Църквата "клекна" за отчетата с картончета от ДС

Това стана след почти месец умуване от страна на Светия синод
Обновена: 29 дек 2011 09:36 | 29 дек 2011 07:11,
62
Църквата "клекна" за отчетата с картончета от ДС
Снимка: Булфото

Църквата най-накрая внесе в Комисията по досиетата списъка с висшия клир.

Това стана след почти месец умуване от страна на Светия синод дали да предостави данните и да се отворят досиетата на свещениците.

Първоначално те се съгласиха, а само ден по-късно се отметнаха.

Основният им аргумент бе, че Българската православна църква е традиционно вероизповедание, а не просто религиозна общност и затова не подлежат на проверка.

Въпреки всичко от Светия синод са пратили списъка, обяви пред БНР шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

От 15 000 до 30 000 лева глоба грозеше БПЦ, ако не бе внесла искания от комисията списък.

Според Костадинов ситуацията около досиетата на свещениците е изкуствено създадена.

Преди няколко седмици по идея на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и на Неврокопския владика Натанаил синодът възнамеряваше да не предаде данни за проверка на комисията под предлог, че Българската православна църква не е "религиозна общност", която подлежи на проверка по закона за досиетата, а е "вероизповедание".

Юристи обаче ги обориха с тълкувателно решение на Конституционния съд що е то "религиозна общност".

Актът бе изтълкуван като опит на владиците да избегнат отварянето на досиетата. Стана ясно обаче, че законът за досиетата не може да бъде заобиколен.

Засега се знае за двама владици с минало в ДС - обявения от комисията Старозагорски митрополит Галактион и Йосиф, отговарящ за САЩ. Той призна за досието си и помоли за прошка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В църквата трябва да има държавен контрол, като във всека една друга институция и крадците и изнасилвачите на деца, да си понасят отговорността. Защото как да уважаваш една институция, когато калимявките и станаха символ на кражби и безбожие. Разпределението на огромни парични потоци от дарения, игрите с църковни земи, своеволията с манастири и имения - всичко това е подигравка с обикновения човек. Е докато се подиграват с мен, не искам да им гледам лукавите физиономии и няма да вляза в църква!
41
0
 
6
 
! Отговори
Православен преди 12 години
Църква ли е или не , и какъв е тоя ляв уклон, какви са тия меки китки ?!... Еп.Теодосий , еп. Антоний Западноевропейски, eп. Григорий игумен на Троянският манастир-хомосексуалисти, еп.Данаил и игумена еп.Серафим Мелнишки в Роженския манастир също, в най-големият български манастир Рилския също игумена Еп.Евлогий и събратята му, за Семинариите вече на всички е ясно какво се случва с децата ...*** духовници , мутренски лимузини ,хотели на Митрополит Натанаил в Гоце Делчев и Халкидики
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И по 5 минуса да сложите, истината е такава - всички сме част от църквата и каквито сме ние - миряните и клирът, такава е и тя. Висшия клир го вижда всеки, а ние долу си мислим, че никой не ни вижда. Затова грешници хулят други грешници. Всеки вижда сламката в чуждото око, но не и гредата в своето. Защота може и да не караш скъпа кола, но като нямаш любов към ближния и изливаш отрицателните си чувства във форума, не си по-добър от владиката, когото обвиняваш.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека си се разраства Православието, но да не го употребяват за политически цели. Тук някакъв дивак обяснява, как католиците имали Йезуитски орган. Ами ако и Православната църква си създаде такъв орган, каква ще е разликата с католиците? Защо тогава да не стана католик, все едно сменям доставчика, *** простотиите...
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Православието не е унищожено - пример са поместните църкви в Гърция, Кипър, патриаршиите в Александрия, Йерусалим. Православната църква в САЩ се разраства. БПЦ ще остане и ще устои, вярвам в това.
37
2
 
8
 
! Отговори
о. Стефан преди 12 години
БПЦ винаги е била *** на властта. И сега е така, и преди при комунистите беше така. Комунистите измислиха патриарха, по образ и подобие на сталинския патриарх Тихон, негов съученик на В.Червенков. БПЦ винаги е била в услуга на Руската църква, и на техните светии, като например св. адмирал Ушаков, Св. Ал.Невски признати само от Руската и Българската църкви. БПЦ никога не се е грижила за никого, освен за себе си, тя забрави и избитите десетки свещеници след 9.9.44.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как може един духовник, който трябва да е пример за душевна чистота, да подпише договор за сътрудничество със каквато и да било светска организация, още повече с репресивния апарат на държавата, който се занимава и с ограничаване на свободата и даже на религиозната свобода? Подписвайки такъв договор за сътрудничество, той е поставил на риск името на цялата Църква, защото ето сега излиза наяве и хората какво ще си помислят за църковните Отци?
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичките ходят да се обучават в Москва, там така ги индоктринират, че стават най-обикновени шпиони на руската държава. Защото и Руската православна църква не е църква, а поделение на КГБ и сега на ФСБ. Православието отдавна е унищожено от комунистите, само балъците вярват на поповете и служат на Сатаната. Има и свестни попове, но за Бога, мислете, бъдете критични.
34
1
 
6
 
! Отговори
за 32 преди 12 години
Църквата е повлечена в калта от висшия клир продал душите си на червените ***..........не от паството, деде
33
2
 
6
 
! Отговори
Предположител преди 12 години
Сигурно имат повече доносници от ръководството на ДПС......таз червена *** не заслужава да и целуваш ръка, а да вземем тоягите и да ги натирим......то не бяга далавери с имоти , скъпи коли и хомо разврат............голям пример за миряните , няма що
32
10
 
3
 
! Отговори
Митрополит НАТАНАИЛ преди 12 години
Оставете тия досиета , скандали и обругаване на църквата Майка. Към всички кръстени православни във форума Ви предупреждаваме: - като повличате Църквата в калта, вие тъпчете и самите себе си, защото сте част от нея. Смирете се и се покайте !
31
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Към всички кръстени православни във форума - като повличате църквата в калта, вие тъпчете и самите себе си, защото сте част от нея.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще има ли поне един митрополит,които да не е бил агент на ДС?Дпо 1989 ОК на БКП назначаваше клира по места.Църквата у нас остана безучстна и встрани от промените за разлика от полската католическа църква,която ги поведе.Само от този факт става ясно принадлежността на висшия клир към ДС.Това е ПОЗОР!
29
0
 
6
 
! Отговори
алооо,.. преди 12 години
АЙДЕ ВСИЧКО НА -----СВЕТЛО !КОЙТО НЕ Е ВИНОВЕН ,НЯМА ЗА КАКВО ДА СЕ ПРИТЕСНЯВА ...!АМА РАБОТАТА МАЙ, МАЙ,...ОТИВА НА 90%,....ДОНОСНИЦИ В Бг !ПИЯНИЦИ И СЕКСМАНИАЦИ ----ДОКАЗВАТ ГО ПОСТОЯННО !
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека да кажат кои от нашите попове са доносници, агенти и т.н. , но да кажат и за ходжите, за равините, за пасторите, за разните гуру и изобщо за всички вероизповедания и секти
27
6
 
2
 
! Отговори
onzi преди 12 години
абе *** секретни служби винаги е имало и ще има що не циврите сега срещу данс кое е по различно тайните служби управляват държавите в цял свят
26
0
 
12
 
! Отговори
кл преди 12 години
Исус изгони търговците от храма,а сега поповете търгуват църквата и печелят от нея
25
0
 
6
 
! Отговори
селянин преди 12 години
На който не му харесва от попчетата да си подаде оставката и ще го извадят от списъка за проверка.Бог няма да им се разсърди.Даже ще се зарадва от постъпката им.
24
1
 
15
 
! Отговори
кл преди 12 години
някой знае ли поне един поп да е издал касова бележка или фактура като взема пари за погребение,кръщене и т. н.,защо данъчните не ги проверяват.това са безотчетни пари
23
2
 
3
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
До 4.Анонимнико,поради что се от името срамуваш?В спора се ражда истината,но тъй като те е срам или страх да застанеш зад думите си,пиши,за да се роди истината,не цапай форумите,ето ти адрес karailiev.c***abv.bg