Детските надбавки - неефективни, нужна е промяна

Учени: Да се стимулира раждаемостта в семейства с по-висок образователен ценз
27 фев 2014 19:00, Надежда Бочева
106
Детските надбавки - неефективни, нужна е промяна
Снимка: sxc.hu

Детските надбавки са неефективен инструмент за провеждането на социалната и семейната политика в България. Това каза доц. Татяна Коцева от Института за изследване на населението и човека на форум за демографската политика.

„Те отнемат огромен финансов ресурс - половината от бюджета на социалното министерство“, каза тя като се позова на данни, оповестени в анализ от социалния министър Хасан Адемов.

Според доц. Коцева ефективността на тези добавки не е висока. Те трябва да намалят детската бедност и неравенствата в доходите на семействата. България обаче е с най-висок процент детска бедност от всички страни в ЕС – 51% от децата живеят в бедни семейства.

На практика добавките не изпълняват основната цел, за която са предназначени. Нашата препоръка е да се ревизира политиката, свързана с тях, също така да се промени начинът, по който се разпределят. В момента има имуществен ценз – доходите на всеки член на семейството не трябва да надвишават 350 лв., за да се получават съответните суми, допълни експертът.

Тя обаче припомни, че една голяма част българските семейства са работещи бедни – те получават повече от тези 350 лв. И в същото време нямат право на добавки. Затова учените препоръчват по-диференциран подход, свързан с прага на бедност и други показатели.

Огромен е проблемът с контрола – добавките трябва да се получават, ако децата ходят на училище, но сега санкционираните семейства са само 0,5% от имащите право на тази помощ през 2011 г. Ние знаем, че процентът на отпадналите от училище е далеч по-висок. Има и други проблеми – дали семействата използват по предназначение тези добавки, допълни доц. Коцева.

По време на форума част от учените са дали предложение да се стимулира раждаемостта в семейства с по-висок образователен ценз, каквато била практиката например в Сингапур. Имало е и предложения да се преустанови плащането на социални помощи „на калпак“, като тази система се замени с диференциран подход.

Доц. Коцева обаче уточни, че огромната част от семейните помощи в България отиват в семейства, където се възпроизвежда „некачествена раждаемост“. „Това са деца, които не получават нужните образование и квалификация, израстват в семейства без отношение към тези ценности“, уточни тя.

Татяна Коцева посочи няколко позитивни демографски тенденции: раждаемостта в България е на средно европейско равнище, а средната продължителност на живота се покачва, което тя отчете като безспорен знак за повишено качество на живот в страната. Освен това намалява детската смъртност.

„Преминахме през една изключително ниска раждаемост през 90-те години - дъното беше 1997 г., от 2004  до 2009 г. имаше известно покачване, а последните години раждаемостта отстъпва малко назад. Очаква се през 2013 г. да имаме ниски нива на раждаемост в страната, близки до данните от 90-те години“, коментира доц. Коцева.

При 64 хил. живородени деца през 1997 година, през 2012 г. този брой е бил 69 хил. За 2013 г. няма окончателни резултати, но се очаква броят на децата да е под 65 хиляди.


Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: детски надбавки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
5
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До беден българинЗащото, драги, на "приятелите и партньорите" от ЕС и УСА ние не им трябваме ИЗОБЩО. България е територия за тях, не е страна с народ. И затова по-добре да ни няма като население- както и останалия ПРАВОСЛАВЕН свят. Посланичката на УСА беше се изцепила - "Вие (българите - б.а.) не трябва да сте повече от 5 милиона." Виж че те дават път на хомосексуалността, лезбийството, еднополовите бракове,кръвосмешението - всичко,което е безплодно и няма да създаде и възпита читаво поколение
79
2
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Според мен подходът към проблема е да се замени парите на ръка с данъчни облекчения. И без това малките заплати се осакатяват на 30% от данъците отбие ли се сумата за детски от данъците отпадат всички неясноти в какви семейства отиват детските. Правиш нещо - държавата помага, седиш си на *** - за тебе нищо.Лошото е че такъв подход ще е много непопулярен сред не работещите които са и най-лесния за контрол електорат, така че шанса да мине такова нещо е равен на нула.
78
0
 
3
 
! Отговори
Браво преди 10 години
Е тва вече е добре! ,
77
0
 
2
 
! Отговори
222 преди 10 години
Ама бате, бате, това е за меринджей
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Раждаемостта ще се стимулира, когато съпругът ми инженер в международна фирма както и шофьора, монжажника..., получава достойно възнаграждение с което да може да издържа семейството си, тогава не едно, три-четири деца бихи имала, когато като в нормалният свят мога да работя почасово а не от 9-18.Не искам детски, не искам помощи.И сега не ме убеждавайте, как едно време баба ви гледала 10 деца,защото сме 21 век и няма как да се лекуваме с билки от гората и да се изхранваме от соб. производство.
75
1
 
8
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Казах, и ще повторя: 1.Детските трябва да са процент/част от минималната работна заплата, за да вървят що-годе в крак с инфлацията2.Размера и получаването на детските трябва да са в зависимост отналичието/степента на образование на родителите. По 1/8 или 1/6 част от МРЗ за средно образование на всеки родител на дете, и по 1/6 или 1/4 МРЗ за висше на всеки родител на всяко дете. При липса на средно образование - няма детски!Ама за до го въведеш, се иска дупе, защото *** веднага ще ревнат!
74
1
 
5
 
! Отговори
ivan преди 10 години
Sled kato ima nekachestvena rajdaemost znachi ima nekachestveni usloviq i zakoni no ima resheniq brakuvaite nekachestvenite rajdaniq no trqbva dase vurnete nazad zada brakuvate tezi nekachestveno rodeni deputati i nqkoi drugi oshte.Vseki den vuv bulgaria se rajdat gluposti i prostotui.
73
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 78Българките никой не ги спира да раждат и да вземат и по 2 хиляди лева помощ
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
83 и 84 и да правите секс с мъже няма как да успеете
71
3
 
22
 
! Отговори
беден българин преди 10 години
Всички политици съзнателно унищожават България,а увеличават ***!Кому са нужни неграмотните и *** ***?И,защото моето дете не получава детски,когато внасям на дър жавата високи осигуровки със съпруга ми???за да плащам за *** ли???Разбере Не уважа еми депутати,че всички ние ще гласуваме за тази партия в,която всички ще бъдем равни-т.е.плащаш данъци,получаваш-не плащаш,значи не получаваш!!Скоро няма откъде да плащате и соц помощи на ***,защото няма кой да работи за тях ......
70
0
 
22
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,КонституцияЧл.6.Не се допускат никакви привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежностГлава .Чл.26.Гражданите имат всички Права и Задължения по тази Конституция. Чл.36.Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани. Чл.47.Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители... Чл.53.Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.- Казах! .
69
1
 
28
 
! Отговори
333 преди 10 години
България се *** с мълчаливото съгласие на политиците!Питам се къде са пенсионерите с техните пенсии субсидират ***,къде са работещите с техните данъци плащат социалните,лекарствата,тока и т.н!!!Не спете ,събудете се българи!!!
68
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1100.00 лв - Точно толкова взима една цигнака с три *** всеки месец.0.00 лв - точно толкова пари плащат *** за билети и карти в градския транспорт.4 броя - точно толкова заплати всеки един трудещ се българин дава безвъзмездно на *** всяка година.Ако не вярвате ходете и питайте някой счетоводител, одитор, (ТРЗ) специалист и т.н..
67
1
 
2
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Браво българи...- Овчарите от Разград размазаха римляните... От както резнаха главата на Император Деций в 251 година, на тези момчета все им върви да "колят" римляни.......
66
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Образованието не ражда деца, а прави кариера и за 5-10 години кариера остава без деца.
65
1
 
10
 
! Отговори
2 преди 10 години
най-после извадиха главите от пясъка...ама да не останат само приказки.На нашите *** политици има трябват точно такива избиратели -където за 50 лева и тарга с бира ще продадат и майка си.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако искат повече детски, трябва да вдигнат данъците, защото плоския данък не достига.
63
9
 
4
 
! Отговори
България без българи преди 10 години
Заради бълхата ще изгорим юргана. Това само българин го може. И по тази причина изчезването на това завистливо и малоумно племе е съвсем естествен и необходим процес
62
2
 
14
 
! Отговори
да преди 10 години
Детските надбавки са купуване на *** гласове. На нас ни е достатъчно да ни се намалят данъците. Ние работим и ние плащаме.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма да стане нищо, защото децата като станат на 18 и напускат България и пак няма раждаемост.