовки не са далеч от един логично мислещ човек. Има множество търтеи в БАН, които само дремят зад бюрата си по цял ден.Говорел си с извънземни....,ти внимавай кого ръкостискаш...!
26
13
 
12
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 5 години
АМА, МНОГО СТЕ КОМПЕТЕНТИ ЗА БАН - ИНСТИТУЦИЯ, КОЯТО ИМА ПОД 10% ОТ УЧЕНИТЕ В СТРАНАТА И ДАВА НАД 60% ОТ НАУЧНАТА ПРОДУКЦИЯ. ЗАСРАМЕТЕ СЕ.
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видите ли как си изкарааме пенсиите само с Лежане. По времето на тато ни гонеа като импереалисти да праиме космически програме. Но в последните 30 години си праиме само чек.иииииииии на кой му стааа де, и бараме млади булки отзаде. Това за барането на младите булки им се отдава и на тия дет не им стая. Цел живот си искарааме на гърбо на тея дет бачкат без пари и се чудат кво да сложат на децата си да ядат.
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ф.С.В.псевдоучени - кибици не трябват на никоя нация.
23
4
 
21
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Ако я закрият най добре. Разни муруци се мотаят там и преоткриват топлата вода.
22
6
 
22
 
! Отговори
БАНан преди 5 години
Виждам тук засегнати "учени" от БАН цъкат минуси... Сигурно пишат от ТАБЛЕТА в кутия за обувки докато зареждат батерията на крачещия робот "ГОЛЯМАТА СТЪПКА"....
21
15
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
На просташка нация - УЧЕНИ не и трябват ! Дори Вожда(Б.Б) е *** (филма Идиокрация) Неговият министър Постната Пица (С Дянков) -- нарече Учените - Феодални СТАРЦИ!! хахаха- Затова вместо да стават за смях на просташката нация - по добре да ги НЯМА! Учени не ни трябват - МВФ иска да сме прости !!
20
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е една структура,която харчи много пари,без почти никаква полза за България.
19
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много *** коментари на много *** хора.
18
6
 
30
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Тази люпилня на мозъчни капацитети която наследихме от времето на Тошо и "Нерушимата българосъвеЦка дружба", трябва да се дезинфекцира и проветри основно, за да се изчисти от всякакви псевдонаучни рептили, които навремето получаваха научните си титли, като се кълняха във вярност на Партията и превеждаха без свян от английски научните си публикации ... !!!
17
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
работата на тези 700 безделници е да разправят по форумите колко били прости другите и как не ги разбирали и оценявали.
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а какво стана с Проф. Лъчезар Филипов? Дето си говореше с извънземните и е син е на каскета министър-председател Гриша Филипов. И това светило ли се пенсионира? Не го ли искат в масква поне?
15
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,,,"Невежеството е сила!"Джордж Оруел
14
8
 
19
 
! Отговори
Диплодок преди 5 години
За какво са ни "учени"!?България е държавата на простите-убеждавам се в това на всекиследващи избори..
13
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като се пенсионират, някой ще забележи ли, че ги няма?Заплатата трябва да е вързана с ползата от свършената работа.
12
10
 
10
 
! Отговори
Разбойко Бърборисов преди 5 години
Бе за к'во са ни учени бе!На България и трябват сега стругари, фрезисти, оксиженисти, кранисти, арматуристи... А да, щях да забравя! И поети! Да възпеят заводската романтика!Я другарю, ти какво решил си с чукa?
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата да пренасочи пари за частния бизнес - млади фирми , производство и тн. Там се ражда икономиката, която после наема хора и плаща данъци. С 10 милиона може да се помогне поне на 15 млади фирми ! Всяка година ефекта ще е много по-голям .
10
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От толкоз много учени не останаха ученици.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще останат. Учени-недоучени.