Протест срещу високите цени на горивата

По няколко десетки автомобила се събраха в различните градове
Обновена: 25 мар 2012 17:28 | 25 мар 2012 17:28, Елка Василева
61
Протест срещу високите цени на горивата
Протест срещу високите цени на горивата се проведе в различни градове в страната. Снимка: БТА

Протест срещу високите цени на горивата се проведе в различни градове в страната.

Във Варна десетки автомобили, пешеходци и мотоциклетисти блокираха цялото движение по бул. „Мария Луиза” в двете посоки, предаде агенция “Фокус”. Шествието срещу високите цени на горивата и дупките по пътищата във Варна стигна до булевард „Владислав Варненчик”. Трафикът по бул. „Мария Луиза” в посока Червения площад не беше спрян, но движението беше затруднено. Протестиращите развяваха българския трибагреник и призоваваха преминаващите да се включат в протеста.

Автошествие и пешеходци преминаха по бул. „Княз Борис Първи” и по „Сливница”, като в знак на протест срещу високите цени на горивата участващите не караха колите си, а ги бутаха, за да докажат, че нямат пари за бензин. Участваха над 30 автомобила. В шествието участваха също мотоциклетисти и пешеходци, които се присъединиха по-късно към автоколоната. Протестиращите носеха плакат „Варна е най-добрият град за крадене в България”.

Автомобилно шествие срещу високите цени на горивата се проведе и в Бургас. Участваха над 30 автомобила. Колите се движеха с нормална скорост с натиснати клаксони, а някои развяваха и трибагреници. Колите тръгнаха с близо час по-късно от предвидения за начало 15.00 часа, тъй като се изчакваше събирането на повече автомобили.

Около 50 автомобила се включиха в третия протест срещу високите цени на горивата и скъпия живот в Пазарджик. Участниците този път са значително по-малко от втория протест, но успяха да блокират движението на изхода за София и образуваха дълги колони от автомобили по улиците, по които преминават.

В края на протеста в центъра на Пазарджик ще бъде организирано и пешеходно шествие, което ще завърши с окачването на националното знаме с траурна лента на дърво на площад „Константин Величков” в памет на всички дадени жертви от 23-годишния преход. Недоволството и този път премина спокойно, а участниците в него заявиха, че следващия път протестиращите от всички градове в страната ще се съберат на национален протест в столицата, тъй като до момента управляващите се правят, че не виждат какво се случва и не чуват техните предложения. Даниела Гаджева, организатор за Пазарджик, припомни, че протестите не са политизирани по никакъв начин и никъде до момента не са се развели политически лозунги.

В столицата също се състоя протест срещу високите цени на горивата. Пред Народното събрание дойдоха по-малко от стотина души. Събралите се носеха плакат "Не сме ЛУКови глави", имаше скандирания срещу монопола. Пред парламента присъстващите надуха клаксоните на леките автомобили и освиркаха властта.

По-рано по бул. "Васил Левски" около стотина млади хора скандираха обидни лозунги срещу властта, пееха националния химн и подканяха гражданите да ги подкрепят. Първите в групата теглеха празни туби за горива с въжета.

В протеста срещу високите цени на горивата в Благоевград се събраха над 20 автомобила. Освен полицейско присъствие и журналисти протестиращите бяха придружени и заснети от оператор с камера, което е по идея на Инициативния комитет срещу полицейското насилие. Първи на протеста пристигнаха полицейски власти, както и „паякът” в Благоевград, който е в готовност да вдигне всеки неправилно паркиран автомобил.

Дни преди протестът председателят на Инициативния комитет срещу полицейско насилие Ангел Гаджев пусна в интернет пространството решение на комисията срещу полицейско насилие, което гласи, че заради полицейския натиск се налага да има оператор на мястото на протеста, който да заснеме действията на протестиращите и по този начин записът да служи като доказателство, че няма неправомерни действия от страна на протестиращите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
8
 
! Отговори
3 преди 12 години
факт е, че цените са мн високи, обаче улиците в делнични дни са пълни с автомобили, задръстванията никога не изчезват. Та питам тогава: след като е скъпо, защо карате колите си? Аз използвам градски транспорт.
26
3
 
6
 
! Отговори
benzidzijata преди 12 години
hora razberete benzina shte stane 3.20lv za lityr
25
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Да спрем колите за седмица, но масово да видим тогава...! Аз лично така направих, като потреблението е максимално ниско тогава ще се разшават...Но де тази смелост от българина -ще вземат да помислят другите ,че не е добре финансово... А това с митингите е добра идея но липсва инфо кога точно се провежда. Аз, ако знаех за днес положително щях да се включа дори и други хора да поканя. Хора не купувайте скъпото гориво без нужда, постоянно гледам една кола един ***! Егати престижа!
24
2
 
12
 
! Отговори
777 преди 12 години
ПЪРВАТА РАБОТА НА НОВИЯТ МИНИСТЪР ,НА ЕНЕРГЕТИКАТА И ИКОНОМИКАТА. БЕШЕ ДА ВЪРНЕ, ОТНОВО НА ДНЕВЕН РЕД ,ВЪПРОСА ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ .ТИХОМЪЛКОМ, НАДЯВАЙКИ СЕ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ КЛЕКНАТ, ПРИ ТЕЗИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА .ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЗЧАКВА МОМЕНТА, СЛЕД ТОВА Е ЯСНО .ВМЕСТО РАЙСКА ГРАДИНА, ЩЕ СИ ИМАМЕ ПУСТИНЯ. ВЪПРОС НА ВРЕМЕ И МАНИПУЛАЦИИ.ДАНО НЕ ИМ СТАНЕ НОМЕРА.
23
5
 
18
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Това протести ли са бе, смешна работа, събрали се стотина коли в няколко града и това било протест. Докато не стане като д Гърция, да блокираме цялата държава, няма да стане. И да се поиска незабвна оставка на Боко и правителстовото му от некадърни простаци. Ако ще Сергей да се върне, по-добре отколкото този *** пожарникар. Ама не сме единни, това е. Не съм чел всички коментари тук, но съм убеден, че има хора, и то много, на които тези цени не им пречат, напротив-протестите им пречат.
22
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Докато БОКО не подаде ОСТАВКА цените няма да спаднат, помнете ми думите !!!!
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото добива на суров петрол стига зенита (пикът, след който печалбите не могат да компенсират инвестициите при добива, освен ако не се увеличава цената) и го преминава, толкова повече петрола ще поскъпва и никога няма да поевтинее. Факт, който не може да се избегне. След преминаване на пика на добив, сондите започват да засмукват пясък и други нечистотии. Допълнителното пречистване оскъпява горивото.И да се протестира и да не се, това е положението.
20
0
 
7
 
! Отговори
666 преди 12 години
Emi ako naistina iskate da protestirate si sprete koli i motorite za 3 4 meseca mesto da hodite da protestira i da sipe 40 leva benzin za protesta.Az taka napravih.Taka prosto im ste iasni kato bial den oligarsite she dignem malko cenite she protestirat i taka iznenadaite gi s misul pakajete 4e mislite ednakvo ina4e ne pravite nisho kvo da ne o4akvat
19
1
 
6
 
! Отговори
До 38 преди 12 години
Левчо, ако ставаше толкова лесно всеки щеше да си внася гориво, не е разрешено
18
4
 
3
 
! Отговори
do 23 преди 12 години
Tи нещо не си добре.И как така го измисли, че САЩ са виновни за високата цена на горивото в България?Ти си гений на мисълта, признавам те!
17
1
 
4
 
! Отговори
кондьо преди 12 години
охааааа тази с очилата наистина бива!Давам и два и пиисйе да си сипе кило бензин ако напраи един
16
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ало, що не идете да протестирате пред американското посолство бре ***? Поради имперските амбиции на от Америка ще плащате по 20 кинта на кило бензин скоро време.
15
3
 
18
 
! Отговори
Пешеходец преди 12 години
Всички тия протестиращи са като посрани тийнейджъри, много скачат, много викат и в крайна сметка после пак сипват бензинче, нафтичка и газчица за 10 лв., за да ходят на кафе в студентския град. Аз не протестирам (няма смисъл), купих си колело и ограничих 250 лв. разход за нафта, за да ходя на работа и да си плащам паркинга на колата. Малко е, но направят ли го повече хора ще има някакъв резултат.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
cenata na nefta ska4a na svetovnite borsi 6toto e na iz4erpvane.taka 4e 6te prodaljava da poskapva.nai malko lukoil moje da napravi ne6to za da svali cenite.tajnata istina
13
1
 
29
 
! Отговори
hihi преди 12 години
явно за много хора не е проблем цената, щом е толкова слаб протеста :)))))))))))))))
12
15
 
6
 
! Отговори
до Златев преди 12 години
Да позная ли, че си роб с жалка заплата до 1к, който никога не е направил нищо в живота си?
11
10
 
10
 
! Отговори
нерез преди 12 години
Тази на снимката с ичилцата бих я опрашил
10
16
 
29
 
! Отговори
Златев преди 12 години
... И да протестирате, и да не протестирате - нищо няма да се промени. Като толкова много искате евтино гориво - внесете си бе! Хайде да ви видя - направете конкуренция!!Ама като се ***, да не дойдете пак да висите на Лукойл???
9
4
 
18
 
! Отговори
5897 преди 12 години
добре беше нали като цената на бензина беше под 2лв за литър... и под 1лв за газ
8
4
 
10
 
! Отговори
Якошиба Удопара преди 12 години
Станишев е виновен............