Студенти протестират заради орязани субсидии

Демонстрацията се провежда пред СУ
11 май 2010 10:10,
113
Студенти протестират заради орязани субсидии
Снимка: Булфото

Студентският съвет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" организира протестна акция в подкрепа на българското висше образование на стълбите пред Ректората.

Организацията призова всички студенти на Софийски университет "Св. Климент Охридски" да се включат активно в организирания протест.

До тази крайна мярка се стигна, след като стана известен фактът, че са били орязани средствата на най-стария български университет.

Студентите протестират под мотото "Политиката днес убива образованието утре!", обявявайки се против посегателството върху правото на качествено и достъпно висше образование и дискриминирането на СУ.

С последното намаление от 10% на бюджетната субсидия на университетите годишната издръжка на работещите и студентите е намалена на 1885 лв.

Синдикатът подкрепя протестите на Софийския университет и на Българска академия на науките.

Доц. Лилия Вълчева, председател на Синдикат Висше образование и наука към КНСБ, посочи, че общият брой на работещите във висшите училища е около 21 500, а студентите са 150 000.

Общо това са 172 500 души във висшите училища. Субсидията от 361 млн. лв. е намалена с 36 млн. лв. и на практика годишната издръжка на работещите и обучаващите се във висшите училища от 2100 лв. е свалена на 1885 лв.

„Аз смятам, че това е драстичен показател за това какво се случва в системата”, посочи доц. Вълчева.

Тя посочи, че в текста на подписката има издигнати няколко искания. Първото от тях е висшето образование и науката да са реален приоритет при финансирането, а не просто приоритет на хартия.

„Второто ни искане е свързано със 100% изпълнение на бюджетната субсидия, като сме поставили срок в последното тримесечие да бъде реализирано, защото в Постановление 76 на Министерския съвет точно това пише, че в момента орязват бюджета, но че към декември месец ще бъде реално издължен. Ние настояваме това да се случи”, заяви доц. Вълчева.

Още по темата

Третото искане е свързано със стартирането на нови преговори по бюджета за 2011 година. „Така се размиват политиките в държавата, че ние забравяме за предстоящите преговори по новия бюджет”, коментира доц. Вълчева.

Четвъртото искане е за такива бюджетни субсидии и във висшите училища, и в БАН, които да позволяват да се договарят заплати не на остатъчен принцип.

Подписката ще започне във всички висши училища и в институтите на БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
17
 
! Отговори
От О'СУ до Dami преди 14 години
Разбира се, не сте Дамианаки :-) А български елит е имало само в епохата на Възраждането. Днес, уви, чалгата е мислене, позиция, поведение и избор - личен, обществен и политически. Владеят наивитетът, завистта, озлоблението и егоцентризмът. Те са фундаментът на стагнацията, резигнацията и... деградацията.
93
0
 
17
 
! Отговори
Maria преди 14 години
Да,ръководителката на въстанието в Атинската политехника днес е част от най-висшия политически елит на Европа!А"нашата" комисарка е"внесена"от WB.Нямаше ли достоен български продукт за този пост,а трябваше да се номинира жалката Желева,за да се наложи вносът.Ето я разликата.В ставащото с висшето образование можем съзря умисъл.Да няма възможност за създаване на истински национален елит.Как се нарича това да обезглавяваш нацията(си) откъм възможности да създава свои елити? И европейски ли ви звучи
92
0
 
17
 
! Отговори
Maria Damianaki преди 14 години
Благодаря.Разбира се не съм Мария Даманаки,с Дамианаки напомням за нея: Ръководителката на въстанието в Атинската политехника през 1973 г.,днес еврокомисар.Ако Даманаки не се беше борила като студентка,Гърция днес нямаше да се бори за достойнството си.И друго говори биографията на Даманаки.За смяната на елитите, която е жизнено необходима на България.А от къде ще се вземе новия елит български-от студентската скамейка на българските университети или ще ни го внасят във форма на Дянкоф или екс цар
91
0
 
15
 
! Отговори
От О'СУ до gmo преди 14 години
Просторечието, цинизмите, негативното обобщение са твоята автобиография/характеристика! "Аргументите" ти са самоизобличение на неуспял кандидат-студент/"порязан" от Биолчев невежа; самоизобличение на умствено GMO, ровещо вини за фиаското си в биографиите на преподавателите - в стила на комсоца! Същата плеяда учени НЕ ТИТУЛОВАХА СИНА НА Т. ЖИВКОВ!
90
2
 
14
 
! Отговори
гмо преди 14 години
dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2007/10/08/384403_su_pravi_neiasna_sdelka_s_atraktiven_imot_v_sofiia/dnevnik.bg/bulgaria/2007/11/12/397180_proverka_ustanovi_desetki_zakononarusheniia_v_su/"големите български учени" здраво лапат!!!Е те така се прави наука! Браво на "големите български учени"!!!
89
0
 
17
 
! Отговори
О'СУ преди 14 години
Браво, г-це/г-жо Damianaki, Вашите коментари са сред малкото (за жалост) трезви и компетентни реакции - Вие сочите един от ключовите аспекти в българското образование. И проблемът не е, че някакво "мегатурбо" излага на показ приматските си визии, проблемът е, че и "управниците" не са чували, чели или проумели Нобеловия лауреат Гари Бекер и стойността на неговия механизъм за финансиране на висшето образование. Инцидентно мерналата се идея за студентско кредитиране глъхне в политическия популизъм.
88
3
 
14
 
! Отговори
gmo преди 14 години
"големите български учени" - Некадърни пияндурници, назначени по Партийна линия. Цял живот на държавна копаня угоявани като прасета.
87
2
 
14
 
! Отговори
gmo преди 14 години
Ха-ха-ха-ха....... Избягваш темата за биографиите на "големите български учени". Ама като се поразровиш, ще откриеш интересни неща. Като за това, че майката на един от "големите български учени" е взела дейно участие в процесите срещу католическите свещеници. Дали е случайно, че синчето и е назначено за "професор"? Само мога да си представя жалката картинка - отива тъпата червена *** при Тодор Живков и се моли: "Другарю Живков, наш Гунчо /Биволчо/ много иска да стане професор!"
86
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
УНСС the best!
85
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
330 е семестъра
84
1
 
16
 
! Отговори
О'СУ преди 14 години
И още инфо за ползвателката на телесни прийоми в "завършването" на българска филология (?!): споменатите учени не са само преподаватели в СУ, а УЧЕНИ, ПИСАТЕЛИ, ДРАМАТУРЗИ... ; не можеш да ми бъдеш "колега", не само по специалност, а и по грамотност - "на куп" :-))) - е, как да не му "шари погледът" на К. Топалов при подобна въпиюща неграмотност?!
83
0
 
18
 
! Отговори
O' СУ преди 14 години
"Девойко" с лигаво умалително "manuelche", преподавател не е само този, на чиито лекции си бил или те е изпитвал. А "коцкарството" не е отрицание на ума на визираните от теб преподаватели и се проявява само при *** "студентки", което си е било снизходителна екстра (вероятно си прототип на героиня от "Бъди благословена", но не се чувстваш такава!). Искрено съжалявам обаче, че пропуснах да назова Симеон Хаджикосев и Розалия Ликова сред почитаните от мен учени!
82
3
 
18
 
! Отговори
АЛООО преди 14 години
ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ТА КОЙТО МОЖЕ И Е РЕШИЛ ДА УЧИ ЩЕ НАМЕРИ НАЧИН ДА УСПЕЕ. В МОМЕНТА АЛАРМАТА Е ЗА ПАРИ, АМА АКО ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ ПЛАТЕНО, ТО НЯМАШЕ ДА СЕ БУТАТ ТАМ *** И ПУЛЬО И КОЙТО ЗАВЪРШИ ЩЕ СЕ ЗНАЕ, ЧЕ НАИСТИНА Е ИНВЕСТИРАЛ В ОБРАЗОВАНИЕТО СИ, А НЕ Е САМО ЗАРАДИ ДИПЛОМАТА.
81
5
 
14
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
О'СУ, какви велики учени те гонят?! Кой е велик учен? Ай, чак нямам думи...Само като му видиш на Кирил Топалов погледът как шари по изпитите, ти става ясно колко е велик. И ти с тая българска филология да не мислиш, че си завършил нещо, а, колега?
80
0
 
16
 
! Отговори
О'СУ до gmo преди 14 години
Точен nickname:"gmo"(!) - с овцата Доли сте се "поинтерИсували" от биографиите на големите български учени :-))) и мъчително сте стигнали до извода, че на клонингите и мутантите е позволено да ги коментират. ПоинтерИсувай се коя е майката на gmo-тата!
79
0
 
18
 
! Отговори
nina преди 14 години
Чета и не вярвам на очите си. Много от написаните мнения са явно доказателство за последствията от лошата образователна система у нас и за постоянното й безпаричие, уж поради криза. То не бяха кризи, то не бе чудо! За всичко все кризата е оправдание. Само дето много от говорещите за кризата са с препълнени джобове.
78
0
 
17
 
! Отговори
Maria Damianaki преди 14 години
Да беше чел мегатурбо - например Гари Бекер. Това би ти обяснило защо и кои хора учат. А с ника ти мегатурбо едва ли би разбрал нещо от Гари Бекер и от набутването да знеш езици и други мизерии. Не е за теб, не е за теб.
77
0
 
16
 
! Отговори
Deltichko преди 14 години
Мене ако питаш, най-правилно е да се пише СУ ,,Св. Климент Охридски", ама то е друт въпрос...
76
3
 
16
 
! Отговори
gmo преди 14 години
Тия твои преподаватели са най-обикновени пияндурници и крадци. А в Йейл, Харвард, Оксфорд тях не биха ги взели и за хигиенисти - прекалено са мързеливи! А за Боян Биолчев се поинтерисувай как е станал професор, коя е майка му , и т.н.
75
0
 
17
 
! Отговори
Пази Боже от такива преди 14 години
Вземи и се застреляй !!! Прекрати това твое гнусно същесвуване !!! Ти си позор за ЧОВЕЧЕСТВОТО