МОН: Учениците се затрудняват с практическите задачи

"Нашите ученици трябва да четат повече", отбеляза Неда Кристанова
27 юни 2024 12:51, Инна Ангелова
12

След проведеното Национално външно оценяване, анализ на МОН показва, че българските десетокласници се справят по-добре с българския език и литературата, където имат по-високи резултати, отколкото по математика. Традиционно ситуацията е такава, сподели в “България сутрин” Неда Кръстанова.

“Очевидно има необходимост от преосмисляне и на учебните програми, и на методите на преподаване, защото математиката е изключително важна област в нашия живот и трябва да се работи повече, за да се подобрят резултатите на учениците, защото наистина винаги е горе-долу такава разликата между български език и литература и математика", заяви директорът на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към МОН Неда Кристанова.

От МОН посочиха още, че вече се осъществява плавната промяна във формата и в типа въпроси. Около половината от задачите са били с практическа насоченост и интегрален характер.

"Тази година за първи път, особено в математиката, включихме повече задачи, които да са с практическа насоченост, защото при българския език е по-лесно. Това четене с разбиране върши тази работа - има един текст и към него има зададени въпроси, на които трябва да отговорят, някаква теза да извлекат, докато в математиката, тъй като нашите учебни програми се движат в някакви релси, няма как изведнъж да се промени изцяло оценяването", разясни Кристанова за Bulgaria ON AIR.

Експертът допълни, че това, което спъва учениците, е многото четене. Те първо трябва да прочетат някакъв казус, а след това да помислят.

“Има някои сложни задачи и някои не толкова сложни. Важното е, че когато е вкарано в контекст това е малко по-различно от обичайното в училище", отбеляза Кръстанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Образование
Десетокласниците едвам връзват тройка по математика
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 дни
От децата на " децата на социализма " нищо друго не може да се очаква . Алкохолици , пушачи и дрогиращи се от най-ранна детска възраст. След като родителите ги приобщават към алкохола от най-ранна детска възраст , какво друго може да се очаква от тези увредени от ранна възраст деца. Самовъзпитанието е показател, че имат умствено изоставане в развитието им. Да не споменавам за възпитателите , учителите и съставителите на учебниците им , които допринасят за промиването на мозъците им .
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 10, децата зубряд до ден днешен, но не могат да изпозлват информацията за да решават проблеми. Защо? Защото МОН са кретееенни! Всеки ден учат нов материал. Нямат никакво време да упражняват, камоли да решават практически проблеми. За това и децата ни са последни на ПИЗА! МОН откриха Луната!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Боже, боже! Нали тези практически задачи са свързани с някаква теория? Трябва нещо да знаеш, за да го приложиш...
8
2
 
8
 
! Отговори
до мон преди 2 дни
учениците се затрудняват с всякакъв вид задачи ! виж у фейсо и тик току немат затруднения .
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Защото са тъпии и мързеливи. До мен седят едни лапета на по 15 и знаят какво е ял Ронално, но задачи не могат да решават.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Един по-долу се оплаква от матурите по БЕЛ и коментарът му написан неправилно.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И кво? Така или иначе после тези които най-много са се справяли с практическите задачи, ако си нямат връзки, ще бъдат назначени на най-простата и най-лоша работа. То затова не се случват нещата, защото проcтитe и некaдърните само взимат решенията, а другите са слуги.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Животът на днешните ученици е сведен до съдържанието на смартфона.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нищо да копат с мотиката у ТКЗС-то :)))
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
То човек като погледне резулататите от матурите по БЕЛ.. и каква неистова радост, че тази година успеха е 4!!!.. обяснява всичко
1
3
 
19
 
! Отговори
Нане преди 2 дни
КъФ Български език и литература бре, то половината не знаят говорят и пишат на Български, за математика не са и чували... ===)))