Румен Радев за Гарелов: Разделяме се с една епоха в журналистиката

Близки и приятели почетоха поклонението
7 сеп 2024 19:31, Петър Бойчев
21
Румен Радев за Гарелов: Разделяме се с една епоха в журналистиката
Снимка БГНЕС

Прощаваме се с една от най-забележителните личности на българската журналистика. Това заяви президентът Румен Радев за журналиста Иван Гарелов. Държавният глава присъства на поклонението пред Гарелов в столичната църква „Св. Седмочисленици“.

Известният журналист почина в „Пирогов“ на 3 септември след продължително лечение. Той бе в кома с тежка черепно-мозъчна травма след инцидент през месец юли.

Разделяме се с цяла една епоха, в която се полагат основите на свободна, обективна, просветена журналистика. Иван Гарелов беше в челните редици на тези процеси със своята ерудиция, професионализъм и със своята смелост да отстоява истината докрай. Ще липсва много най-вече на младите журналисти, той ги подкрепяше много. Водената от него „Панорама“ наистина успя да се превърне в национална институция. Ще ни липсва, добави още Румен Радев.

Близки, приятели и колеги изпратиха журналиста Иван Гарелов, който почина в „Пирогов“ на 3 септември след продължително лечение. Той бе в кома след тежка черепно-мозъчна травма, която получи при инцидент през месец юли. Поклонението пред Иван Гарелов бе в софийската църква „Св. Седмочисленици“.

Ще го запомня завинаги като човек, като професионалист, като явление, като легенда, каза пред медиите журналистът Бойко Василев. Може би, най-голямата от многобройните заслуги на Иван Гарелов беше, че той създаде демократичния телевизионен език на младата българска демокрация. Само това да беше - е много, каза още Василев.

Гарелов беше от малкото, които създаде школа, имаше ученици, научи ти на професионализъм и на ценности, заяви пред медиите журналистът Уляна Пръмова. Той беше много жизнен човек. Ужасно много уважавах в него качеството да живее в днешния ден, да иска да изживее днешното време, а миналото само да му е биография. Така ще го запомня само с добри чувства, каза Пръмова.

Той може да бъде запомнен с много неща, но най-вече с това, че беше безкомпромисен към репортажа, каза пред медиите журналистът Весела Петрова. Ако в него няма всички компоненти, репортажът не е, или статията, книгата не е. Считам, че е привилегия, че съм го познавала. Той е създал журналисти. Това не всеки го прави. Много малко хора създават, заяви Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Общество
Рокери събират пари за линейка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
още две години преди 1 седмица
Този пак намери повод да напомни за себе си.
20
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 седмица
За съжаление ,не се "разделяме" ,защото преобладават придворните лакеи като него,не само в журналистиката.Ако може да говорим за епоха - това е Кеворк Кеворкян ,не е угоден ,защото неговото "остро перо" е с безпристрастни принципни позиции ,които отстоява и ненавижда приспособенците към конюктурата на всяка власт. .
19
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
нагаждач от класа
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Един от тези , които обуначиха българския народ и заедно с опростачването на Трифонов ни докараха до днешния ден. Ако има Ад и справедливост вече ври в казана....
17
1
 
6
 
! Отговори
хюго капет преди 1 седмица
И двамата сте от една и съща ватническа епоха. Смърдух до смърдуха
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
разделяме се с такъв франкенщайн като доносник-журналист, дано да няма действащи агенти в момента
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да почива в мир!
14
8
 
12
 
! Отговори
Гражданина Георгиев преди 1 седмица
Да, разделихме се с епохата на ДС-ченгетата журналисти! Колкото и да му е мъчно на льотчика с кремълско самосъзнание, в България повече тези срамни времена никога няма да дойдат. Да живее ЕС, НАТО и партньорите ни от САЩ!Собогом на поредния продажен ***! Ада ви чака всичките такива изменници.
13
1
 
14
 
! Отговори
пасарела преди 1 седмица
Никога не съм го харесвал !! Бог да го прости , въприки като комунист , солташ-к и нагаждач на величията не вярваше в Бог !! Оня пък , Василев , пише глупости бил пионер на демократичната журналистика ! Абе и ти като него , луд ли си или капата ти е луда !!!!
12
1
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 седмица
И питам сега, ИМАШЕ ЛИ НУЖДА ОТ ТАЗИ РЕКЛАМНА СЦЕНА ВЪРХУ ГЪРБА НА ВЕЛИК ЖУРНАЛИСТ?????ЗАЩО Е СНИМАН , ТА ЧОВЕКА СИ ТРЪГНА ВЪВ ВЕЧНОСТТА...ИМАШЕ ЛИ НУЖДА ОТ ТАЗИ СЦЕНА???
11
1
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
тук уважавания от мен президент се е поувлякъл..Верно,че "За мъртвия или добро,или нищо",но чак такива суперлативи за един чист опортюнист,нагаждач и агент на ДС ?.."Панорама" беше телевизионен вариант на в-к "работническо дело"..
10
0
 
9
 
! Отговори
РАЗДЯЛА С РУСИЯ.. преди 1 седмица
ЕДИН ОТ ДВАТА СУБЕКТА ЩЕ ПРЕМИНЕ В ОТВЪДНОТО...
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лицемер. На всяка манджа миродия.
8
8
 
11
 
! Отговори
Град Козлодуй преди 1 седмица
Бог да го Прости МИР на Душата му
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ял ..пил.. и топил - АГЕНТ НА ДС - цял живот нагаждач и използвач - та те тва е
6
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не че съм му фен на покойния Иван Гарелов, но беше обективен журналист - от старата школа, OLD SCHOOL.Същата школа дето създаде журналисти като Кеворкян,Димитри Иванов и Тома Томов,а сега братче гледаме виктор никоЛАЕВ,ани салич,лора крумова и прочие платена жypналя дето са на хранилka при соррошkuте HПОта!!!!Пак казвам,че не съм му фен ама да почива в мир!!!Няма да има журналисти като него вече!
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много неприятен тип ще го изтърпим още малко.
4
1
 
5
 
! Отговори
Град Козлодуй преди 1 седмица
До Анонимен Точно
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Разделиха с още един агент на ДС и КГБ. За съжаление има още много...и техните наследници, предимно в ДБ, ПП и Столична община.
2
1
 
9
 
! Отговори
Селски преди 1 седмица
Дано да се разделяме...но някои от нас се съмняват, защото знаят как обработвате слабите умове с мас медиите