Много опасно! Лепило като гланц за устни и гумички като сладолед примамват учениците

Кутиите за храна и бутилките за вода също крият рискове
30 сеп 2024 10:45, Инна Ангелова
22
Много опасно! Лепило като гланц за устни и гумички като сладолед примамват учениците
Снимка: БГНЕС

Ароматизирани гуми във формата на плодове, сухи лепила, приличащи на гланц за устни и острилки под форма на сокчета са само малка част от ученическите принадлежности, които примамват учениците в малките класове, но притесняват родителите.

Целта безспорно е една - да се привлече вниманието на учениците, но някои от принадлежностите и материалите, предлагани в книжарници, могат да бъдат опасни за здравето им.

"В желание да угодят на децата си им се купуват химикали с пера, пухчета, гумички, острилки и лепила, които не приличат на това, което всъщност са и тяхното предназначение може да бъде съвсем лесно объркано. Не за самото дете, което ще го ползва, но съученик, който не знае, може да се обърка", разказа учителят Радослава Илиева.

Пред БНТ тя дава пример с острилките във форма на кенчета, които съвсем нормално е да привлекат вниманието на децата. Дава се пример и с гумички, които не са бели, а цветни и под определена форма и децата се бъркат как да я използват.

Илиева допълва, че сухото лепило е с приятен розов цвят и има аромат, което примамва момичетата. ”Знаете момиченцата от съвсем ранна детска възраст обичат такива неща и някой съвсем лесно би могъл да си намаже лепило на устните, което със сигурност не е добре”, допълва учителят.

Радослава Илиева споделя и горчивия си опит, а именно, че в подготвителни групи, се е стигало и до поглъщане на опасните предмети.

"Децата в каквато и да е възраст, поглъщат абсолютно всичко, което им е интересно и се е случвало, дори да го скрият от друго дете да го пъхнат в устата. Има голям шанс да отиде в хранопровода, а не в трахеята, това общо взето спасява децата, ако се случи в трахеята просто...", обясни Мина Милкова, която е медицинска сестра.

Платформата "Ние потребителите" съветва родителите и учениците да четат внимателно етикетите и да не купуват принадлежности, които не са обозначени за възрастта на децата.

"Кутиите за храна и бутилките за вода, които доста често се използват в последните години, родителите да проследят дали на етикетите е изписан задължителният надпис без бисфенол А, това е изключително важно, защото ако фигурира в състава на бутилките и кутиите този химикал, може да доведе до увреждане на репродуктивната система на децата", поясни Габриела Руменова от платформа "Ние потребителите" .

При извършени проверки в Европейския съюз са открити и вредни химикали, предизвикващи алергии в дребни частици и брокат, който се използва за украса на несесери, тефтери и химикалки за училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от Наука
Какво е бъдещето на квантовите компютри?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 31 минути
Родителят като купува гума с формата на резен диня,да обяснина детето си за какво се използва и,че не се яде и точка!Какви са тия безсмислени драми?
20
0
 
1
 
! Отговори
още нещо преди 32 минути
да задължат производителите да направят гумите като курци или лайнца та децата да ги гнус да ги лапат.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 32 минути
По-голяма е опасността от псевдознания, които се пропагандират и БНТ в "Това го знам". Там в последния тур наравно са образи като Дора Габе и някакъв си рапър текстописец. Броят на американските отрепп.пки, псевдовеличия, е огромен, Според регламента, да ги познаваш, носи същото количество точки, колкото и да разпознаеш Стефан Цанев. Ама НЕ го разпознават, нито Атанас Далчев, нито Гео Милев, нито....А там се очаква да отиват от най-добрите ученици!
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
До 16 - Още 2002-ра имаше такива в първи клас. Никой не си спомням, да се беше излъгал. И тогава имаше мега простаци, де! Спомням си как един видя подобно миолвче, изтръгна го от ръката на друг съученик, отхапа гумичката и каза, че "тва има вкус на ***", а псоле го изплю в челото на трети. Ами така - провинциоалистче беше.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не, продажбата на енергийни напитки, алкохол, вейпове и т.н. около училищата не са проблем... проблем е че в книжарницата има гумичка направена пр. като резен диня... или сухо лепило (водно разтворимо) с размер на гланц за устни...
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 14 Те са много разглезени децата сега мен, ама и родителите им да купуват моливчета с украса на сладолед, панделки, морковчета и т.н..., пълна глупост :))
15
0
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 1 час
Смятай ти колко си умен, щом първосигнално вярваш на всяка глупост написана в интернет!
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
смятайте колко УМНИ са учениците, ако ядат лепило и гума заради асоциация с това как изглеждат, те животните имат повече акъл - ще помиришат преди да вкусят, ще вкусят преди да изядат, ама учениците директно - вижда - тъпче... По глупави сме от животните...
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Абе вие наред ли сте бе? Тези деца да не са ***? 15 килограмовите раници дето разнасят по цял ден са сто пъти по-опасни. Даже и улицата не могат да пресекат нормално с тази тежест, да не говорим да избягат от някаква опасност, да не говорим за уврежданията на опорно-двигателната система.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Когато бях ученик - баба ми и дядо ми бяха ходили до Москва и от там ми бяха купили гума за *** с големината на 4 сапуна. Ей тая гума колкото повече триех толкова по-голяма ставаше. Някак си поглъщаше парченца от хартията и се уголемяваше. Докато един ден в новото училище ми пребъркаха чантата и ми я откраднаха. Надявам се да е била отровна и онзи да я е дъфкал
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Като поглъщат кола, пепси и т.н..., сигурно не е вредно за тях, те за некакви си гумички се притеснили пишман родителите :))
10
2
 
1
 
! Отговори
Козарчето Салил преди 1 час
Явно някой ора сега са прогледнали .... хаххахаха
9
2
 
5
 
! Отговори
Да преди 1 час
Лепилото от 30 години е с такава форма, открихте топлата вода.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Напънът да си различен , интересен, обикновено не завършва добре. Но тоеа си е проблем на родителите.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Каква е тази новина като тези продукти са масови от поне 30 години? Спомням си че миризливите гумички не триеха добре, а лепилата тип "червило" не лепяха толкова добре колкото тези от тубичките. Не си спомням да е имало толкова глупаво дете, което да ги е консумирало орално. Ако сега се появява такъв проблем, явно хората не могат най-елементарно да възпитават децата си вече.
6
1
 
8
 
! Отговори
Божее преди 2 часа
Винаги е имало такива предмети. Ако деца пострадат от тях, значи хлапетата не са особено умни. Не са на 2-3 години все пак, би трябвало да могат да съобразят тези неща.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Сега забелязах, че статията е на жена, това обяснява всичко :)) Навремето какви неща сме поглъщали, но все още сме живи, но сега е рев за всяко нещо :))
4
0
 
5
 
! Отговори
Българ преди 2 часа
А така разпрострянвайте ги тия новини, та да пробват бройлерите...
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Кое е опасното, че нещо не разбрах, или пишман родителите на децата съвсем са се разглезили :))
2
1
 
9
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 2 часа
Естественият подбор в действие :). Надявам се да има и лауреати на известната награда "Дарвин" :).