Франция удостоява Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература

Той ще получи степен "кавалер"
Обновена: 22 окт 2024 18:16 | 22 окт 2024 18:12, Стела Стоянова
56
Франция удостоява Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература
Снимка БГНЕС, архив

Посолството на Франция в България ще удостои писателя Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература, степен кавалер.

С постановление от 4 юли 2024 година министърката на културата на Франция отличи Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература, степен кавалер.

По този повод ще се състои пресконференция, която ще предшества официалната церемония по удостояване с ордена. Тя ще се проведе на 23 октомври от 17:00 часа в Резиденцията на Франция (ул. Оборище 29).

В пресконференцията ще участват Жоел Мейер, посланик на Франция в България, Георги Господинов, писател, Мари Врина-Николов, професор по български език и литература и теория на литературния превод в Националния институт за източни езици и цивилизации в Париж (INALCO) и преводач на френски език на творчеството на Георги Господинов. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от Общество
Над 5,2 млрд. лв. сме изяли и изпили в заведенията за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
До 53 преди 2 минути
Дори не е необходимо да се чете нищо от Ленин, достатъчно е да се види къде са днес държавите прегърнали идеите му (до една диктаторски и икономически изоставащи) и къде останалите!
54
1
 
1
 
! Отговори
без упойка преди 8 минути
Най- тъжното е че страни били острие на кръстоносните походи днес дават рицарски звания на про ислямистки автори като Господинов.Ако Ричард лъвското сърце и Годфроа бяха прочели и два абзаца от този човек щяха да го обезглавят.Днес нациите на тези велики лидери са ислямизирани и се гаврят с рицарството.Господинов дословно написа преди година и половина, че България не е била под турско иго, а сме поробени при освобождението.Това е почти като да обявиш кръстоносците за ***, а исляма за прав.
53
1
 
0
 
! Отговори
43 до 46 преди 9 минути
НЕ, не съм, а и не съм ни от София, ни в София. Защо, ако съм от София, да се крия, там явно няма и помен от свобода на словото и мисълта, а ботуш. А Вие, ПСЕВДОинтелектиалците от София, мже да се жертвате , да отворите един том на Ленин от първите му статии, писани на възраст ПОД 20 години, да се ориентирате Вашият капацитет какъв е, Вашият.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
Каква ирония г-жо Хазартова, Господинов получава поредната международна награда, а Вие тънете в забрава. Започвам да си мисля, че сте предрешената Людмила Филипова (убеден съм, че я намирате за стойностен автор) :))))
51
1
 
1
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 12 минути
Това е някаква "награда" без никаква стойност. Такива "кавалери" на тоя орден има хиляди и те се раздват на кило всяка година. Орденът на френски език се казва Chevalier des Arts et des Lettres, а в Уикипедия за дадени 1603 страници, всяка от които с по около 300 "кавалери". Нещо като тиквен медал.
50
1
 
2
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 13 минути
На Анонимния офендед му свършиха аргументите и почна да отправя обиди Шопенхауер го е написал много добре в последната стратегия! Та драги ми Смехурко, колкото и да се тръшкаш черното не е бяло и Г.Господинов не е автор, а поръчков словоблудник грантаджия.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
До българин И затова можеш спокойно да се срамуваш от себе си, антибългарче посраано.
48
2
 
1
 
! Отговори
пълно падение преди 18 минути
Кавалер за един ислямист.
47
0
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 18 минути
Болшенството от четящите хора в България го знаят, но уви по Пайнер ТВ не го дават много, нищо чудно, че не сте чували за него :)
46
1
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 20 минути
Вие бивш преподавател по научен комунизъм ли сте? Ако да, радвайте се на жилището и софийското жителство, което са ви дали за това, и не се набивайте много на очи :))))
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
Интересно! Този Господинов никой не го знае в България,ама иначе го награждават чуждите посолства! Явно работи за интересите на други държави! На такива им се вика предател и ако има Върховенство на закона ,този щеше да бъде разследван от прокурор
44
2
 
0
 
! Отговори
та така преди 24 минути
наградата трябва да е за преводачката за неистовите усилия да преведе *творчеството* на този кавалер :) на френски
43
2
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 25 минути
В часовете по научен комунизъм НЕ са се преподавали мемоари ЗА Ленин. Препдавало се е например неговото произведение "Материализъм и емпириокритицизъм" , както и негови статии. Ако ви стиска, потърсете, отворете и прочетете нещо от него, поне за да се опитате да осъзнаете къде е Вашето интлектуално ниво спрямо неговото.
42
4
 
2
 
! Отговори
българин преди 26 минути
не виждам причина да се гордея с Гошето !!!
41
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 29 минути
Така са правили преди 300 години ,,бледоликите"(англичаните) с индианските племена. Малко мъниста,малко стъкълца,малко подлизурство,докато им турат ножа. Та въпроса ми е,нас за *** ли ни взимат? Англосакси,франкофони и немци ни яздят както искат,ама нали някой от нас получават шарени дрънкулки!
40
1
 
2
 
! Отговори
Рашко преди 31 минути
До невероятни тъпациА тези, които плюят по Господинов, дори нямат и аргументи за това. Най-вероятно, защото болшинството от тях са неграмотни и не са прочели и една книга през живота си!
39
3
 
5
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 34 минути
Жълтoпaвeтните oлигoфpени и тpoлoве имат само един единствен пpocташки аргумент срещу онези, които не харесват Господинов - да поставяt тъпaнaрcките си изтъркани етикети като "кoпeйки" и "маpгинaли".
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 39 минути
Г-жо Хазартова, от това, което сте написала е видно, че съвсем не сте добре с нервите, първо. Второ, за всяко написано от Вас име си струва повечко обяснение, за Вас специално как са имената без гугъл, а наистина....като за начало...
37
2
 
3
 
! Отговори
Според преди 44 минути
...Копейките, единствено награди може да раздава Ботоксовият Фюрер! Какви са тия французи? Пък на всичкото отгоре ,ще награждават ...българин ? Тия , поне Мутрафанова , питали ли са?
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 47 минути
И Лойко ще бъде нараден с орден "пасе композе" /не пр асе композе/