Поръчано и платено: Оплюй го във форумите!

Заражда се нова мръсна професия: критик в интернет
Обновена: 6 ное 2010 10:08 | 6 ное 2010 10:03,
402
Поръчано и платено: Оплюй го във форумите!
Снимка: БГНЕС

Що е то "професионалист в оплюването"? Tова е най-новата професия - дори и в България. Въпросният "критик" броди по цял ден из интернет, за да излива омразните си коментари срещу противниците на онези, които му плащат. Така започва материалът на радио Дойче веле, озаглавен „Оплюване по поръчка“.

Професионалният критик в интернет броди из онлайн-изданията на вестниците, из блогове и форуми от всякакъв вид. Работата му е удобна: професионалистът в оплюването може да работи и от вкъщи по пижама.

Влад Урсулеан от Букурещ например бомбардираше интернет-пространството с обидни коментари по адрес на двамата най-силни кандидати за президентския пост в Румъния по време на предизборната кампания през 2009 година. 

Поръчител беше партията на третия кандидат. Онова, което тогава никой не знаеше, е, че младият мъж е журналист и всъщност прави това заради журналистическо разследване.

"Всеки ден получавах по e-mail списък с 30-40 линка към статии в различни онлайн-издания и към цял куп блогове и форуми. Към тях се прибавяше и списък с "посланията", които трябваше да публикувам като коментари под статиите. Например, че Траян Бъсеску е виновен за лошата ситуация в страната или че съперникът му на изборите Мирча Джоана е престъпник. Тоест, ставаше дума за директни нападки срещу кандидатите" - споделя журналистът пред радио Дойче веле.

Журналистът намира поръчителите си чрез Фейсбуук. С помощта на фиктивни акаунти той става член на групата на либералите и бързо е вербуван за сътрудник. 

В България критиката в интернет също може да донесе пари, обяснява социалният антрополог Харалан Александров пред Дойче веле.

Действително има усещане, че определени постинги са ясно мотивирани от партийна принадлежност. Така че самото обвинение в това, че си платен форумец, е част от това агресивно говорене, което обезценява и атакува гледната точка на другия. В този смисъл българските форуми са едно много нецивилизовано място, отбелязва Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още по темата: оплюване по поръчка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Плюващият ,вика те тези плюват.
280
2
 
0
 
! Отговори
якодим преди 13 години
ооо ти ли си?
279
4
 
3
 
! Отговори
гоце преди 13 години
модераторчетата, признайте си че плюете. вие сте т.нар. харп. няма форум, дето да не е обсебсен от вашата жалка престъпна шайка!
278
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мизерния ***-автор на статията е снимал *** си....
277
2
 
5
 
! Отговори
Плюнка преди 13 години
Ами държавата като е замязала на плювалник,какво друго остава-да плюем!!!!
276
4
 
5
 
! Отговори
маде ин итали преди 13 години
за гоцевците, станишевците, азеровците, масларовците, въобще за цялата каста плюенето по несъгласните с тях е просто призвание.
275
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво открихте топлата вода :) Вестникът, за който работех преди, взимаше кеш за всяка статия, плащаш и хоп поръчваш музиката :) Не бяха лоялни на никой освен на парите :D Днеска БСП са велики, утре ГЕРБ та така.... И на такъв махленски език пишеха, че чак ме беше срам да ги качвам в нета.... Та оплюването за пари ни е известно, дайте нещо по- интересно...
274
2
 
1
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
ейййй,#301, най-после един смислен коментар!
273
3
 
0
 
! Отговори
маде ин итали преди 13 години
плащат ми - плюя навсякъде.
272
2
 
0
 
! Отговори
Луната преди 13 години
Хахахах 6:30 е и залезе
271
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комунистите отдавна имат такива хора! Дори имам приятел казва се С. Шиваров, който се занимаваше точно с това на миналите избори! Сега виждам, че Парванов е пуснал агенти из форумите да храчат ...
270
3
 
12
 
! Отговори
До пост № 285 преди 13 години
Сигурен съм , че пишещите по форумите в България не получават пари от партии. Ние сме друго племе. Ако започнат да ни плащат няма да работим. Българите сме *** ( аз съм в това число).Плюем наред (съдя по себе си) Костов, Симеон,Станишев и сега Борисов. А последният защо ? Той спечели изборите. Бива да го оставим да управлява както може. С дефицит (днес) в държ.бюджет от 2 мрд.лв., плюс 2 млрд.лв. в общ. осигуряване той и без нас е потънал. Но ми идва отвътре да напиша поне една дума-мутра.
269
3
 
9
 
! Отговори
Тони преди 13 години
Българи, за нас оплюването е национална черта. То е хоби. не се поддавайте на комерсиализация! ние си го правим отсърце
268
6
 
9
 
! Отговори
долу БКП преди 13 години
Тъпите рустутутки и активисти на БКП по цял ден плюят по форумите и го правят заплатено, но никой не им се връзва. все по-гнусни стават колкото са по активни.
267
2
 
9
 
! Отговори
Професионало преди 13 години
Мо'ем да плюеме 10 часо, 6 дни в седмицата със скорост 40 плюнки/коментаро в час. Стигам до 50 плюса / минуса в зависимост от целта. За оферти търсете ме по IP-то....само сериозни предложения молим !
266
2
 
5
 
! Отговори
Слънцето преди 13 години
Изгрях!
265
3
 
2
 
! Отговори
физкултурнико преди 13 години
аве как стаа таа работа ве? Открехнете ме и аз да изкарам некой лев веее! Дагае, че плюем по кой ми кажете.
264
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес-а си признаха. Браво ! Това се казва доблест!
263
3
 
9
 
! Отговори
Най -после истината преди 13 години
Много силно попадение на Дойче Веле да се обърне към точният човек Харалан Александров.Той е личен приятел на изпълнителя на тази дейност за България и приложението на "политически" пропагандатор-надничар.За съжаление и десетте ратайчета работят за СДС и ДСБ срещу ГЕРБ. Поддържане на тема във форуми чрез различни акаунти 1500 лв. / месецстандартен пакет - Петима души поддържат различни акаунти и извършват следните дейности: следят зададена тема в електронните издания и се изказват по нея; участват активно в поне два тематични форума, като се старят да поддържат актуален интерес към зададената тема; следят подобни теми в специализирани блогове и се изказват по тях, лансирайки определена информация или гледна точка.
262
13
 
12
 
! Отговори
Форумко преди 13 години
Искам парите си. Толкова плюя правителството, а никой не ми плаща. Срамота!