За да имаме европейски доходи, трябва реформа в образованието

Държавната политика също е от важно значение
5 авг 2024 19:02, Инна Ангелова
47
За да имаме европейски доходи, трябва реформа в образованието
Снимка: Pixabay

Нужна е сериозна държавна политика, която да не е насочена към административно определяне на заплатите, а към подкрепяне на икономическия растеж. За да имаме доходи, равни на европейските, трябва да удвоим темпа си на икономически растеж. За да постигнем доста по-високи заплати е нужно да бъде проведена сериозна реформа в образователната система.

От години се говори много като общи приказки, но нищо не се прави, за да подобрим резултатите си и да има кой да работи със съвременни технологии и да се подобри структурата на икономиката. Това каза доц. д-р Щерьо Ножаров - главен секретар на УНСС по бюджет и финанси и икономически съветник в БСК, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Гостът коментира последните данни, изнесени от Евростат. 

"Ако имаме 4% темп на икономически растеж, а не 2%, веднага можем да изравним минималната работна заплата с тази на повечето държави в ЕС. А според проучване на Евростат 60% от държавите в ЕС получават МРЗ до 1000 евро. Няма проблем ние да достигнем тези нива, ако правим икономически растеж 4% и нагоре. Въпросът е защо те не се случват и защо съседна Румъния е близо до тези темпове, а ние не можем, при една и съща инфлация и едни и същи екзогенни фактори, които ни влияят".

Темата със заплатите и доходите е свързана с темата за икономическия растеж и ускорено подобряване на конвергенцията на икономиката, подчерта Ножаров.

"Анализът, който бе направен от Евростат, бе изкривено представен от българските медии, тъй като те представят само една цифра - моментното състояние на минималната работна заплата. Но този анализ е за 10-годишен период - тоест, 2014 - 2024 година и наистина България е една от трите държави в ЕС, в които минималната работна заплата расте с най-бърз темп".

В еврозоната минималната работна заплата расте с около средно 3%, докато тук тя расте с 10,9% за 10-годишния период, добави гостът. "Тези темпове са важни, защото е важна и производителността на труда. Защото БВП на България, дори и да вземем Паритета на покупателната способност, който показател според някои икономисти е по-справедлив показател, е 64% от средното за ЕС. На Румъния - 80% от средното за ЕС. На Хърватска - също. Няма как ние да имаме същите минимални работни заплати, като произвеждаме доста по-малко от тях".

"Българската производителност на труда е 9 пъти по-ниска от тази в Ирландия, например и 58% от средната за ЕС. Тоест, ако приемем средно, че производителността на труда расте средно с 2%, а минималната работна заплата административно нараства с темпове от 11% през последните 10 години, това води до проблеми с конкурентоспособността на икономиката".

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
1
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
още по-Масирано трябва да се Изучава, че няма Полове, че Мъжете и Жените са Равни, че е Нормално Мъжко да Ражда и т.н. тогава най-сетне ще ги Стигнеме!
21
1
 
18
 
! Отговори
Севдие преди 1 месец
Продължавайте да вкарвате чужденци дето нямат представа от нищо и ще цъфнете.
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом чуете за БСК,АИКБ,КРИБ и сие производни обвързани най вече с ДС и бившата червена номенклатура спирайте веднага да ги слушате,четете и гледате,тия хора са за бесилка а не икономическият фактор който ще дърпа България да върви напред!
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо производителността на труда е по-ниска ?
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нужно е бензинсмените да не се праят на улави и да дават европейските заплати
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чуууух те,ирландецът работел девет пъти повече от българина,тоя пишман доцент Ножаров се оказва достоен заместник на онова keлеме Каролев който до момента преди да се погуби редеше същите дитирамби,българинът не е работлив,икономиката и не произвежда достатъчно,ниските доходи ще ни направят магнит за чуждите инвестиции,та се чудя,тия двамата една майка ли ги е раждала ,ли пък просто им се плаща да говорят врели некипели?
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А КАКВО МИСЛИ НОЖАРЧЕТО ЗА ФИЛИПИНИТЕ??!!!... ТЕ КАК СА, ИМАТ ЛИ ЕВРОПЕЙСКА ВИЗИЯ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО ИЛИ ПРАВЯТ КОМПТЪРНИТЕ ЧИПОВЕ С ТРЕТОКЛАСНО НАЧАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ???!!!...
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я стига простотий бе образованието не вдига доходи заводи, фабрики и предприятия, промишленост, земеделието и животновъдството всички тези неща са минало за нас да, се вдигат доходите трябва да се развиват а те умират с всеки изминал ден
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва изриване на МОН. Веднага и до директори и учители! Трябва забрана да има 239048329053422 учебника по дисциплина за един клас. Трябва да се върне четенето в училищата. Трябва да се наемат учители, които са там за да преподават, а не заради кинтите. Трябва да се копират чужди системи, които са доказали ефективността си! Това, което в момента имаме е разсипия и пари хвърлени в бездънна яма. Учители, директори и МОН за пропадняци не ставащи за нищо! Съсипахте държавата!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След последната реформа резултатите са налице.
12
1
 
10
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 1 месец
Бат ЩерЮ от института Карл Маркс дава акъли за икономиката в капитализма. Айде, бате, гледай си "философско -икономическите ръкописи от 1844" на другаря Маркс
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на Урсула ше дава 1000 евро заплата :)))
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете парите следват ученика па макар и неграмотен.
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Готови ли са да плащат за сто квадрата апартамент 2010 година 3 хиляди евро данък сгради в софия да речем
8
2
 
14
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Чистка в държавата трябва, дълбока и жестока чистка.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз имам европейски доходи, но когато докарахте чалгарина да управлява и тези след него спрях да внасям, оправяйте се ***!
6
0
 
20
 
! Отговори
Първо си преди 1 месец
Образовайте работодателите.В България 75% от работодателите са със средно образование.Нимакви условия за труд,остаряла материална база,неконкурентна електрокондумация,ниски заплати.И като назначат един специалист,си мислят,че той трябва да им покрие всички дупки.
5
0
 
10
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Но имаме висока производителност на избори. Един милиард до тук. На есен още 10 милиона. Първи сме в производството на избори.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иска се работа и предприемчивост стига с това фалшиво образование колкото влезнат толкова излезнат
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога :)))