Пенчо Славейков от 50-левката сложи противогаз

Пореден протест срещу шистовия газ събра десетки в центъра на София
Обновена: 10 мар 2012 16:01 | 10 мар 2012 13:53, Бойчо Попов
130
Пенчо Славейков от 50-левката сложи противогаз
Снимка: БТА

Няколко десетки протестиращи настояват за окончателна забрана за проучването и добива на шистов газ у нас на протест пред паметника на Патриарх Евтимий в София.

Заради обвиненията, че са „платени агенти на Русия“ събралите се раздаваха и изображения на банкнота от 50 лв., на която Пенчо Славейков е с противогаз, предаде БТА. 

Още по темата

Сред исканията на събралите се е участието на представители на гражданските инициативи и на учените при създаване на специална комисия за проучване на шистовия газ.

Протестиращите издигнаха лозунги "Баба Марта е с нас, не на шистовия газ", "Българино, излез и защити земята си", "Чиста вода, здрава земя" и "Не на добива на шистовия газ в България".

Необходимо е още да бъде създаден нов Закон за концесиите, тъй като настоящият "отваря широка врата за ограбването на природните ресурси на българската държава", смятат демонстрантите.

„Хората останаха с впечатление, че когато има забрана, всичко тръгва по мед и масло и всички са щастливи, но за съжаление, нещата не стоят така. Ставаме свидетели на промени, които така подготвят почвата, че в момента, в който тази забрана влезе в сила, всички ще започнат да работят спокойно", заяви Марияна Христова от Гражданската инициатива срещу добива на шистов газ.

Демонстрантите настояват и за промяна в Закона за опазването на околната среда, която да задължи за да са длъжни всички фирми да огласяват методите си и да оповестяват технологиите, които използват. „Тази промяна изобщо не беше дискутирана", добавя Христова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
8
 
! Отговори
777 преди 12 години
ВДИГАЙТЕ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА /А ОТТАМ СЕ ВДИГА ВСИЧКО /,ЗА ДА КЛЕКНАТ ЗА ШИСТОВ ГАЗ .ДА МОЖЕМ ДА СИ ВЗЕМЕМ КОМИСИОННАТА ,ПЪК СЛЕД НАС И ПОТОП .НАЛИ, УПРАВЛЯВЯЩИ ДА ,НО НЕ БИ, ПО СКОРО ЗА ВАС ПОТОП.НО ТОЗИ ПЪТ БЕЗ НОЕВ КОВЧЕГ.
20
3
 
8
 
! Отговори
Уикилийкс преди 12 години
ВЪВ ВОДАТА СЕ ДОБАВЯ СМЕС ОТ СИЛНО ОТРОВНИТЕ ТОЛУЕН И БЕНЗЕН.ТОВА СА ДОБАВКИТЕ, КОИТО СЕ КРИЯТ ОТ ОБЩЕСТВОТО.
19
4
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
Лудницата на позитано ли те пусна?
18
5
 
6
 
! Отговори
Медии лизачи! преди 12 години
Всеки един протест в страната, практически е срещу ГЕРБ и лично срещу ББ и ЦвЦв!Родните лизачески медии никога не го споменават, а платените гербаджийски драскачи мажат всяка тема срещу ГЕРБ в Интернет
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди 2 месеца по телевизията излезе студентка по педагогика или философия и спореше с инженер и експерт по добив газ и на всеки довод тя му отвръщаше с " не е така, грешите", а тя нямаше и идея за какво говори. Не му даваше думаа да изложи теорията си, че не чак толкова страшно и няма такива апокалиптични картини, каквито описват. Личи си, че са платени ..В момента няма добив на шистов газ, а защо водата е ***, кална, за нищо не става?
16
9
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
поддръжниците на шистовия газ са американски агенти!
15
10
 
6
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ами айде бе еколози питайте си господарите ..що нема терминали.. и връзки .. с турция и гърция ? :) що не протестирате .. и не ревете за това .. ЩОТО Е ИЗГОДНО НА ГАЗПРОМ ДА НЯМА .. :)
14
6
 
7
 
! Отговори
Калин преди 12 години
НА 20 МИЛИ .. ОТ МОРСКАТА ГРАНИЦА РУМЪНЦИТЕ И ЕКСОН МОБИЛ... ПРОУЧВАТ НАХОДИЩЕ :) ТУК *** ДУПЧАТ ОТ 50 ГОДИНИ НАД ПЪТ И ПОД ПЪТ .. СЕГА РЕВАТ .. АНТИ БИЛИ :)смешки нелепи, че и неграмотни
13
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Антибългарският ПРОТЕСТ!*** за 50 лв.!***!
12
6
 
20
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Ей, ***!!Като не щете руски газ - има газ от Турция и Гърция, при това ЕС плаща връзките!!! Има танкери за втечнен газ и може да се купува и американски (нали е евтин???)Но на Добруджа НИКОЙ НЯМА ДА ПОСЯГА!!Айде сега от простотия и да се изтровим!!!
11
9
 
6
 
! Отговори
Калин преди 12 години
НЕ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ НАЙЛОН ТОРБИТЕ .. ПЛИКЧЕТА РАЗНИ.. И ОПАКОВКИ, СРЕЩУ ДЕПАТА ..АМА ИНАК ЕКОТА :) ПАТРИОТИ БИЛИ.. АЕ СМЕШКИ ЦЯЛ СВЯТ ЗНАЕ ЧИЙ ГО ОБСЛУЖВАТЕ
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно колко от" протестиращите" са наясно с шистовия газ?За дневния хонорар-50 лв беше на 14.12.2012 в София- би трябвало поне малко да се образоват.ТакА :долу всички газове,които не са руски!Цена на пр,газ в САЩ-85 долара.БЪЛГАРИЯ -460 долара.Слава на ГАЗПРОМ!Да се заклеймят Полша,Румъния,Естония,Унгария Китай които ще тровят населението си,земята си и т.н.А техните ети колони спят ли"Ротфронт,венсеремос!
9
6
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
шеврон забъркани ли са в нещо не е на добро ,дъщерна компания на рокфелеровата стандарт ойл, станала печелно извстна с монополизма и безкрупулните си практики и рекет над конкуренти , за рокфелер и излишно да споменавам какви *** са !
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А Къде са тези екоактивисти, когато протестираме срещу вискоите цени на горивата??? И учени от БАН доказаха, че това са спекулации на някои заинтересовани лица и няма такив аопасности, ама нали сме все учени тук и разбираме от всичко, заова сме на дъното
7
12
 
9
 
! Отговори
Калин преди 12 години
КОГО ОБСЛУЖВАТЕ .. БЕ .. ЕКОЛОЗИ НЕ СТЕ, КЪДЕ ИЗЛЯЗОХТЕ ТАКИВА ЕКСПЕРТИ.. ОТ УЛИЦАТА ЛИ?РАЗНИ ***.. тръгнали да ни обясняват как ставали нещата :) докато си пробутват версиите нищо не става ..на по добре :) ама кому требе на един скот.. важното е .. шланга на газпром да търкат
6
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей *** в далеч по напреднали развити държави се добива щистов газ значи не толко страшен колко си мислят някой *** , без шистов газ всяка година ще плащаме все по скъп газ на монополиста Газпром защото обикновенните газовите находища се изчерват а със това цените ще фърчат у въздуха.
5
12
 
7
 
! Отговори
Спас преди 12 години
взе яко да ми писва от тези т.н. екоактивисти....от къде на къде ще си налагат мнението. Понеже поляците и румънците са много прости затова ще бъдат независими, силни и проспериращи, а ние понеже сме много "умни" ще сме последната издънка на Европа. Без собствени енергиини ресурси няма радикална промяна в стандарта на живот и независимост... аз искам дебат и повече информация за шиста, а не само някакви всявания на страха за края на света
4
7
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
*** са пословични предатели много ясно ,че ще искат шистов газ ,*** !
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде да изчакаме, да видим Полша колко ще цъфне и върже с добива на шистов газ, и когато изреват на умряло, че са станали на лунен пейзаж, пак ще си говорим? Няма да е луд Шеврон, че иска да яде баницата....
2
4
 
20
 
! Отговори
Професора преди 12 години
Не защото са демократи,а защото са национални предатели като Костов,който разпродаде България и който изработи декларацията в парламента,че възродителния процес е бил етническо прочистване.