Върви, народе възродени

Днес почитаме светите братя Кирил и Методий
Обновена: 24 май 2012 09:35 | 24 май 2012 09:32, Бойчо Попов
102
Върви, народе възродени
Снимка: архив, Импакт прес груп

Днес отдаваме почит на делото на светите братя Кирил и Методий и на създадената от тях първа славянска азбука, наречена глаголица.

Празникът се чества за първи път у нас през май 1851 година в Пловдив по идея на Найден Геров. Като официален празник на България 24 май се отбелязва от 1991 година.

Химн на 24 май е песента „Върви, народе възродени” с текст на Стоян Михайловски и музиката на композитора Панайот Пипков.

Празникът ще бъде отбелязан с молебени във всички епархии на Българската православна църква.

Тържествено общоградско шествие ще тръгне от в 10.00 часа от Археологическия музей в София към Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Там в 11 часа е началото на официалната церемония. Шествието ще поведат столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на образованието Сергей Игнатов. По маршрута към тях ще се присъединят и ръководството на БАН, както и председателят на парламента Цецка Цачева, заедно с делегация.

В шествието ще се включи и академичният съвет на СУ "Св. Климент Охридски". Зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов пък ще открие паметник на писателя Радой Ралин в ж.к.”Изток”.

Президентът Росен Плевнелиев пък ще оглави традиционната българска делегация, която ще посети Ватикана и ще се срещне с папата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: Кирил и Методий24 май
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
7
 
! Отговори
@ 16 преди 12 години
Абе в тая държава само *** ли останаха бе ? Кво ти стана на тебе младо момче ? Как може собствена азбука , дадена на десетки други народи от НАС БЪЛГАРИТЕ да ни дели от цивилизацията , това е нашата идентичност бе ненормалник , това е нашия принос в цивилизацията , *** което иска да го приемат народи , които винаги са мразили българите и си мислиш , че е заради азбуката , че румънците като ползват латинската азбука да не са стигнали небето !?
19
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
17, гордееш се с 500 години турско робство? Доста странно. Това като християните, дето празнуват уж (Не знаем какво е ставало преди толкова време) разпъването на Христос.
18
2
 
5
 
! Отговори
АХМАК - 007 преди 12 години
ДНЕС Е СПАСОВДЕН.Честито на всички булки!
17
2
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ. ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ. ПРОСВЕЩАВАЙТЕ СЕ И СЕ МНОЖЕТЕ! БЪЛГАРИН ДА СЕ НАРИЧАМ - ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕН!
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В нешно време е по-скоро "Блей, народе изродени". Сори, ама такава е реалността.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честит Празник, Българи! Трябва да се гордеем с нашата азбука и история!
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nqma nishto drugo w bylgarskata istoriya , doneslo takiwa shteti i stradaniya na bylgarskiyat narod, kato nalaganeto na towa wizantijsko tworenie - kirilicata !!!...Syzdawaneto na tazi kulturna bariera, celyashta otdelyaneto na Bylgariya ot ciwilizaciyata e osnowna prichina za wsichki nacionalni katastrofi na stranata.Ne sluchayno, wsichki narodi zapazili soite "stranni" azbuki sa w dynoto na swoeto razwitie. Bylgariya shte ostane izolirana zaedno s Gyrciya,Gruziya,Armeniya i drugi glupawi narod
13
8
 
22
 
! Отговори
АТИЛА преди 12 години
Каква славянска писменост мамичката ви безродна русофилистична ?ЗАПОМНЕТЕ :Славянски етнос НЯМА и никога не е ималоСлавянски държави НЯМА и никога не е ималоСлавянска писменост НЯМА и никога не е ималоСлавянски език НЯМА и никога не е ималоИМА БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ, БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, БЪЛГАРСКИ НАРОД И БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВАКАЗАХ !!!bulgarya.co.cc
12
0
 
14
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!Дано коментарите под тази статия бъдат само на Кирилица.Не, на Маймуницата!
11
0
 
12
 
! Отговори
Parcuc преди 12 години
Поклон пред светите братя !
10
0
 
12
 
! Отговори
Дедо Шишарко преди 12 години
Честит празник! Почитай те го че да не почитаме след време празника на светите братя Асан и Мустафа!!!
9
1
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
само гледай, как след малко ще пуснат статия, пълна с плюнки срещу България. Винаги са го правили, не вярвам сега да има изключение
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!!!
7
4
 
26
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 12 години
НАЙ- ПОСЛЕ В 9.30 ЧАСА СЕ "СЕТИХА", ЧЕ ДНЕС Е 24 МАЙ -- НАЙ БЪЛГАРСКИЯ ПРАЗНИК,И ОТ НЕМА И КЪДЕ, СЛОЖИХА ТОВА МИЖАВО МАТЕРИАЛЧЕ.Целта на този американски сайт е да възпитава *** и продажници.
6
3
 
18
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Честит празник на всички българи , а на макетата който се мъчат да откраднат нашата история само един голям среден пръст!
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние сме велика нация. Дали сме писменост на много народи! Нашата азбука една от трите официални в ЕС!
4
1
 
18
 
! Отговори
Възмутен преди 12 години
Конституция на Република БългарияЧл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
3
4
 
10
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Да, денс почитаме на делото на светите братя Кирил и Методий!! Обаче, снощи по ТВ новоизбраният президент каза неща, които са долен популизъм и най-вече безсрамие. А именно каква гордост били българские учители, преподаватели и научни дейци. По-голямо безочие от това едва ли може да има, след като умишлено се рзсипа образованието и науката, след като съвсем тенденциозно не се дават пари за тези сектори, а се наливат маса пари за полицията. Да вие честит 24 Май г-н президент и дано спите спокойно
2
4
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 12 години
Празнувайте и не се срамувайте да си направите телефона и компютъра на роден Български език не знам как може да не си уважавате собствената писменост и култура !!!Застанете срещу Софийският университет и вижте сградата отсреща където се помещава една дискотека и колко български букви ще видите защото аз видях само английски и ме хвана срам от хората където не спазват закона !!!
1
1
 
16
 
! Отговори
. преди 12 години
Честит прззник на всички българи.