Върви, народе възродени

Днес почитаме светите братя Кирил и Методий
Обновена: 24 май 2012 09:35 | 24 май 2012 09:32, Бойчо Попов
102
Върви, народе възродени
Снимка: архив, Импакт прес груп

Днес отдаваме почит на делото на светите братя Кирил и Методий и на създадената от тях първа славянска азбука, наречена глаголица.

Празникът се чества за първи път у нас през май 1851 година в Пловдив по идея на Найден Геров. Като официален празник на България 24 май се отбелязва от 1991 година.

Химн на 24 май е песента „Върви, народе възродени” с текст на Стоян Михайловски и музиката на композитора Панайот Пипков.

Празникът ще бъде отбелязан с молебени във всички епархии на Българската православна църква.

Тържествено общоградско шествие ще тръгне от в 10.00 часа от Археологическия музей в София към Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Там в 11 часа е началото на официалната церемония. Шествието ще поведат столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на образованието Сергей Игнатов. По маршрута към тях ще се присъединят и ръководството на БАН, както и председателят на парламента Цецка Цачева, заедно с делегация.

В шествието ще се включи и академичният съвет на СУ "Св. Климент Охридски". Зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов пък ще открие паметник на писателя Радой Ралин в ж.к.”Изток”.

Президентът Росен Плевнелиев пък ще оглави традиционната българска делегация, която ще посети Ватикана и ще се срещне с папата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: Кирил и Методий24 май
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
11
 
! Отговори
До №50 преди 12 години
Всъщност България е една от най-бедните държави в света. По официален минимален доход сме по-зле от много африкански, азиатски и малки островни държави. И като цяло си прав. Онази България, на която се кефим по такива празници, отдавна я няма и няма да я има скоро. И сами сме си виновни за това. Подкрепям те във всичко, което казваш. Минусите могат да ти покажат само колко слепи и глупави хора има. Обзалагам се, че повечето от тях гласуват за ГЕРБ.
59
0
 
8
 
! Отговори
пък-мък преди 12 години
Какво ви става, бе *** ! Много беден речник имате и то днес точно ! "Тодор Чобанов пък ще открие ...""Росен Плевнелиев пък ще оглави..."Пък този, дето е писал, как ли пък е завършил ?
58
1
 
7
 
! Отговори
у преди 12 години
"славянска азбука" - е такова нещо нема!
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я първо си плати дълга преди да си отвориш устата....Кои остров ще давате?
56
4
 
1
 
! Отговори
загорел батко преди 12 години
кога и къде е концертите на азис и алисия? малки чалгарки олеле
55
12
 
4
 
! Отговори
АЛЕКСИС ЦИПРАС преди 12 години
ВУЛГАРИ..ВАШАТА АЗБУКА БЕШЕ ГЛАГОЛИЦАТА---АМА СЛАБАКА И СТРАХЛИВЕЦА КЛИМЕНТ ОТ ЛИХНИДА, СЕ УПЛАШИ ОТ ДЕЛОТО НА НАШИЯТ ГРЪЦКИ ДУХОВЕН БОЕЦ--СВЕТИ КОСТАС-КИРИЛЛОС ФИЛОСОФОС И СЛЕД САМО 2 ГОДИНИ МАХНА ГЛАГОЛСКИТЕ СИМВОЛИ И СЛОЖИ 20 ГРЪЦКИ БУКВИ И 10 НЕЗНАИНИ СИМВОЛИ-----Б,Ж,Ц,Ч,Ш,Щ,Ь,Ъ,Ю,Я...........!!!ТОВА Е ПОЗДРАВАТ НИ ОТ ВЕЛИКА ГЪРЦИЯ!
54
2
 
5
 
! Отговори
ХАЕДЕ ДЕЙСТВАЙ преди 12 години
of ДО *** И *** - КАТО НЕ СИ БЪЛГАРИН И НЕЩЕШ ДА ПРАЗНУВАШ И ВСИЧКО ТИ Е СИВО И ТЪПО И ПРОСТО. МЕТНИ СИ ЕДНО ВЪЖЕ И СЕ ОБЕСИ НА НЯКОЕ ДЪРВО И СИВОТО И *** И ПРОСТОТО ЩЕ СВЪРШИ ВЕДНЪЖ И ЗАВИНАГИ!
53
6
 
3
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
И да ви кажа Кирил и Методий не са българи а македонци.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Битието определя съзнанието..... жалко за празника, жалко за хората посветили се на знание и култура.За 25 години псевдо-демократичния ураган ни принизи до ***, с празни погледи, редуциран речник и консуматорско мислене. Черупка грозна и силна!
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Азбуката е българска. Славяни няма, тях по-късно ги измисли една друга империя, за да ни асимилира. Честит празник.
50
8
 
3
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
Оставям ви да си тънете в фалшивият патриотизъм , между другото ако сте патриоти нямаше да живеете като скотове и да се чудите как да изкарате месеца.БГ народът , силно казано народ е известен с една своя поговорка - ПРЕКЛОНЕНА ГЛАВА - САБЯ НЕ Я СЕЧЕ !!!А ПА ВИЕ СИ СЕ ГОРДЕЙТЕ
49
1
 
10
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Честит празник на всички българи!
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавата я правят хората ,които живеят в нея ! Без тях -няма държава.Не чакайте месията да дойде ,а се хващайте за ръце и направете нещо полезно за Вас и Вашите деца .Усмихвайте се повече и от киселия лимон си направете лимонада за да Ви стане живота по-добър .
47
2
 
9
 
! Отговори
24 МАЙ преди 12 години
НАЙ - БЪЛГАРСКИЯ ПРАЗНИК !
46
5
 
5
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
Да се чуствам горд с факта че изнемогваме финансово , че работиш само за да си платиш сметките,че не можеш да осигуриш качествена прехрана на семейството , че не можеш да осигуриш добро образование на децата си ???? ЗА ТОВА ЛИ - ДА ВИ КАЖА ПРЕДИ МАЛКО ПОВЕЧЕ ОТ 100 ГОДИНИ ПОЕТА Е КАЗАЛ ТАКА -НЕ НАРОД А *** или както го е казал Радой Ралин - ТЪРПИ НАРОДЪТ НАШ-ТОЙ ИМА ПЕТСТОТИН ГОДИШЕН СТАЖ !!!!!
45
4
 
4
 
! Отговори
a преди 12 години
Глаголицата е азбука, създадена от двама много образовани византийски учени, които са изпълнявали геополитическата воля на тогавашния император, чиято цел е била разпространението на гръцкото влияние сред славяните и огранияаване на немската култура Те са били просто слуги на византийския шпионаж и не виждам лично те, какво са направили за България. Това са сторили учениците им и тогавашните наши власти.
44
8
 
6
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
1.Най-бедната страна в ЕС.2.Най-ниски доходи в ЕС.3.Най-ниско продължителност на живот в ЕС.4.Най-корумпираната държава в ЕС.ТОВА ДОСТАТЪЧНО ЛИ Е ЧОВЕК ДА СЕ ЧУСТВА ГОРД С ТАЗИ ДЪРЖАВА ?????!!!!!!4.
43
1
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
38Ние какво сме виновни, че си *** и ***?...
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честит празник на всички!
41
1
 
7
 
! Отговори
Един от Нас преди 12 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !Бъдете ГОРДИ ,че от древните български земи е тръгнало разпространението на Славянската писменост и не пропускайте да споменавате този факт .Няма значение кой какъв се чувства ,важното е че всички ние живеем в нашата БЪЛГАРИЯ и пишем на Кирилица и това е нещото което ни обединява. А това ,че за медиите 24 май не е във фокуса на събитията им лесно може да се промени .Новините ги създаваме НИЕ .Пишете във форумите им и те ще се се съобразят с това. Добро Настроение :-)