За да имаме европейски доходи, трябва реформа в образованието

Държавната политика също е от важно значение
5 авг 2024 19:02, Инна Ангелова
47
За да имаме европейски доходи, трябва реформа в образованието
Снимка: Pixabay

Нужна е сериозна държавна политика, която да не е насочена към административно определяне на заплатите, а към подкрепяне на икономическия растеж. За да имаме доходи, равни на европейските, трябва да удвоим темпа си на икономически растеж. За да постигнем доста по-високи заплати е нужно да бъде проведена сериозна реформа в образователната система.

От години се говори много като общи приказки, но нищо не се прави, за да подобрим резултатите си и да има кой да работи със съвременни технологии и да се подобри структурата на икономиката. Това каза доц. д-р Щерьо Ножаров - главен секретар на УНСС по бюджет и финанси и икономически съветник в БСК, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Гостът коментира последните данни, изнесени от Евростат. 

"Ако имаме 4% темп на икономически растеж, а не 2%, веднага можем да изравним минималната работна заплата с тази на повечето държави в ЕС. А според проучване на Евростат 60% от държавите в ЕС получават МРЗ до 1000 евро. Няма проблем ние да достигнем тези нива, ако правим икономически растеж 4% и нагоре. Въпросът е защо те не се случват и защо съседна Румъния е близо до тези темпове, а ние не можем, при една и съща инфлация и едни и същи екзогенни фактори, които ни влияят".

Темата със заплатите и доходите е свързана с темата за икономическия растеж и ускорено подобряване на конвергенцията на икономиката, подчерта Ножаров.

"Анализът, който бе направен от Евростат, бе изкривено представен от българските медии, тъй като те представят само една цифра - моментното състояние на минималната работна заплата. Но този анализ е за 10-годишен период - тоест, 2014 - 2024 година и наистина България е една от трите държави в ЕС, в които минималната работна заплата расте с най-бърз темп".

В еврозоната минималната работна заплата расте с около средно 3%, докато тук тя расте с 10,9% за 10-годишния период, добави гостът. "Тези темпове са важни, защото е важна и производителността на труда. Защото БВП на България, дори и да вземем Паритета на покупателната способност, който показател според някои икономисти е по-справедлив показател, е 64% от средното за ЕС. На Румъния - 80% от средното за ЕС. На Хърватска - също. Няма как ние да имаме същите минимални работни заплати, като произвеждаме доста по-малко от тях".

"Българската производителност на труда е 9 пъти по-ниска от тази в Ирландия, например и 58% от средната за ЕС. Тоест, ако приемем средно, че производителността на труда расте средно с 2%, а минималната работна заплата административно нараства с темпове от 11% през последните 10 години, това води до проблеми с конкурентоспособността на икономиката".

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
НЯКОЙ НИ НАКАРА преди 1 месец
да затворим 1-4 блокове на АЕЦ-а и сега защо българската "производителност на труда" била много по-ниска? С високи цени на енергията бизнеса ни винаги ще е по-назад, а гражданите ще са с ниска покупателна способност и ще ги залъгват с "всигане на мин. заплата", което само топи доходите на тези, които имат малко по-високи доходи и които логично ще искат също вдигане на заплатите си..... и така до безкрайност.
41
0
 
2
 
! Отговори
онзи по-долу преди 1 месец
да отговори на следното: При НАД ДВОЙНО увеличение на мин. заплата ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ЛИ НАД ДВОЙНО ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ на тези, които я получават ?? А това с "депутатските заплати" си го вкарал ей така за чист популизъм, защото не искаш да се вдигат тези заплати, които ТРЯБВА да се вдигат - СРЗ. Ясно е, че депутатските могат да бъдат откачени от СРЗ и не са ти те "трънчето"... а просто яко бухаш патос...
40
0
 
2
 
! Отговори
Омерзен преди 1 месец
За да имаме европейски доходи трябваше да бъде разследвана и съдена софийската СДС-Шайка, начело на която беше Драгалевския гърбав Ай дук, като половината от нея трябваше да бъде избесена на пилоните пред НДК.Това трябваше да се случи преди повече от четвърт век.Сега вече е късно за каквото и да е било.Отдавна дълбаем дъното и затъваме все по надълбоко във фекалиите изс...ани от шайкаджиите.
39
0
 
3
 
! Отговори
до онзи по-долу преди 1 месец
Точно СРЗ трябва да се вдига, а мин. заплата да си е ниска, за да се запазва покупателната способност на хората. Ако забелязваш с вдигането на мин. заплата се вдигат цените на много други неща, особено то първа необходимост. Това, което предлагаш ти е масова загуба на покупателна способност на много хора...
38
0
 
4
 
! Отговори
ВАЖНО ЗА РАЗМИСЪЛ преди 1 месец
Но Румъния има и най-висока инфлация, затова и нарасна толкова много нейната мин. заплата. Ако стане у нас мин. заплата 1000 евро, ще се запазят ли цените на стоките и услугите същите като сега? Да не се окаже, че с 1000 евро пак ще се купува толкова, колкото с днешната мин. заплата...
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А КАКВА РЕФОРМА ТРЯБВА В ПАРЛАМЕНТА ТАМ ВЛИЗАТ ВСЯКАКВИ СБИРОТАКИНИ И ПОЛУЧАВАТ ОГРОМНИ ПАРИ ПРИВИЛЕГИИ ЗАЩИТА ЗА НИЩОПРАВЕНЕ ТАМ КАКВО И КОЙ ДА ПРАВИ РЕФОРМА И КОГА ЧЕ Е МНОГО НАЛЕЖАЩО
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак почват глупостите с образование...с диплома от ВМЕИ...те взимаха в IBM..сега какво стана..
35
5
 
9
 
! Отговори
Поли преди 1 месец
А аз па викам ,че трябва да се работи,защото каквито и реформи да се правят с мързеливци, небрежни ,безотговорни хора нищо не става
34
3
 
9
 
! Отговори
Блюнгбършит гнюз преди 1 месец
В превод:На ЕуроСороснята и трябва евтина работна ръка,послушна и безродна,без национално самочувствие и без способности за критично мислене,заспали и заблудени юроатлантичета вманиачени и сляпо следващи трансатлантическите ценности наложени доброзорно на колония БългЕрия от БЕлата психария КраваршингтЪн и БрюкСелските минджитурки.И естествено,новите кадри да са възможно най-цветнополови и екоклиманеолибера3ти...
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, трябва да се махнат всички жени и да се почне от старото училище с мъжете даскали, с пръчката и дебелите книги!
32
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да имаме европейски доходи, МРЗ трябва да стане 2000 лв, минималната пенсия- 1000лв. Стига сте надували СРЗ и депутатските заплати! Образованието няма да повиши доходите. Доходите са в ръцете на държавата и бизнеса и изобщо не зависят от образованието.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господина на заплата в БСК,недей да слово блудстваш,щом имате нужда ти твоите ментори от работници,какъв е проблема да си внесете от Германия,Франция Британия или пък Испания?Ама май не можете да задържите и бедните афганистанци и сирийците които са във война,ама и те също бягат от България като дявол от тамян,та пита се ЗАЩО?
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То от реформи го докарахте до тук образованието. Да не го бяхте пипали по-добре. Една торба тотални неграмотници и некадърници изплювате всяка година на трудовия пазар...
29
3
 
12
 
! Отговори
До29 преди 1 месец
И какво видя и си избра после,пак същият лоес шоnaр който е производно на същата червена номенклатура да те краде,дере и рекетира двайсет години или сто?Рядко тъnи парчета като теб останаха по тия ширини и затова си заслужаваме съдбата!
28
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 24, видяхме ги тези "образованите зад граница". Гласуваха за ***, двуличие и ИТН. Ако това ти е еталон за "интелигентни".... ти пов ръщам на тъппата глава!
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ала-бала-портокала..........
26
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Ние българите требе да се тичваме, ако искаме да саксеснеме.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До педагог 25. Ами започвай да премахваш ненужните. Започни от себе си.
24
11
 
4
 
! Отговори
педагог преди 1 месец
Четвърта Индустриална Революция. Повече от 1 милиард човеци не са нужни на планетата . Както щете ги смятайте - с образование или без , все там.
23
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не образованието е виновно,просто Няма кой да буха бре плешо,хората който можеха,знаеха и бяха образовани отдавна са зад граница а другите отидоха в отвъдното,вина за това имате вие назначените червени"капиталисти"който за 30 години извършихте такъв геноцид над нашето население и с нашето битие,какъвто световната история не познава!

Спонсорирани публикации