БХК скочи на Москов, заканата му за спешните екипи била расистка

Здравният министър гази Хипократовата клетва и закона, смята от организацията
Обновена: 8 дек 2014 14:08 | 8 дек 2014 11:54, Красимир Ангелов
276
БХК скочи на Москов, заканата му за спешните екипи била расистка
Снимка: Булфото, архив

Заканата на здравния министър Петър Москов, че спешната помощ няма да се отзовава на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците, срещна острата реакция на Българския хелзински комитет.

Още по темата
В писмо до медиите от организацията определят думите на Москов не просто като погазване на закона и фундаменталния етичен стандарт на медицината – Хипократовата клетва, но и като груба проява на неразбиране на правовата държава, както и на подбуждане към расова омраза.
 
"БХК изразява особено дълбоко смущение от расистката заплаха, отправена вчера, 7 декември, от министъра на здравеопазването в България, че гражданите, живеещи в ромските квартали, ще бъдат лишавани от спешна медицинска помощ, освен „когато е възможно и както е възможно” – с полиция или след „споразумение с местни "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация” – за "наказание” за твърдени нарушения", отчитат от организацията.

Оттам допълват, че в България наказателната отговорност е лична, а не колективна и тя се носи само от виновни лица и не се налага с произволно отнемане на животоспасяваща здравна грижа от изпълнителната власт.

"Наказателната отговорност се установява и налага по един и същи начин за всички български граждани, без оглед на етническия им произход – след справедлив процес. Лице, което не разбира това, не следва да упражнява българска публична власт. Такова лице не разбира правовия характер на тази държава и невъзможността тя да бъде расова машина за ликвидиране на човешки животи", пише в позицията на БХК.

Според организацията позицията на Москов е крайно опасна, “защото отправя от властова позиция послание към българските лекари, че могат да оставят хора да умират, защото са различни от етническото мнозинство, като ги лишават от дължима по закон здравна помощ”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
43
 
! Отговори
sashkodg преди 9 години
Поредната п.дерастка изцепка на БХК.Затова ли се харчат пари в тая Държава?За да ми защитават тия дето си знаят правата ама не и задълженията.Закрийте със закон този БХК,защото е ВРЕДЕН за българите.
103
2
 
42
 
! Отговори
Мисля си преди 9 години
Придружители в линейките да бъдат от БХК.Да им теглят и на тях по един бой, че да заобичат още повече ***.
102
14
 
4
 
! Отговори
1chovek преди 9 години
До ЕГН да се искаАми не може така, защото Спешната помощ е полагащо се право на всеки гражданин, независимо дали е осигурен или не. Освен в случаите, когато гражданинът е в състояние на опасно нарушаване на Закона, тогава единствено НЕ му се полага спешна здравна грижа (напр. стреля с автомат на улицата и тн)
101
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички утре от 18.00ч. на митинг пред министерството в защита на здравния министър Москов.Може във всеки паяк да има полицай за да пази незаконните събирачи на пари, а в линейките нямали достатъчно полицай да пазят хората.
100
2
 
40
 
! Отговори
diavolcheto преди 9 години
"...В писмо до медиите от организацията определят думите на Москов не просто като погазване на закона и фундаменталния етичен стандарт на медицината Хипократовата клетва, но и като груба проява на неразбиране на правовата държава, както и на подбуждане към расова омраза..."БХК? И какво е това трибуквие? Г-н Москов не отказва здравна помощ! Той ясно казва позицията си. И Е НАПЪЛНО ПРАВ!!! Не променяйте думите му, както ви е изгодно. Напълно подкрепям.Май трябва близък на някой от БХК да е лекар, да отиде да помага, да го насиният и пребият, та тогава да видим каква песен ще запеете.
99
42
 
5
 
! Отговори
х преди 9 години
МЯСТОТО НА КСЕНОФОБИТЕ Е НА БЕСИЛКАТА ,А НЕ В ПАРЛАМЕНТА И В МИНИСТЕРСТВОТО .
98
2
 
40
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Тука нещо не ми става ясно или съм пропуснал. Гледах интервюто с Москов след като четох в нета разни дописки. Наистина каза бесен съм, но точно *** не съм чул да споменава нито веднъж. Каза групи български граждани! Специално го слушах, защото всички заглавия бяха че за *** няма да има помощ. Така, че тез БХК да не пускат гнусни расистки провокации, че да не ги осъди някой за клевети.
97
2
 
22
 
! Отговори
Да преди 9 години
БХК да апелира към Финландските власти да осигурят убежище на Българските Ц , че са застрашении да ги извозят до Хелзинки...
96
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петър Москов трябваше да стане министър на вътрешните работи ,за да защити не само медиците ,а и всички останали граждани от произвол.
95
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента са най-големия потребител на здравни услуги и източват безобразно държавата. Всеки трети *** е с ТЕЛК - взимат направления, ходят по цяла поредица ултра скъпи и нелепи изследвания, комбинират разни епикризи и бам ТЕЛК. Той пък ги прави осигурени и порочния кръг е факт.
94
38
 
4
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
Оле стига сте ревали, все вас българите ви пренебрегват и т.н, останалите души не носят БРЯХ, Брях то няма свършванка нонстоп да се оплаквате.
93
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БМХ за БХК и ДГД!
92
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма здравна помощ, която се полага по закон на хора, които се движат отвъд закона. Социалните блага на една държава се полагат тогава, когато отговаряш на критериите за гражданство или пребиваване в нея. Притежанието на лична карта не е достатъчно условие.
91
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦХК!!!
90
3
 
35
 
! Отговори
ЕГН да се иска преди 9 години
ВСИЧКО Е МНОГО ПРОСТО . ПРЕДИ ДА ОТИДЕ СПЕЩНА ПОМОЩ *** ДА СИ КАЖЕ ЕГН-то АКО Е ОСИГУРЕН ОТИВАТ , АКО НЕ НЕ ОТИВАТ. АКО ОТИДАТ НА МЯСТО И СЕ ОКАЖЕ ЧЕ ЕГН-то НА *** НЕ Е СЪЩОТО ОТИВАТ СИ. ПРОВЕРКАТА СТАВА ЗА 5 СЕКУНДИ ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ. МЕН ТАКА МЕ ПРОВЕРИХА ПРЕДИ ДА ПОСТЪПЯ В БОЛНИЦА.
89
3
 
35
 
! Отговори
гио преди 9 години
Ха ха БХК драги ми смехурници в тази държава българите сме най-пренебрегнати и правата ни в никакъв случай не са повече от на това долно племе ***, а точно обратното. За мен въпроса с това племе има следното решение. Всички *** да им се отнеме българското гражданство и да ги пишат постоянно пребиваващи както в израел, ако не си еврейн не може да си гражданин на израел. Но ако го направим тук е такива мишки като БХК ще ревнат до небесата.
88
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БХК са расисти. Налагат модел на дискриминация и работят в нарушение на човешките права. Ако не се лъжа това е престъпно.
87
29
 
7
 
! Отговори
Сороски счетоводител преди 9 години
Москов, партията ти е финансирана от Сорос, бе заблуден, какви театри на възмущение от ***, разиграваш?
86
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До "Български" Хелзинкски Комитет.В България има и други мнозинства като арменци, евреи, турци. Защо само с *** има проблем?
85
2
 
53
 
! Отговори
me преди 9 години
Аз пък виждам нужза от ревизия - финансова - на БХК.