Фирма за кашкавал и бръснарница с пари за наука

Борисов не предполагал, че в академичните среди се шири корупция
Обновена: 29 яну 2013 11:28 | 29 яну 2013 10:58, Веселина Йорданова
89
Фирма за кашкавал и бръснарница с пари за наука
Учени дават изявления след срещата при премиера. Снимка: БТА

Основни нарушения във Фонд „Научни изследвания“ са свързани с фирми, които са спечелили финансиране, без да имат научни изследвания в търговската си дейност, персонал, оборудване, каза Виктор Атанасов, учен от Физическия факултет на Софийския университет.

След проверката на Инспектората на Министерския съвет вчера премиерът поиска оставката на образователния министър Сергей Игнатов. След проверката и управителят на фонда Христо Петров подаде оставка.

Атанасов заяви, че не се е учудил от отсъствието на Игнатов на срещата при премиера вчера.

Още по темата

Очаквах докладът да е очернящ корупционните практики във Фонд „Научни изследвания“, имаше такива индикации, така че, както каза премиерът Борисов, г-н Игнатов още вчера беше от другата страна, посочи Атанасов пред bTV.

Корупционните практики във фонда обаче се оказали повече, отколкото учените подозирали.

Атанасов даде и примери - фирма, регистрирана в последния ден за кандидатстване, печели финансиране на стойност 480 000 лева за разработка на наносателит. Фирма, със собственик преподавател в Нов български университет, печели 300 000 лева, за да проучва нагласите на общественото мнение за музейната дейност. Фирмата се занимава с опаковане на музейни експонати.

„Корупция, която е протежирана от самия министър, защото в крайна сметка той разписва договорите на спечелилите проекти, иначе в самия фонд са се случвали много интересни и странни неща, включително и незаконни назначения, така се разбра вчера“, каза Виктор Атанасов.

Той обясни, че досега кандидатстващите проекти са били класирани и едва тогава са отивали за подпис при министъра, докато в последната година това не се е случило.

До ден-днешен не видяхме рецензии, парите отиват при проекти, които са подбрани да се финансират от близки хора до изпълнителния съвет на Фонда и до управителя на Фонда. Управителят на фонда е съсобственик в няколко фирми, негови съдружници печелят проекти по този фонд. Едва ли фирми, регистрирани в блок в „Младост“ с търговска дейност продажба на кашкавал, правят научни изследвания. Имаше бръснарска фирма, която се занимава с научни изследвания, каза още той.

Учените вече са сигнализирали прокуратурата с подозрения за нарушения, свързани с нерегламентирана държавна помощ. На срещата премиерът е съобщил, че докладът на Инспектората към МС също е предаден на прокуратурата.

Юридически обаче ще е много сложно парите да бъдат върнати от фирмите, защото поректите са разписани от министър и сумите са преведени в края на миналата година.

Културологът проф. Мирослава Кортенска заяви пред Нова телевизия, че не е очаквала премиерът толкова бързо да реши въпроса. Кортенска и Сергей Игнатов публично се обвиняваха един друг в нарушения още миналата година. Тя коментира, че след предупрежденията й за злоупотреби във Фонда, реакцията на министъра е била да я обвини във всички престъпления.

Според Кортенска премиерът не е знаел цялата истина. Той много се изплаши от всичко, което му казахме. И оставката не е продиктувана от някава невроза след референдума,  досега не е имал време, коментира тя. Премиерът казал още, че не е предполагал, че в академичните среди между професорите могат да се случват такива неща.

По думите й всички учени на срещата са били единодушни срещу Сергей Игнатов, никой от академичната общност не иска повече да работи с него.

Цяла година парламентарната комисия се мъчи да обясни на бившия министър Сергей Игнатов, но той седеше като старо соцрадио и говореше едно и също – че няма никакви нарушения, че всичко е идеално и затова не се получаваше диалог”, каза тя.

По думите й председателят на ЕК Жозе Барозу е поканил учените на среща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: фондучени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
ISINA преди 11 години
AA IDE SEGA NQKOI KOMYNIST DA NAPI6E ,KOLKO TAKIVA NEKADARNI I KORYMPIRANI MINISTRI E SMENIL STANI6EV .A PO NEGOVO VREME DAL GOSPOD DOSTATA4NO.TOLKOVA MNOGO E ZABATA4ENA DARJAVATA OT DALGOGODI6NITE YPRAVLENIQ NA KOMYNISTITE ,4E SEGA NQMA KAK ZA 4 GOD DA SE OPRAVIM,OSOBENNO KATO IMA I TAKAVA FINANSOVA KRIZA.A DA NE GOVORIM ,4E MRASOTIQTA KOQTO PRODALJAVAT DA PRAVQT KOMYNISTITE E MNOGO O4EVIDNA .6E VIDITE ,4E BELENE NQMA DA SE POSTROI ,NO STANI6EV KVO MY PYKA ,4E SE IZHAR4IHA TOLKOVA PARIZA REFERE
76
0
 
0
 
! Отговори
съвет преди 11 години
До ДимитърДа стои там, колкото и да не е хубаво. Тук само ще си похаби нервите с простаци и простакеси.
75
0
 
3
 
! Отговори
Тези искаха оставки? преди 11 години
На снимката:Христо Лафчиев - "млад учен" на 50+ години, спечелил в същия конкурс проект с ... фирма, а не от БАН, където уж работиЕмил Хорозов - чл. ***., 1 година и половина директор на Фонда, избягал след скандал с чуждестранни рецензенти. Неуспял да реализира конкурсна сесия.
74
0
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
Поздравления за доблестта на учените. Те показаха на хората, че освен отдадени на науката следят и други процеси. Дъщеря ми тази година защитава доктурантура в чужбина. За 4 г. Страната, в която се обучава е инвестирала близо 1 млн. лв. Какво да я посъветвам, след завършването й? Не казвам, че там няма проблеми, но системите са изградени така, че не се налага да се стига до Бойко Борисов. Г-н Премиер, накарайте ръководителите на системи да работят, а не скачайте от пожар на пожар. Няма време.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалкото е ,че нямаме алтернатива на изборите.Вече ми дойде до гуша от различните цветове на БКП.Още по жалкото е ,че всички си траем и им играем по свирката.
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" Фирма за кашкавал и бръснарница с пари за наука"ГГЕРБ ! ГЕРБ ! ГЕРБ! ....Yes...!!!!!
71
2
 
3
 
! Отговори
до 76 Анонимен преди 11 години
Скандала с Фонд Научни изследвания не е от днес а от половин година и нещо.Анексите за Люлин са подписвани от ББ.Та Бйко само на пътния възел на Даскалово четири пъти ряза лента.А за качествено строителство да не спорим,хем си правим околовръстно/южна дъга/ хем си караме и канута по него.
70
1
 
7
 
! Отговори
до F.U.C.K. преди 11 години
И какво стана - Дянков НЕ се оказа прав за БАН.Раздават суми не по шуробаджанашка линия а по гербаджииска.Иначе защо ще си ходи Игнатов.Нали преди 10 дни ГЕРБЕРИТЕ в просветната комисия на парламента прие че няма нарушения.
69
0
 
5
 
! Отговори
SyS преди 11 години
Четете Алеко Константинов.
68
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб - няма нови фабрики - има нови данъци - вика му се събираемосткакто на лихварството - банкерство- ръста на приходите от данъци а не от производствомафиотски десятък и така някои стават богати с помоща на държаватаза сметка на милиони *** дето ги избрахаамериканския план за превръщане на бългория в бръснарница или мандрасе изпълнява най-успешно от днешните управляващи които са служители на аммериканската администрация а не на народа български
67
3
 
7
 
! Отговори
до 76 преди 11 години
ето какво сътвориха мафиотите от герб-магистрала Люлин платени повече 80 милиона лева-най скъпият ремонт в света 100 метра за 1 милион лева-за 2012 година раздадени 17 милиона лева на 3 министерства -приватизираха здравните ни осигуровки в размера на 2 милиарда лева назначиха в държавната администрация 3600 човека без конкурс все калинки -раздадоха за научни изследвания милиони лева на свои хора -убийствата са ежедневие-безработицата се е увеличила многократно -мизерията е ежедневие
66
0
 
5
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
Коментари написани на латиница не четем.
65
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДойнДа не споменаваме :1. Вързаха заводите за алкохол с водомери и НАП. Платените акцизи от заводите се удвоиха !2. Вързаха бензиностанциите с водомери и НАП. Изведнъж се появиха 700 нови бензионстанции и отчетеният оборот скочи с 30%3. Вързаха търговците с НАП в реално време. За три месеца отчетоха 4.3 млрд лева повече оборот. 4. Строи се здраво, евтино и качествено. За справка - АМ Люлин на БСП струваше 200 млн евра !
64
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДойнКолкото за уволнението на ББ, народа ще си каже думата на следващите избори. Според мен, ГЕРБ заслужават още един мандат. Справиха се великолепно по време на световна икономическа криза. България стои много добре. 4.3 млрд са чистите усвоени средства от европейските фондове (след като извадим вноските на България към ЕС). Свежи милиарди по време на криза е изключително постижение. Както изглежда, тази година ще сса още повече усвоените пари.
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДойнСкандала с Р.Овч. започна през 2006 покрай Вальо Топлото. едва в началото на май 2007, Човека си подаде оставката. Чак Юни 2007, гусин Станишев я приема.
62
3
 
7
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
До АнонименУволнени герои няма, бате ти Бойко отдавна не е герой, остава наесен и да го уволнят.За какво точно си протестирал против Овчаров? Кой и за какво му е искал оставката?Ако не си спомняш : "От август 2005 г. е министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев. Заради скандалните обвинения в корупция, на 5 май 2007 г. Румен Овчаров подава оставка и излиза в отпуск. Премиерът Сергей Станишев приема оставката на 2 юни същата година."А за другото - ненаситник!
61
2
 
6
 
! Отговори
F.U.C.K. преди 11 години
До Анонимен (67): Проблема е, че го "разработват" в мандрата. Биха могли и във винпрома. :)И какво стана - Дянков се оказа прав за БАН - не вършат нищо и само си раздават големи суми по шуробаджанашка линия.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДойнМалка ти е оная работа. Р.Овч. го уволниха след месеци протести ! При това го уволниха едва ли не като герой.
59
1
 
9
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
До 65Може би си малък и не знаеш, че и Р.Овч. беше сменен насред мандата, и като го даваха на прокурор какво стана? Игнатов не беше махнат заради далаверите, а защото около тях се размириса, та чак в Брюксел го усетиха!
58
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
фирма, регистрирана в последния ден за кандидатстване, печели финансиране на стойност 480 000 лева за разработка на наносателит. Фирма,+++Не мога да разбера, кое му е лошото на това ? Наносателитите са последния писък на НАСА. Къде точно е проблема ? Върхови технологии финансирани от данъците ни!