Висш магистрат излиза в отпуск заради "Октопода"

Веселин Пенгезов: Нямам нищо общо с престъпната група
25 мар 2010 17:42,
57
Висш магистрат излиза в отпуск заради "Октопода"
Веселин Пенгезов. Снимка: БГНЕС

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, за когото се появиха публикации, че е свързаният с "Октопода" магистрат /след изявлението на МВР-шефа Цветан Цветанов от сряда, бел. ред./, излиза в отпуск, докато не се изясни случаят.

Това обяви самият Пенгезов на пресконференция във връзка със скандала.

"Няма срещу какво да се защитавам, излизам в отпуск, за да се изясни случаят, и искам с молба до главния прокурор да се проверят всички твърдения в медиите, че съм съпричастен със задържаните при операцията", каза магистратът.

Той заяви, че публикациите срещу него са поръчка, а след проверката на прокуратурата ще си търси правата и прикани Висшия съдебен съвет също да се заеме с казуса. Каза, че след това ще заведе дела за клевета.

"В края на краищата, на министър Цветанов му е фикс идея да арестува един съдия. Ами, нека да ме арестува". Така Пенгезов отговори на въпрос чувства ли се част от сценарий, в който трябва да бъде арестуван съдия.

Той обясни, че председателят на ДАНС Цветлин Йовчев му е казал, че в агенцията има анонимен сигнал срещу него.

Пенгезов разказа, че ден по-късно съпругата му, която е била служител на ДАНС, също е била извикана и запозната с анонимния сигнал.

Сигналът бил написан на диалект и гласял: "Генералу, взел пари и ги разделил с подчинената си Мина Топузова и след това дали на състава, за да освободят Хамстеру".

Това се случило дни преди гледането на мярката за неотклонение на Антон Петров – Хамстера, който бе арестуван при операция "Наглите".

"Някой иска да упражня натиск, явно това има връзка с мярката на Антон Петров", каза председателят на Апелативния съд.

Още по темата

"Много хора искаха много неща от мен, но не ги получиха", допълни Пенгезов.

Той посочи, че споменатата в сигнала Мина Топузова не е била в състава, гледал делото срещу Антон Петров – Хамстера, а съпругата му започнала работа в ДАНС с връзки, като връзката била Петко Сертов /бившият директор на ДАНС, чийто съветник бе Алексей Петров/.

Пенгезов се закле в децата си, че не познава Алексей Петров, никога не е разговарял с него, както и с някого от задържаните при операциите "Наглите" и "Октопод".

Председателят на Софийския апелативен съд каза, че съпругата му познавала Алексей Петров.

"Той е бил някакъв началник там", посочи Пенгезов като допълни, че Алексей Петров се е "мотал" по тяхната служба, както по незнайно какви причини се е мотал в цялата служба.

Той уточни, че жена му е напуснала ДАНС по свое желание, тъй като не можела да търпи обстановката в агенцията. Това станало дни след гледането на мярката на Алексей Петров.

Той обаче допусна, че атаката срещу него може да е организирана от Алексей Петров. Въпреки че не се познавали, Пенгезов бил помолен от бившия съветник в ДАНС чрез посредник да се откаже от надпреварата за поста председател на Военно-апелативния съд.

Веселин Пенгезов е председател на Софийския апелативен съд от средата на миналата година. Преди това той оглавяваше Военно-апелативния съд.

Изборът на Пенгезов бе атакуван пред Върховния административен съд от Даниела Атанасова и Ирина Петрова, които също кандидатстваха за поста, но съдът отхвърли жалбите им.

Срещу избора на Пенгезов тогава се обявиха и магистрати от Апелативния съд, а Съюзът на съдиите осъди решението в декларация.

Името на Веселин Пенгезов се свързва и с друг скандал – вечерта на 28 май, когато в катастрофа край Бакаджика загинаха 17 души и бе обявен национален траур, той отпразнува рождения си ден с шумно частно парти и над 50 гости в резиденция "Лозенец".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
8
 
! Отговори
Марин преди 14 години
мошеническа държава
14
1
 
6
 
! Отговори
чичо преди 14 години
А други хора от ГЕРБ му поднасяха поздравления.Ей на това му се вика шизофрения в стил ала Булгария.Кои ли са тези хора или ще трябват анонимни свидетели да ги разконспирират.
13
1
 
14
 
! Отговори
чичо преди 14 години
Името на Веселин Пенгезов се свързва и с друг скандал вечерта на 28 май, когато в катастрофа край Бакаджика загинаха 17 души и бе обявен национален траур, той отпразнува рождения си ден с шумно частно парти и над 50 гости в резиденция "Лозенец".Е само неговото ли име то няма логика.Нали той е рожденника? Ами другарят Миков ,радетелят за развитието на МВР.Титана от гр.Видин той къде беше на рождения ден на шефа на служба КОС? Не при другаря Пенгезов беше.И се криеше като мишка нали е Мико Мау
12
2
 
4
 
! Отговори
1111 преди 14 години
***-zna4i sgafil si- v otpuska. ako si zatunal do u6i-po4ivka s ekzoti4na destinaciq,a ako si ba6 "nagyl" i "nedosegaem"-te pra6tat poslanik... e, pri tezi sankcii i poo6treniq 6te 4akame da stanem bqla dyrjava s evropeisko pravosydie.
11
0
 
10
 
! Отговори
bakalova преди 14 години
aide be..edin da padne i da se sruti cyalata piramida
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като гледам кви мустаци е загладил,май нема да е много честен,а
9
1
 
4
 
! Отговори
коко преди 14 години
you bet and not alone count me in
8
5
 
18
 
! Отговори
коко преди 14 години
"В края на краищата, на министър Цветанов му е фикс идея да арестува един съдия. Ами, нека да ме арестува" Пенгезов, Пенгезов виж какви ги говориш! Дано Бойко и Цветанов устискат фронта и не ги убият, защото са малцинство сред глутници вълци. Ако това което ГЕРБ правят му се вика "полицейска държава" аз предпочитам да живея в нея,а не в досегашната. Случващото се в РБ ми напомня филма "Недосегаемите" и борбата на държавата с мафията в началото на миналия век в Чикаго. Хепиенд за изстадалия народ
7
3
 
22
 
! Отговори
Кисинджър преди 14 години
Мръсно, корумпирано псе! Няма такова нещо некорумпиран съдия в България! Тези хора са най-долната *** и едни от основните виновни за състояниято на държавата ни. Ако Борисов и Цветанов съумеят да прочистят съдебната ни система (защото тя самата никога няма да се прочисти, понеже всички са навързани като свински черва) ще имат моят глас и подкрепа винаги. Колкото и на разни комунисти, депесари и всякаква друга ***, немилееща за България да не им харесва!
6
17
 
4
 
! Отговори
Цицерон преди 14 години
Някой си е тръгнал на лов ...за съдии. Каквото падне.
5
1
 
16
 
! Отговори
Темида преди 14 години
Със сигурност лъже и трябва да е зад решетките много време.Много обича кръчмите но когато трябва се крие - мишок.Само ако са го снимали с какви хора се среща ; този мишок и вече да е в клетката.
4
19
 
2
 
! Отговори
Цицерон преди 14 години
Почтен човек е.
3
1
 
17
 
! Отговори
цецо преди 14 години
много почнаха да се заклеват тия от ,,независимата съдебна система,, нещо са гузни ,май
2
0
 
13
 
! Отговори
чичо преди 14 години
Тоя няма ли да го задържите? Взел пари.Каква хубава работа щеше да стане.я вземете и задръжте този от ДАНС ,че той е издал четата.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като му гледам физиономията на тоя ми се струва,че лъже..