Асистент във ВУЗ вече ще взема 2500 лева

Парите се вдигат със задна дата
7 авг 2024 17:37, Стела Стоянова
38
Асистент във ВУЗ вече ще взема 2500 лева
Снимка БГНЕС, архив

Минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища се увеличава на 2516 лева със задна дата от 1 април 2024 г. Това реши правителството на днешното си заседание. Повишението спрямо действащата минимална заплата за длъжността е 416 лева.

За определянето на новия размер на заплащане е използван указаният в Закона за висшето образование механизъм минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност да представлява 125% от средната за страната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца, за които има публикувани данни от НСИ.

Със същото постановление се регламентират и минималните заплати на изследователи и експерти във висшите училища и научните организации. Най-ниското възнаграждение за тях става 2013 лв. за длъжностите, за които се изисква висше образование и 1610 лв. за длъжностите, за които се изисква средно образование,

Очаква се увеличението на минималната заплата на асистентите да доведе до повишаване на мотивацията на младите учени и преподаватели за развитие на академична кариера и за прилагане на нови компетентности и методи на преподаване. С повишението на възнагражденията ще се стимулират и научните изследвания, извършвани от млади научни работници. По този начин ще се създадат по-добри условия за обновяване и развитие на академичния и на научноизследователския състав в страната, чрез привличане на млади и високомотивирани хора за преподаватели във висшите училища и за научни работници в научните организации, пише Нова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: вузасистентзаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Дедо, по-рано беше преди 1 месец
обратното. Поради големите квоти за прием с предимство по времето на соца, много софиянчета се оказваха студенти във ВТУ, защото за СУ не им стигаше балът. Сред преподавателите във ВТУ беше един комплексиран *** от село Ломец, който още докато беше асистент се хвалеше какви мръсотии нарочно правел на софиянчетата. Беше простоват и злобничък човек, но беше и "уше", затова го пратиха да изкара задочна аспирантура в СССР и колкото и да е странно, после додрапа до декан. Но си остана npocтaк.
34
0
 
1
 
! Отговори
До Дедо преди 1 месец
Как да няма прием? Този университет не е закрит. Сигурно напливът е по-малък. Но защо тогава преподаватели от София продължават да ходят там, за да четат лекции на хонорар? Знам един "професор"(син на някогашен декан от СУ), който поради отвратителния си характер се изпокара с всички и от София отиде да работи във ВТУ още докато беше асистент. Там стана пишман-професор. Вече е пенсионер, но продължава да е на хонорар във ВТУ.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 18. Затова ли конкурс след конкурс се провалят поради липса на кандидати? Големи сте разбирачи, ВУЗ не сте виждали от десетилетия, ако изобщо.
32
0
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
До Анонимен 33......Във ВТУ няма прием от години - който не се е изнесъл към София. се е изнесъл на вън!Няма деца!И аз ако бях на тяхно място, и аз щях да следвам в Западна Европа,,,,
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1760 за длъжност, 400 за звание, 20 лева за владеене на английски. Махни 10% данък и сложи 200 порцион. Според броя дежурства може и до 70-80 отгоре. Учил си пет години, стаж нямаш - точно като един пресен асистент. Някой журналист няма ли да пита в Търново ,защо и тая година приема е провал?!!!
30
1
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 1 месец
Разбира се, че не е лесно човек да се уреди на заплата във ВУЗ. Там също е в сила шуробаджанашкия принцип. Да не мислиш, че само институтите на БАН са шуробаджанашки дружини? По факултетите положението е горе-долу същото.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 22 Няма да се повиши качеството на работата им. Всеки, който се е окопал във ВУЗ или в БАН е под някаква протекция и ще си взима заплатата без да се престарава много.
28
0
 
0
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Ако държавата не осигори парите неможе да обещава от името на университетите. А ще стане точно така. Празни високопарни обещания на хартия. Както с хеликоптерите ,БДЖ вагоните и мотрисите,магистралите ,F_16 ,наводненията?земетресенията,пенсиите,лекарствата каквото са обещали всичко е на хартия ала -бала.
27
1
 
3
 
! Отговори
Уникални сме! преди 1 месец
До Анонимен 28 - Една солидна част от тях - тези в научните институти, в повечето случаи не вършат нищо. Как така "не си заслужава за тези пари"? Ти знаеш ли друга държава, където да дават на безделници социални помощи в размер на равностойността на повече от 2000 нашенски лева месечно? И същевременно да им се внасят осигуровки и това време да им се брои за трудов стаж?
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха. 2500 бруто взимат продавачите на калъфи за телефони по моловете, дето обслужват я има, я няма 10 клиента на ден. Да, вярно не си от 8 до 17 часа като офисния планктон и лятото е айляк, ама пак не си заслужава за тези пари.
25
0
 
2
 
! Отговори
До Лейтенант преди 1 месец
Колко е месечната заплата там все пак? Нали и военното училище е ВУЗ?
24
2
 
2
 
! Отговори
Лейтенант преди 1 месец
Пет години служба/учене във военно училище. Не се брои за стаж. Мизерия и ограничения. Вързан с десетгодишен договор с огромна неустойка. Разпределение по заповед. Взвод - 24 калпака, половината са като избягали от затвора. Води ти се техника и оръжие за милиони( не преувеличавам). Занятия, полигони, стрелби и чат/пат гасене пожари за разнообразие. И що да не му станеш един асистент,а?!? И парите повечко.....
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В УНСС са най-корумпираните професори, доценти и тем подобни, кат си спомня - Емил Лозанов, Соня Докова, Стоян Александров, Петкан Илиев и други имаше. При тия ако нямаш една торба пари, по-добре да не ходиш на изпит и изобщо да не ги виждаш.
22
3
 
5
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Брат ми е в бан - асистентче , ходи понеделник и петък следобед на работа за -час два да не го забрави охраната - лежачите взимат , бачкарора на кучетата
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такива асистенти масово са планктон, NPC, ботове както искате ги наричайте, сега поне ще имат парички за харчене, кредити и помпане на инфлация.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
браво, дано сега и качеството да се повиши!
19
0
 
4
 
! Отговори
Куку преди 1 месец
Защо няма видеоконтрол на преподаването и изпитването. Щом може за автоизпитите, защо това го няма в университетите.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те младите мъже стават асистенти, само за да си хванат некоя млада студентка за гадже или да спят с нея.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много от вузовете вземат асистенти на хонар и не плащат заплати.Да се уреди човек на заплата във ВУЗ не е нещо лесно.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имахме един асистент по един предмет, за цял семестър 2-3 пъти се мерна на упражнения, постоянно отсъстваше и не пращаше човек да го замести поне. А, когато имахме упражнение с него, казваше предварително някой колега да подготви доклад по определена тема и цял час колегата говореше, асистента си гледаше в телефона. После обаче на устния изпит изпокъса всички, които седнаха при него. Да се покаже, че е голям.

Спонсорирани публикации