БХК скочи на Москов, заканата му за спешните екипи била расистка

Здравният министър гази Хипократовата клетва и закона, смята от организацията
Обновена: 8 дек 2014 14:08 | 8 дек 2014 11:54, Красимир Ангелов
276
БХК скочи на Москов, заканата му за спешните екипи била расистка
Снимка: Булфото, архив

Заканата на здравния министър Петър Москов, че спешната помощ няма да се отзовава на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците, срещна острата реакция на Българския хелзински комитет.

Още по темата
В писмо до медиите от организацията определят думите на Москов не просто като погазване на закона и фундаменталния етичен стандарт на медицината – Хипократовата клетва, но и като груба проява на неразбиране на правовата държава, както и на подбуждане към расова омраза.
 
"БХК изразява особено дълбоко смущение от расистката заплаха, отправена вчера, 7 декември, от министъра на здравеопазването в България, че гражданите, живеещи в ромските квартали, ще бъдат лишавани от спешна медицинска помощ, освен „когато е възможно и както е възможно” – с полиция или след „споразумение с местни "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация” – за "наказание” за твърдени нарушения", отчитат от организацията.

Оттам допълват, че в България наказателната отговорност е лична, а не колективна и тя се носи само от виновни лица и не се налага с произволно отнемане на животоспасяваща здравна грижа от изпълнителната власт.

"Наказателната отговорност се установява и налага по един и същи начин за всички български граждани, без оглед на етническия им произход – след справедлив процес. Лице, което не разбира това, не следва да упражнява българска публична власт. Такова лице не разбира правовия характер на тази държава и невъзможността тя да бъде расова машина за ликвидиране на човешки животи", пише в позицията на БХК.

Според организацията позицията на Москов е крайно опасна, “защото отправя от властова позиция послание към българските лекари, че могат да оставят хора да умират, защото са различни от етническото мнозинство, като ги лишават от дължима по закон здравна помощ”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БХК да се отзовава на сигналите за Спешна помощ в махалите.Давам им 1 месец, преди да бъдат пребити всички зверски от тези, които защитават.То така е лесно - на чужд гръб и 100 тояги са малко!
83
2
 
42
 
! Отговори
elkataneva преди 9 години
Защо не скочи срещу расистките убийства на чернокожи в САЩ този комитет?Ще скочи,ама ще му врътнат кранчето и ще трябва да разберат, какво е да тъърсиш работа и да не намираш.Те и без това нищо не работят само получават пари от САЩи ЕС,защо не направят екипи,които да придружават екипите на бърза помощ,които непрекъснато страдат от *** агресия,защото те се недосегаемиогромният резерв на ГЕРБ и & кохорта апаши.
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонимен 88Ne si pravete truda da obuchavate zombitata ot BXK - polugramotni, visoko plateni, naduhani vrediteli. Na tjah izobshto ne sa im poznati osnovni pravila za otsenka na nalichieto na disciriminatsija: "PRI RAVNI DROUGI USLOVIJA"! A TSIGANITE U NAS SA MNO-O-O-GO NAD RAVNITE USLOVIJA - POLUCHAVAT BEZ DA RABOTJAT, KRADAT, BEZCHINSTVAT, U B I V A T BEZ NAKAZANIE, NJAMAT SEMEJNO PLANIRANE - RAJDAT KATO ZJIVOTNI, pri vsjako tjahno prestuplenie "IZVURSHITELJAT E NEIZVESTEN" - elektorat
81
3
 
30
 
! Отговори
край преди 9 години
Минситъра е глупав. по-малко да говори - повече да прави. След тия неперемерени изказвания всичко ще си остане както си беше. Трай си и си прави това дето си го наумил.
80
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А има ли комитет,който да защитава българите?Няма такъв!*** има право да бие,а лекарите нямат право да бъдат здрави и ненабити,старците по селата също трябва редовно да си дават пенсията в *** махала и да подлагат гръб за няколко тояги.Колко е "хубаво" да си българин!
79
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те ме бият и не са расисти. Аз им казвам,че няма да дам повече да ме бият и съм расист!? Нещо не е наред в аритметиката на БХК
78
2
 
53
 
! Отговори
CVETA преди 9 години
Браво на министър Москов.Това е начина,някои хора да разберат,че освен права,имат и задължения,които трябва да спазват !
77
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BULGARSKIJA HELZINKSKI KOMITET - NA SUD ZA NASAJDANE U TSIGANSLOTO NASELENIE NA ETNICHESKA OMRAZA I PODBUZJDANE NA PRESTUPNI AKTOVE KUM BULGARITE. PROKURATURATA da se samosezira (kakto napravi po vnushenie ot frenskija poslanik, kojto opishtja sveta, che bulgarskijat sud onepravdal dve sumnitelni frenski firmi i nedopustimo za poslanik obidi suda, che imal "GNILI JABULKI". Hej, vashe neprevuzhoditelstvo, kude ste vuzptavan? A zashto gonite ot France nashite tsigani, BEZ SUD! Persona non grata!
76
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дрън-дрън расизъм. Аз пък казвам, че побоя над всеки човек, извън този етнос, е расизъм...
75
2
 
45
 
! Отговори
niki преди 9 години
Ако животът на един доктор е застрашен, никой не може по никакъв начин да го накара да отиде на крак.
74
3
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Към БХК едно пояснение-Известният неврохирург д-р Бенджамин Карсън е чернокож ,израстнал е в гетото ...Но благодарение на майка си ,силно вярваща и живееща като християнка ,научила двамата си сина на ценности и морал и с много труд и лишения, Бен става светило в областта на неврохирургията-разделя успешно сиамски близнаци.В началото на кариерата му обаче негови бели колеги и пациенти не са искали да работят с него ,защото е чернокож...Това е проява на дискриминация...БХК обучавайте се малко...
73
3
 
57
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Тъкмо се бях зачудил къде са тия твари от БХК, амнести и прочее българомразци.
72
4
 
35
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Еееее, що я няма пак Т.Ж. милиция. По-ниски от тревата бяха, по-кротки от агънца, ама защото имаше работа и за тях, според кадърността им. А сега правят *** и чакат като на ясла да им снесе БЪЛГАРИНА, а те да го бият. Е няма такъв филм. Ако искат БХК да си назначат охрана ... и т.н. !
71
3
 
68
 
! Отговори
t-rex преди 9 години
Живота на един лекар по-важен ли е от живота на един ***? За пръв път някой политик даде категоричен отговор.
70
4
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петър Москов ми се вдига в очите. Само така!
69
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямаме ли огнехвъргачки с ***? Да се използват веднага!
68
3
 
35
 
! Отговори
NIKITA преди 9 години
БЕХ, ПЪРВО ДА ВИДИ КОЙ В СЛУЧАЯ Е ДИСКРИМИНИРАН - РОМИТЕ ИЛИ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ, КОЕТО ПЪРВО ПЛАЩА СМЕТКИ, И КАКВОТО ОСТАНЕ Е ЗА ДРУГО, И ТОГАВА ДА СИПЕ ОБВИНЕНИЯ. ВТОРО - ТОВА ДА НЕ Е ПРИЗИВ - НЕ ПЛАЩАЙТЕ, ДЪРЖАВАТА ВИ Е ДЛЪЖНА...Я, МАЛКО, ПО-ОТСАМ С ОБВИНЕНИЯТА, Я ПО-КРОТКО... ЗАЩО Е ТРЪГНЕТЕ ДА МОТИВИРАТЕ РОМИТЕ ДА СИ ПЛАЩАТ И ПОСЛЕ ДА ТЪРСЯТ ПРАВА, А ОБРАТНОТО. Я, ОБРАТНО В ХЕЛЗИНКИ...
67
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахахах! Имах си аз БХК да не скочи. А, за това че бият лекарите нищо не казва комитета, нали. Аз не виждам нищо расистко. Това са несигурно квартали, независимо кой ги населява. Ако няма полиция с линейките, тогава няма да ходят линейки. Простичко е! Кое му е расистското? Това че тези квартали са населени предимно с ***, говори просто за престъпността, която генерират.
66
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вместо да изпадам в евентуални безсмислени филипики с праворазбирачи и грамофонни плочи, предлагам при повикване към дежурния екип на който му предстои да посети адрес на "гражданите, живеещи в ромските квартали" да бъде включен и по един представител на БХК. Надявам се, след като станат преки свидетели на всичко, на което са подложени лекарските екипи и се сдобият с по няколко трайни впечатления, най-накрая ще са в състояние да оценят по същество риска и проблемите, а не само да зеят по принцип
65
3
 
34
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Мога ли да питам тия от БХК били ли са някога в спешна помощ посред нощ, когато има пострадал от поредната свада в махалата? Защото на мен ми се е случвало и дори на работното място на лекарите, пак има опасност за здравето им!!!