"Белене" е престъпление, ребром ревнаха общественици

Гражданско сдружение против втората атомна централа
11 апр 2011 17:05,
384
"Белене" е престъпление, ребром ревнаха общественици
Проектът "Белене" е по-опасен, отколкото се твърди. Снимка: БТА

Проектът АЕЦ "Белене" е престъпление спрямо българските национални интереси, заявиха на пресконференция представители на гражданско сдружение против втората атомна централа.

В сдружението членуват Димитър Иванов, Едвин Сугарев, Огнян Минчев, Иван Сотиров, Красен Станчев и други. Представителите на сдружението искат незабавно прекратяване на проекта.

Според тях подписаният от НЕК анекс 12 към договора за АЕЦ  "Белене" представлява отказ от това, за което страните са се разбрали преди пет месеца – да създадат проектна компания. Липсата на проектна компания бе причината и RWE да напусне проекта, защото не е ясно как се менажира проектът, откъде идват парите, заяви Иванов.

По думите му с подписания от НЕК пореден анекс се изпълнява желанието на руската страна – да се върви към подписване на договор, без да има структурирана проектна  компания и без да е ясен инвеститорът.

Димитър Иванов изтъкна, че премиерът Бойко Борисов е подвеждан от хора, които имат интерес от реализирането на АЕЦ "Белене".

Председателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев заяви, че консултантът HSBC има ограничена роля за определяне бъдещето на проекта. Консултантът може да направи финансово структуриране, но не и да каже на правителството дали да реализира проекта или не, смятат от сдружението.

Още по темата

По изчисления на ИПИ минималната цена на централата ще бъде около 11,5 млрд. евро, като от тях делът на българската страна е около 4 млрд. евро. Тази сметка е направена, без да се отчита оскъпяването на системите за сигурност и на ядреното гориво, възможността за удължаване на проекта и възможността да има кражби, каза  Станчев. 

Проектът е по-опасен, отколкото се твърди, смята икономистът. Според него ако "Росатом" може да спре удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и бъде изградена АЕЦ  "Белене", зависимостта от Русия ще стане 90%.

АЕЦ "Белене" не е необходима до 2025 г. и това си личи от балансите на НЕК и заложените в енергийната стратегия на НЕК сценарии, заяви още Станчев. Той подчерта, че АЕЦ "Белене" няма да бъде изгодна и за продаване на енергията извън границите на страната, защото енергията от нея ще бъде много скъпа.  

Политологът Огнян Минчев каза, че политическите рискове от проекта АЕЦ "Белене" произтичат от факта, че с изграждането на централата ще се затвори пълният контрол върху енергетиката на България от страна на Русия.

Казусът "Белене" е престъпление срещу България, цели три правителства – на Симеон Сакскобургготски, на БСП и сегашното – на ГЕРБ, се обвързват с този казус, заяви Едвин Сугарев, цитиран от БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
3
 
4
 
! Отговори
тъп та вдлъбнат преди 13 години
последна новина от япония: правителството съобщава по телевизията,че правят заседание за ОБЯВЯВАНЕ НА АВАРИЯТА КАТО СЕДМА СТЕПЕН/ МАКСИМАЛНАТА/,заради анализа на реалната радиация и поврежданията на реакторите.
298
3
 
3
 
! Отговори
избирател преди 13 години
***!!!
297
3
 
1
 
! Отговори
Мими до 297 преди 13 години
До "Страстен с *** от" 297Ах, ти страстен и немирен старец. Ще ме скъсаш, но с какво? Нищо, важното е, че имаш желание, а както знаем, мераклиите са повече от китайците.
296
0
 
0
 
! Отговори
dqdo muno преди 13 години
e daaaaaaa ama imam pensiqka ot 1000 lv i kartofena niva.ha pomisli si .i dva apartamenta u dundurkovo.:))))
295
1
 
2
 
! Отговори
До МИТ преди 13 години
За износа не отчиташ ръста на потребление на съседните държави,а Турция тепърва ще се развива.Износа може да е и за страни от близкия изток също.Но аз също съм срещу строежа на АЕЦ Белене ако е по скъп от 3,5 млрд.евро.
294
2
 
2
 
! Отговори
Страстен с бастун от преди 13 години
........Бабо Мимо, ша ти изкъртя дъртата сли*ва......убищавам!
293
3
 
2
 
! Отговори
dqado muno- Мими преди 13 години
Муно, и ти си ми симпатичен, но не си ми нито акъла, нито на образованието.
292
0
 
2
 
! Отговори
do mit преди 13 години
lele i topqa go zagubihme.I toqa se previrna v mit.haqde prestani be.i bez tova nikoi ne 4ete napisanoto.
291
1
 
5
 
! Отговори
dqado muno преди 13 години
Mimooooooooooooooooooooo ubi4am taaaaaaaaaa.na4i kakvo bilo.vraga spi no baba Mimi nikoga.
290
8
 
3
 
! Отговори
Мит 5 преди 13 години
Мит 5: Вече са похарчени 1.2млрд лева, затова не трябва да спираме Похарченото за АЕЦ Белене се оценява на в рамките на 1.2-2млрд лева, предимно за консултанти и оборудване, като тези пари биха били загубени ако проектът се прекрати на този етап. В поведенческата икономика това се нарича sunk cost fallacy, или буквално пилеене на пари. Всяка рационална инвестиция изисква периодично оценяване на доходността и ако очакваните печалби са отрицателни, проектът се прекратява и така се намаляват щетите. А държавата се държи като пристрастен комарджия, който залага жена си и децата си, за да си върне проиграната къща.
289
5
 
5
 
! Отговори
Мит 4 преди 13 години
Мит 4: АЕЦ Белене ще гарантира енергийната сигурност на България Ако дефинираме енергийна сигурност като диверсификация на трасетата и доставчиците на енергия, то АЕЦ Белене не изпълнява задачата. Привидно за да се дистанцираме от повторна руска газова криза, държавата сключва договор с руски подизпълнител, който ще строи централа по руска технология, която ще се захранва с руско гориво.Ако дефинираме енергийна сигурност като намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси с нестабилни и неуправляеми цени (Министерство на икономиката и енергетиката, юни 2010), то АЕЦ Белене отново не изпълнява задачата. Цената на урана през 2006-а е $40, през 2007 стига върха си от $138, за да падне отново до около $50 днес (UX Consultingpany). Стабилни цени няма.В последния проект на енергийна стратегия четем, че енергийната сигурност е елемент на националната сигурност и предпоставка за икономическа стабилност (Министерство на икономиката и енергетиката, юни 2010). Не е ясно обаче как АЕЦ Белене ще допринесе за икономическата стабилност на страната. Икономистът Георги Ангелов отдавна предупреди за истинската опасност от една държавна гаранция (Ангелов, 2009). Държавна гаранция ще означава за инвеститорите, че България на практика е взела този заем, което ще нанесе сериозен удар върху кредитния рейтинг на страната, държавните облигации, а оттам непреките разходи по централата са трудни да се изчислят. Единствената добра новина е, че министърът на финансите отказва да даде такава гаранция (Дневник, 2010).
288
0
 
3
 
! Отговори
Do muno 287- Мими преди 13 години
Аз може да съм по- възрастна, но хващам още око защото гледам положително и оптимистично на живота, освен това имам собствено мнение и бръчките ми не са от старост, а от страстни незабравими вечери.
287
2
 
2
 
! Отговори
до мит 2 преди 13 години
нещо много сбъркано си написал тук с това копипействане: че сме внасяли 70% от тока си. ТОВА Е ТАКАВА СЕРИОЗНА ЛЪЖА И ГЛУПОСТ, ЧЕ НЕ РАЗБИРАМ ЩО ЗА ЧОВЕК СИ! БЪЛГАРИЯ ИМА ЕНЕРГИЙНИ МОЩНОСТИ,КОИТО ЗАДОВОЛЯТ КОНСУМАЦИЯТА НИ ЗА ВЪТРЕШНИ НУЖДИ САМО С 40% ОТ ТЯХ. ОСТАНАЛИТЕ 60% РАБОТЯТ ЗА ИЗНОС И ТОВА Е МНОГО,МНОГО ОТДАВНА.
286
2
 
5
 
! Отговори
Ставам костовист преди 13 години
Изглежда само у него е останал капка здрав разум.......или не са го достигнали златните рубли ?
285
3
 
2
 
! Отговори
льохМАН преди 13 години
285 значи никой не може да предскаже какво ще е търсенето?Абе откъде знаят турците, че им трябва още една АЕЦ и ще я строят до Резово?Що не мислят като нас-да си купуват ток, а не да го произвеждат.То дорде са баба потута-дядо и го набута.Кати изпуснем пазарите на АЕЦ, там ще продава AES.
284
1
 
5
 
! Отговори
do baba mimi ot muno преди 13 години
mimoooooooooooo,da ne zabravish protezite da svalish.
283
5
 
5
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
Продажниците на Сорос отново искат да яхнат властта ??
282
5
 
5
 
! Отговори
Мит 3 преди 13 години
Мит 3: АЕЦ Белене ще изнася електричество Никой не може да предскаже какво ще е търсенето на електричество когато АЕЦ Белене е готова. Централата е прекалено голяма за нуждите на местния пазар, затова трябва да се разчита на износ. Но докато съседните държави бързо покачват мощностите си е неразумно да очакваме България да продължи да изнася ток със сегашното или нарастващо темпо. На Балканите има големи проекти в строеж за над 8,500 МВт (Бойко Димитрачков, E.ON България, 2009). Ако добавим и Турция, която преди няколко месеца подписа с Атомстройекспорт за строежа на 4,800МВт на Средиземно море, то след 10 години е малко вероятно някой да има нужда да внася ток от България.Правителството очаква недостиг на електричество без втора атомна централа. Според нас далеч по-удачно ще е България да се откаже от АЕЦ Белене и всички съпътстващи рискове, като вместо се фокусира върху други варианти като удължаване на живота на 6 и 7 блок на АЕЦ Козлодуй или участие в проектите на други страни. Много по-евтино и гъвкаво би било за България да участва в румънското разширяване на АЕЦ Чернавода, или в турската атомна експанзия, срещу изкупуване на електричество на фиксирана цена.
281
0
 
7
 
! Отговори
За 278 преди 13 години
В Обединеното кралство бият през пръстите за няколко хиляди паунда, а у нас ако консултираш за милиони казват, че си велик хидролог или полицай. Няма измъкване от блатото. Прав е Чърчил. От тук започва Ориента.
280
0
 
4
 
! Отговори
278, 279 преди 13 години
e te tova e ne4oveshko ve4e.e.a mamata na foruma.hodi da pi6e6 disertaciqa.

Спонсорирани публикации