Селата се обезлюдяват, 70% от българите предпочитат града

В селата живеят 2.1 млн. или 28% от населението
31 мар 2012 18:35,
184
Селата се обезлюдяват, 70% от българите предпочитат града
Все по-малко българи предпочитат да живеят на село. Снимка: архив, Reuters

В българските градове живеят около 5,3 млн. души, от които 2,5 млн. мъже и 2,7 млн. жени, показват данните на НСИ  от последното преброяване у нас. 

В  селата са концентрирани около 2,1 млн. българи, от които 1,048 млн. мъже и 1,081 млн. жени. В процентно съотношение жителите на градовете в България значително преобладават над тези от селата - 71 на сто към 28 насто.

Данните на НСИ показват още, че през 2010 г. в градовете у нас са се заселили около 103 хиляди души, а в селата - два пъти по-малко - около 47 хиляди души.

Подобна тенденция за обезлюдяване на българските села показва и последното проучване на Евростат за
съотношение на населението в градските и селските райони. За 2010 г. на 1 000 жители в градовете у нас са се заселвали 7,7 човека, а в селските райони статистиката е отрицателна - на 1 000 жители българските села са се обезлюдявали с 13,2 човека, сочи проучването на Евростат.

Данните на Евростат показват още, че в ЕС около 40 на сто от населението живее в градски условия - или около 206 млн. европейци, а почти една четвърт се намират в селските райони - или около 117 млн. европейци.

Проучването на Евростат сочи, че най-големи дялове от населението, живеещи в градски райони, са регистрирани
в Малта - 100 на сто, в Холандия и Великобритания - по 71 на сто, и в Белгия - 68 на сто. Най-голям дял от населението, което живее в селски райони, са регистрирани в Ирландия - 73 на сто, Словакия - 50 на сто, Естония - 48 на сто и Унгария - 47 на сто, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бай Иван,Живееш на село, работиш в града. Ако си предприемчив и работлив, може да работиш и на село. Възможности има.
91
0
 
13
 
! Отговори
solaris преди 12 години
Това за Ирландия 71/100 живеели в селата,ОТКЪДЕ Я ВЗЕМАТЕ ТАЗИ СТАТИСТИКА САМО В ДЪБЛИН ЖИВЕЯТ 1/2 ОТ ХОРАТА ВЪВ СТРАНАТА,имаме приятели там ходил съм 7-8 пъти,това са измислени статистики.
90
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мавродиев, за децата е по добре на село. Ще подивеят и ще се наиграят както трябва да правят всички деца - не да стоят затворени в апартамента и да излизат за час под строг контрол.Приятелите като дойдат на гости на село, на една голяма софра е съвсем по различно от 'да се видим на по бира за час' и всеки по пътя си.
89
0
 
14
 
! Отговори
бай Иван преди 12 години
тук май говорим на различни езици за съвсем различни нещаедно е да отидеш на село и да си харчиш парите, съвсем друго е от това да се препитаваш, а да не говорим колко е трудно да се препитаваш и да изкарваш пари, с които да храниш семейство
88
0
 
8
 
! Отговори
xxl преди 12 години
Щото всичкото негро от Северозапада ще се изнесе в София!Честито на печелившите!
87
1
 
19
 
! Отговори
solaris преди 12 години
Аз оставам във Варна само когато излизам и пия,вече почти не стоя в града,макар че имаме 2 апартамента,наскоро си направихме къща в едно село близо до града и предпочитам да се опъна на верандата,да се кефя на райграса и да се събираме там на тихо,писна ми от шумолевиците,на мен лично на село ми допада,дотолкова да е близо до града по магистралата за 5минути съм в града,но сутрин като се събудя ми мирише на трева и цветя,имаме си англ.пъб и уикенда с англичаните мачове само,3 плажа на 2 км са ми
86
0
 
11
 
! Отговори
xxl преди 12 години
Не прочетох всички коментари щото стигнах до един дето предлага да си внесем виетнамци и китайци да работят в земеделието. И понеже имам голямо въображение си представих как чужденците мигат на неравни интервали пред пустите полета с открадната продукция.Смях, смях, въздух не мога да си поема.Така е в Северозапада. Много негро, много чудо, няма какво да яде, няма какво да пуши, няма какво да пие.Спасението е поне още пет години правителствата да не поглеждат на северозапад и ние сме спасени.
85
1
 
16
 
! Отговори
Мавродиев преди 12 години
Единственото, което ме спира да ида да живея в някое село са децата и приятелите. Другото го изоставям веднага, като първо ще метна телевизора!
84
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А лелее, как искам да ида на село! Зелено, чисто, тихо! Не ми се стои в тая гнусна и смръдлива София вече!С гадни, гнусни и зли хора, мръсни улици и смръдлив въздух!
83
3
 
7
 
! Отговори
мооо сте зле преди 12 години
мислите ли че някъде в Европа има хора които да се препитават от дребно селско стопанство
82
6
 
4
 
! Отговори
ицо преди 12 години
Това е положението:Мнго си прав колега страшно многоо хора решиха че големия град е тяхното призвание и успех,ама то видиш ли не се оказа точно така....Идва и вика ей тука било СФ. даваи иляду лева заплата и не ми са обяснявай,ако не щеш аз другаде ке одам...Това е някакво странно нещо което се случва,той дошъл от майна си райна и вика давай 1000 лв,тва някаква мярка ли е станало за столицата не знам?Ама лошото е че и не иска да работи,само виак давай илядо лева....Нямам думи...
81
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
79Напротив. 2-*** съседи са ми ***. Много добре се разбираме. Нищо не ми е изчезнало последните 4 години. Работят, грижат се за къщите си, гледат градини и те. Проявиш ли уважение, получаваш уважение. Просто е.
80
0
 
6
 
! Отговори
Елизабет преди 12 години
Защото не им се работи, на кой му се копа като гледа "бедните" какви коли карат.
79
1
 
21
 
! Отговори
Р-29РМУ-2 преди 12 години
Днес.бг, много добрър избор на снимка по темата, тя обяснява защо хората не искат да живеят на село! Много бачкане на къра, никакви условия за живот - липса на медиц. обслужване, бъдеще за младите, да не говорим, че това , което произведат тези нещастни хорица на полето, *** им го крадат и са работили както се казва за тоя "дето клати гората"! Селата след 30-на год. ще изчезнат напълно, а ще ядем вностите *** -домати, чушки от Турция!
78
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"УЧИШ НАРОДА ДА НЕ РАБОТИ , САМО ДА ЯДЕ И ПИЕ"Това го научихме след 1989-та, драги :) Сега да работиш е по желание. И да работиш, и да не работиш, ако спазваш закона си бедняк. Ако не спазваш закона - все едно е дали работиш или не, но поне имаш реален шанс да успееш.Преди 89-та, вярно - работеше се лабаво, ама се работеше задължително...
77
3
 
0
 
! Отговори
бай Иван до 77 преди 12 години
и ти имаш акъл колкото човек от 16 век
76
3
 
14
 
! Отговори
новата власт преди 12 години
Продадохте си бащините къщи и ниви за без пари или за една панелка в София.Тези панелки след 10 г. ще са за бутане и какъв е извода 2,5 милиона граждани/селяни ще са на улицата от глупост.Който не се санира или заем до гроб или бутане на панелката.
75
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то градовете обезлюдяват, а какво остава за селата
74
5
 
0
 
! Отговори
5ко преди 12 години
да тука наще *** работят и нама нужда да кдарат.
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дойде комунизма, евреите избягаха а *** се утроиха. Имат си своя оправа, министерства, министри, съдии и адвокати. Това им е достатъчно за да се множат кто въшки. Работата и учението не им е по вкус па като не им е дадено от Господ що да мъчат занаята, достатъчно им е това че се раждат крадци и убийци на най подходящото място при най благоприятни условия.