Църквата "клекна" за отчетата с картончета от ДС

Това стана след почти месец умуване от страна на Светия синод
Обновена: 29 дек 2011 09:36 | 29 дек 2011 07:11,
62
Църквата "клекна" за отчетата с картончета от ДС
Снимка: Булфото

Църквата най-накрая внесе в Комисията по досиетата списъка с висшия клир.

Това стана след почти месец умуване от страна на Светия синод дали да предостави данните и да се отворят досиетата на свещениците.

Първоначално те се съгласиха, а само ден по-късно се отметнаха.

Основният им аргумент бе, че Българската православна църква е традиционно вероизповедание, а не просто религиозна общност и затова не подлежат на проверка.

Въпреки всичко от Светия синод са пратили списъка, обяви пред БНР шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

От 15 000 до 30 000 лева глоба грозеше БПЦ, ако не бе внесла искания от комисията списък.

Според Костадинов ситуацията около досиетата на свещениците е изкуствено създадена.

Преди няколко седмици по идея на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и на Неврокопския владика Натанаил синодът възнамеряваше да не предаде данни за проверка на комисията под предлог, че Българската православна църква не е "религиозна общност", която подлежи на проверка по закона за досиетата, а е "вероизповедание".

Юристи обаче ги обориха с тълкувателно решение на Конституционния съд що е то "религиозна общност".

Актът бе изтълкуван като опит на владиците да избегнат отварянето на досиетата. Стана ясно обаче, че законът за досиетата не може да бъде заобиколен.

Засега се знае за двама владици с минало в ДС - обявения от комисията Старозагорски митрополит Галактион и Йосиф, отговарящ за САЩ. Той призна за досието си и помоли за прошка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
7
 
! Отговори
тцЪ преди 12 години
Честно казано Църквата има значение единствено като стожер на културното развитие на даден народ. Защо през Възраждането са искали отделна църква? Защото това е най-сигурния начин да покажеш, че си от отделна народност. Който си е вярващ, няма нужда някой брадат дядо да му отслужва литургия. За съжаление нашата Църква е налазена от ятаци още от комунистическо време и вече няма нищо общо с това, което е била по-рано.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
shte kleknat ne a mi i gyz im shte celuvat
20
1
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
ДС не прощаваше на никой, така че никаква прошка за ДС!
19
1
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Нерде Ямбол,нерде Стамбул!Извади си мозъка от фризера,притопли го и тогава вече се обаждай!:)
18
0
 
13
 
! Отговори
NAT преди 12 години
Блажиш ли, блажиш ли, другарю попе ???
17
0
 
0
 
! Отговори
ha-ha преди 12 години
aide sega tiq "'duxovnici'' da slqzat malko ot s-klasite i da izlqzat na ulicata kudeto sa istinskite xora koito vqrvat samo v Bog...i da reshat koe im e po-vajno kartonchetata ili kletvata pred krusta
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бог ще ги съди, тези духовници, които са нарушили първо обетите си към Него. А Бог иска от нас да прощаваме. Работата с досиетата на духовниците ще послужи на нови кариеристчета със скъпи часовници, които са може би много по-лоши, ще послужи за усилване на неверието, ще послужи за разрушаване на още от така и така малкото останало...
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истинските мъченици прощават за причиненото им зло и се моят за мъчителите си. Къде виждаме това, братя християни, братя българи? Тази мъст в душите ни, ще ни струва скъпо...
14
1
 
7
 
! Отговори
читател до 4 преди 12 години
В милиционерските глави има само една мисъл - да се затрие всяко мислещо същество, това им беше работата. И се утрепваха да работят. Наемаха и други за тази работа - отрепките на обществото. Гнусните им историйки сега изплуват, и им е притеснено, та за това лаят така като "4. Но керванът си върви, кучетата си лаят. Рано или късно и българското общество ще се очисти от тази плесен. Така както стана в Чехия, Полша, Унгария ...
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Войната срещу ДС не е ли инспирирана от ДС? Или от новите началници на старите служби?Какво се случва, освен че се нагнетява злоба, отмъстителност и вражда в обществото? Кой има интерес, ако не този, който иска да унищожи това общество. Прошката е единствения изход.
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Безбожните мерзавци, които вършеят из България още от преди освобождението от турско не са спрели мерзостите си. Предпоследните от тях наричаха себе си "комунисти". Последните, които отново са с други имена, но същите по дела не спират войната против Църквата. Народът се омерзява против духовенството. От това губи народа. Пълно е с мерзавци, които, но Бог поругаван не бива. Истината ще излезе наяве. Тогава онези с досиетата или тези, които бълват жлъч ще бъдат по-винови пред Божия съд?
11
1
 
15
 
! Отговори
читател преди 12 години
БПЦ е нищо друго освен ЕООД "Максим", и като всяко търговско дружество се умилква като пале около властта, за да има повече папкане.Срамна е историята и през комунизма, още по-срамна е сега, когато даже не си поискаха имотите от комунистите, никога никого не осъдиха за стотиците разрушени църкви, разграбени параклиси, манастири и др. Над 1200 имота са раздадени за "ползване " на ком. управници. Днес същите "клирици" ходят с ролекси и брилянтови копчета, с по 3-4 бодигардове, джипове и т.н.
10
2
 
12
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Ей, ченгенце гнусно, те и мутрите си вършеха работата, наемните убийци също си вършат работата. Онея *** дето взривиха вагона за майки с деца при Буново - и те си вършеха работата.... Доживотно ще гласувам за този политик които приеме закон че хора по какъвто и да е начин свързани с ДС нямат право да заемат ръководна длъжност, нямат право да развиват бизнес, могат да получават само минимална пенсия, и роднините им до 3то коляно и те! *** с ***, в името на една партия бяхте готови да убивате сънародници, че дори и роднини. С доноси наклепвахте всеки които ви беше неудобен, разстрел за вас бе ***!
9
1
 
14
 
! Отговори
читател преди 12 години
БПЦ винаги е била *** на властта. И сега е така, и преди при комунистите беше така.Комунистите измислиха патриарха, по образ и подобие на сталинския патриарх Тихон, негов съученик. Кирил пък беше съученик на В.Червенков.БПЦ винаги е била в услуга на Руската църква, и на техните светии, като например св. адмирал Ушаков, признат само от Руската и Българската църкви.БПЦ никога не се е грижила за никого, освен за себе си, тя забрави и избитите десетки свещеници след 9.9.44.
8
2
 
11
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Едни си вършили работата , други пък са си почивали в Белене заради тях..Ако не си виждал най-близкита си 10 години и още толкова да незнаят дали си жив друго шеще да пишеш.
7
2
 
11
 
! Отговори
До№4 преди 12 години
ПИШЕШ ГЛУПОСТИ ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕШ ЗА :РАБОТАТА: КОЯТО СА ВЪРШИЛИ ИЛИ СИ КОМУНИСТИЧЕСКО ***. ПИТАЙ ПОСТРАДАЛИТЕ И БЛИЗКИТЕ НА УБИТИТЕ И ИЗМЪЧВАНИТЕ ОТ СТРАНА НА ТЕЗИ ***
6
3
 
8
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
До паразит4: Ти на това работа ли му казваш бе,мръсен червен ***,съсипал на кой знае колко хора живота
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина е било изключително гнусно-да доносничиш за хората,които истински са вярвали в Бог.Защото тяхната вяра в Бог е била контрапункт на "вярата" в правотата и непогрешимостта на Партията.Ето затова са писали доноси срещу тях!
4
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да си заврат в задните части тези,които настояват за отварянето на досиетата!Всеки си е вършил по някакъв начин работата,а тези,които сега реват за отварянето,просто са им завиждали! А ненормални много-като този по- долу Цветан Караилиев!
3
3
 
17
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Идва ред поне за покаяние.Как може да си се обрекъл да служиш на Бог и в същото време да доносничиш на най-атеистическата и човеконенавистна комунистическа власт?Не знам как тези така наречени хора могат да спят спокойно,и ако вярват в Бога,не ги ли е страх от гнева Му?