Учениците ни задобряват по математика, но са далеч от първите

При четенето са 51-ви от 65 страни в света
Обновена: 3 дек 2013 23:03 | 3 дек 2013 20:46, Камелия Цветанова
39
Учениците ни задобряват по математика, но са далеч от първите
Снимка: архив, Impact Press Group

През 2012 г. учениците ни са имали най-висок резултат по математика, откакто България участва в международното проучване PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). То изследва нивото по четене, математика и природни науки сред ученици на средна възраст 15 години от общо 65 страни, като акцентът тази година е върху математиката.

В проучването са участвали 5 280 български ученици от 7, 8, 9 и 10 клас, съобщи зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева и добави, че въпреки че резултатите тази година са малко по-добри в сравнение с предишните проучвания, нивото остава под средното.

По математика българските ученици са се наредили на 47-ма позиция с 439 точки. Резултатите са по-добри в сравнение с 2006 г. с 25 точки и през 2009 г. с 11 точки. Само 4,1 на сто обаче са българските ученици, които могат да се справят с най-сложните задачи в изследването.

На първо място по математика се нарежат учениците от региона Шанхай в Китай. На следващите позиции са Сингапур и Хонконг.

На осма позиция е първата неазиатска държава – Лихтенщайн, а след нея се нарежда Швейцария.

По четене България е на 51-во място в класацията на 65-те страни, но има голяма разлика в резултатите на момчетата и момичетата. Момчетата събират средно по 403 точки, а момичетата – 472.

Ние сме трети в класацията при разликата в резултатите между момчета и момичета, преди това са Йордания и Катар, обясни Светла Петрова, национален координатор на изследването.

Отличниците и при четенето са децата от Шанхай, Хонконг и Сингапур. След тях са Япония, Корея и Финландия.
По природни науки България е на 45-о място. Класацията пак е оглавена от Шанхай, Хонконг и Сингапур. След тях са Япония, Финландия и Естония.

Според средния си резултат България попада в една група със Сърбия, където средният резултат на учениците е 449 точки - Турция – 448 точки, Кипър - 440, Обединените арабски емирства - 434 точки, Казахстан - 432 точки.

Перу е с най-ниски резултати в изследването с 367 точки.

Основен извод от проучването е, че България е сред страните, където образователните постижения са силно повлияни от семейната и социално-икономическата среда. Колкото по-висок е образователният статус на родителите, толкова по-добри са резултатите на децата и в трите области.

Средният резултат на учениците, чиито родители са с високо образование, е със 117 точки по-висок в сравнение с децата с родители с ниско образование.

По-добре се справят децата от профилираните гимназии и профилираните паралелки на СОУ. Техните резултати по математика са с 36 точки повече в сравнение с останалите, с 42 точки по природни науки и с 53 точки по четене.

Атанаска Тенева обясни, че се готвят промени в учебните програми за постигане на по-добри познания в училище.

Въпросът е кога това ще стане, коментира тя. Засега обаче се предвижда увеличаване на часовете само в профилираната подготовка и то в 11 и 12 клас, а не по математика и български език.

Сред страните от изследването ние сме на предпоследно място по брой часове, в които се изучва математика в една седмица, но пък сме в челните редици по брой часове по природни науки, обясни Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: ученицирезултати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZZARSTVO BALGARIA i TARNOVSKA KONSTITUZZIA E SSpassenieto zza Balgaria...republikata E Palna Nazzionalna Katasstrofa ...
30
1
 
1
 
! Отговори
Cleo преди 10 години
Podla insinuaciq! Dolna lyja!Nie Bylgarite sme nai-umnite, nai-inteligentnite, nai-znaeshtite i nai-mojeshtite!!!!!!!!
29
6
 
0
 
! Отговори
Утайката преди 10 години
Няма ли някви болести да ги лепнат тези ученици та да изпукат до един вместо да ни излагат.Срам ме е да се покажа на улицата заради тях.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изодзадзе бих казал ...
27
8
 
0
 
! Отговори
didi преди 10 години
Турското правителство е одобрило дарение в размер на 6 млн. евро за строителството на джамия, която ще стане най-голямата в България. Скандалната новина съобщи BalkanInsight.Джамията ще бъде построена в град Кърджали, в който живее голяма група етнически турци, и ще може да събере до 1 500 души, отбелязва изданието. Джамията в квартал Възрожденци ще бъде най-скъпата постройка в областта. Преди време стана ясно, че Дирекцията по вероизповеданията при правителството на Турция дарява 12 млн. лв. за строежа. Ферад Саид от джамийското настоятелство казва, че дарението е предназначено за н
26
2
 
0
 
! Отговори
123 преди 10 години
Учителките да обърнат внимание на ученичките, които да обърнат внимание на фауната в себе си, защото сегашната е неприемлива. Не сме доволни от качествата на залесените у тях техни другарчета и спътници. И може би ще вземем решение да ги инхибираме, както взехме същото за подобни, в чиито смисъл на съществуване остана яденето и пиенето.
25
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
През 2003 г. България заема първо място в отборното класиране на проведената в Токио Международна математическа олимпиада (МОМ). През тази година класирането на отбора ни на МОМ е 38-мо. Все още нивото е по-високо от това, което показва изследването. Така че тенденцията да се върви надолу продължава. Основна заслуга за ускоряването на този процес след юни 2009 г. имат министъра на образованието, младежта и науката правителството на ГЕРБ Сергей Игнатов, както и ресорния вицепремиер Симеон Дянков.
24
2
 
12
 
! Отговори
g преди 10 години
задобряват?
23
2
 
14
 
! Отговори
не се признава преди 10 години
Българското средно образование не се признава в Европа особено в Технически университети в Германия , така че кандидат студентите трябва да учат 1 година подготвителен в Чужбина за да влезат в Университета
22
0
 
16
 
! Отговори
Задобрен преди 10 години
Ако ние не сме задобрени по Български език тогава как да очакваме учениците да се задобряват по математика ?
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до "аман от простотий"Абе и ти си измислил нова дума като ти гледам ника.
20
3
 
17
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Да, действително има голямо задобряване. докато 2012 учениците на въпроса колко е 2 + 2 отговаряха "един момент да го сметна на телефона", то през 2013 година отговора вече е "един момент да питам във форума"
19
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари, моля, купете поне един речник на български език. Ако нямате толкова левчета - ще ви услужа. Или поне ползвайте онлайн речниците. Ама добре се посмяхме за ваша сметка днес.И то под статия за тоталната деградация на българското образование :)
18
9
 
6
 
! Отговори
-10- преди 10 години
Извадете децата си от тази машина за промиване на мозъци, наречена образователна система! Там не те учат как, а какво да мислиш, да си роб на системата, зомби, промита овца! Там те карат като *** да наизустяваш неща, и точно по тази прични след училище се забрят поне 80% от това което сте учили! Това е система, която ни индоктринира по 6 и повече часа на ден, измислена от световният елит! Извадете децата си от училище, спасете ги, нека се самообразоват, за да станат успешни хора!
17
3
 
27
 
! Отговори
Зелка преди 10 години
Камелия Цветанова!Къде научихте тази думичка "задобрявам"!?Три пъти прочетох заглавието,за да схвана смисъла!*** то като дойдеш от село,трудно се свиква с българския език-дълго време си плямпате на диалект!
16
2
 
26
 
! Отговори
dicho013 преди 10 години
Недопустимо е журналистите да "залошават" българския език.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз като бях малък баща ми късаше листите в които не му харесваше моят краснопис. Също и редовно проверяваше датите в полето от дясно за да види дали пиша в час.
14
4
 
8
 
! Отговори
Ричард Ран преди 10 години
Доволен съм!
13
4
 
4
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
kato ni upravlyavat deca na komuneta s kupeni ili podareni diplomi kakvo moje da oshakvame.hora koito mislyat samo da kradat i da razrushavat.
12
4
 
12
 
! Отговори
просто човек преди 10 години
Да ти кажа...в крайна сметка за какво ми трябваше да знам да изчислявам кубатури и да знам формули по математика- като за *** за зеле не ми трябват в крайна сметка в реалния живот.Наздраве, приятелю с една ракия!